Fudbal

Svetsko prvenstvo u Kataru, Grupa A: Holandija veliki favorit

Komentari

Autor: Euronews

16/11/2022

-

16:03 >> 12:04

Svetsko prvenstvo u Kataru, Grupa A: Holandija veliki favorit
Grupa A - Copyright Euronews/Arena sport

veličina teksta

Aa Aa

Više od četiri godine čekalo se na najveće planetarno fudbalsko takmičenje, Svetsko prvenstvo. Ove godine se ono održava od 20. novembra do 18. decembra u Kataru.

Mundijal "otvara" utakmica Grupe A između Katara i Ekvadora (21. novembar, 17.00). Domaćin je ujedno debitant na Svetskim prvenstvima će pred svojom publikom pokušaće da napravi problem južnoameričkoj ekipi, koja za cilj ima da pomrsi planove Holandiji i Senegalu, velikim favoritima za osvajanje prva dva mesta u grupi.

Jasno je da je Holandija ubedljivo najkvalitetniji tim u grupi i nema razloga da u takmičenje ne uđu svesni te činjenice. Naime, vicešampioni iz 2010. i polufinalisti iz 2014. godine, se nakon propuštenog prvenstva u Rusiji vraćaju na veliku scenu na čelu sa ekscentričnim stručnjakom, Lujem van Galom i očekivanja su kao i uvek ogromna.

Senegal treći put učestvuje na Mundijalu, ali ovoga puta kao aktuelni šampion afričkog kontitenta i jasno je da nikada nije bila veća euforija među "Lavovima Terange". Najbolji igrač reprezentacije, Sadio Mane, se ipak našao na spisku selektora Aloua Sisea, nakon navoda da će zbog povrede propustiti prvenstvo, zbog čega su šanse Senegala drastično skočile. Sa prethodnog Mundijala u Rusiji su eliminisani pošto su završili sa jednakim brojem bodova sa drugoplasiranim Japanom, ali su imali više žutih kartona i prosto je nemogće ne očekivati da će biti dodatno motivisani da isprave tu "nepravdu". Predviđanja su da će Holandija u nokaut fazu kao prvoplasirani tim, Senegal kao drugi odmah iza, dok će Ekvador završiti ispred Katara, koji se smatra najvećim autsajderom. Ipak, mnogo se puta pokazalo da je fudbal vrlo nezahvalan za prognoziranje, pogotovo na ovako velikim takmičenjima gde je ulog prevelik.


GRUPA A - Katar, Ekvador, Senegal, Holandija

Raspored utakmica Grupe A

1. kolo - 20. novembar

Katar - Ekvador 19.00

21. novembar

Senegal - Holandija 19.00

2. kolo - 25. novembar

Katar - Senegal 16.00
Holandija - Ekvador 19.00

3. kolo - 29. novembar

Ekvador - Senegal 18.00
Holandija - Katar 18.00

 

KATAR - Prvi put na Mundijalu

 

 

Ovogodišnji domaćin Svetskog prvenstva je ujedno i jedini debitant na istom. Ova reprezentacija je prvi put u kvalifikacijama učestvovala 1978. godine i do sada niti jednom nije uspela da se plasira na završni turnir, sve dok joj FIFA dodelom organizacije nije omogućila da učestvuje.

Ono što je zanimljivo kod reprezentacije Katara je činjenica da apsolutno svi fudbaleri sa spiska nastupaju za klubove iz domaće lige i stoga je jasno da su najveći autsajderi na Mundijalu.

Četrdesetšestogodišnji selektor, Španac Feliks Sančez, je već skoro deset godina u reprezentaciji. Naime, on je trenersku karijeru započeo u mlađim kategorijama Barselone, što je odlična škola, nakon čega je 2013. postao selektor U19 selekcije Katara, odakle je gradio svoj put do pozicije selektora seniorskog tima, što mu je glavni posao od 2017. godine.

"Udarna igla" ekipe je svakako dvadesetpetogodišnji ofanzivac, Akram Afif. Poletni krilni napadač jedan je od retkih reprezentativaca koji se oprobao u Evropi i to na ozbiljnom nivou, s obzirom na to da je u nekoliko navrata nastupao za španski Viljareal. U nacionalnom timu je od 2015. odigrao čak 83 meča i postigao 24 pogotka, što je odlična statistika za igrača njegovih godina. Ipak, Kataru se ne prognozira zapažena uloga, već naprotiv, deluje da su, bar na papiru, najmanje kvalitetan od svih timova i da će takmičenje završiti u grupnoj fazi.

SAVEZ OSNOVAN: 1960.
PREDSEDNIK: Šeik Hamad Bin Kalifa Bin Ahmed Al-Tani
ČLANSTVO U FIFA: od 1963.
ČLANSTVO U AFC: od 1967.
TROFEJI: prvak Azije 2019, osvajač Arapskog Gulf Kupa 1992, 2004, 2014.
FIFA RANG LISTA: 50
PRVI MEČ: Bahrein - Katar 2:1 (1970)
NAJUBEDLJIVIJA POBEDA: Katar - Butan 15:0 (2015)
NAJUBEDLJIVIJI PORAZ: Kuvajt - Katar 9:0 (1973)
NAJVIŠE UTAKMICA: Hasan Al-Hajdos (169)
NAJVIŠE GOLOVA: Mansur Muftah (42)
UČEŠĆA NA SP: 1 (prvo 2022.)
NAJVEĆI USPEH NA SP: /
BILANS NA SP: /

BILANS PROTIV SRBIJE: 2  0-0-2  0:8

SELEKTOR: Feliks Sančez
KAPITEN SELEKCIJE: Hasan Al-Hajdos

NADIMAK: "Bordo"
OPREMA: "Nike"
WEBSITE: qfa.qa

PRIJAVLJENI IGRAČI ZA SP

Golmani: 1 Sad Al Šib (Al Sad), 22 Mešal Baršim (Al Sad), 21 Jusef Hasan (Al Garafa)

Odbrambeni: 2 Pedro Migel (Al Sad), 13 Musab Hoder (Al Sad), 5 Tarek Salman (Al Sad), 15 Basam Al Ravi (Al Duhail), 16 Bualem Huhi (Al Sad), 3 Abdelkarim Hasan (Al Sad), 14 Homam Ahmed (Al Garafa), 25 Jasem Gaber (Al Arabi)

Vezisti: 17 Ismael Mohamad (Al Duhail), 4 Mohamed Vad (Al Sad), 6 Abdulaziz Hatem (Al Rajan), 12 Karim Budiaf (Al Duhail), 8 Ali Asad (Al Sad), 26 Mostafa Tarek (Al Sad), 20 Salem al Hajri (Al Sad), 23 Asim Madibo (Al Duhail)

Napadači: 19 Ali Almoez (Al Duhail), 11 Akram Afif (Al Sad), 10 Hasan Al Hajdos (Al Sad), 7 Ahmed Alaeldin (Al Garafa), 9 Muhamed Muntari (Al Duhail), 18 Halid Munir (Al Vakra), 24 Naif Al Hadrami (Al Rajan).

 

EKVADOR - Spreman da svakom favoritu pomrsi račune

 

 

Reprezentacije koja je svoj debitantski nastup na Svetskim prvenstvima zabeležila 2002. godine i od tada je propustila samo jedan Mundijal. Prvi nastup je neslavno završen, ali je i pored četvrtog mesta u grupi, Ekvador uspeo da pomrsi račune favoritima, pre svega Hrvatskoj. U duelu sa "kockastima", ova južnoamerička selekcija je upisala prvu istorijsku mundijalsku pobedu - 1:0. Uz poraze od Italije (0:2) i Meksika (1:2), trijumf nije bio dovoljan da se izbegne eliminacija.

Već na sledećem Mundijalu Ekvador je uspeo da se plasira u nokaut fazu, pošto je bio drugi u grupi, iza Nemačke, a ispred Poljske i Kostarike, sa šest osvojenih bodova. Ipak, pali su već na narednom stepeniku, pošto su poraženi od Engleske 1:0 i od tada nisu stizali dalje od grupne faze.

Direktnu vizu za Katar obezbedili su kroz kvalifikacije u Južnoameričkoj fudbalskoj konfederaciji (CONMEBOL), kada su zauzeli četvrto mesto, iza Brazila, Argentine i Urugvaja. Osvojili su 26 bodova, pošto su na 18 mečeva ostvarili sedam pobeda, pet remija i šest poraza, uz gol-razliku 27:19. Da i te kako umeju da budu "tvrd orah" pokazali su upravo u duelima sa najjačim selekcijama pošto su remizirali sa Brazilom i Argentinom, dok su protiv Urugvaja slavili sa 1:0.

Selektor je iskusni šezdesetogodišnji Argentinac, Gustavo Alfaro koji je na klupu Ekvadora seo 2020. godine. Najzvučnije ime i vođa ekipe je svakako prekaljeni napadač, Ener Valensija. Pored njega, glavne zvezde tima su i Majkl Estrada, koji nastupa za Kruz Azul i Brajtonov Mojzes Kaisedo. Naime, njih trojica su postigli 12 od ukupno 27 datih golova u kvalifikacijama, s tim što je vezista Brajtona upisao i četiri asistencije. Očekuje se da se Ekvador u Grupi A bori za drugo mesto sa Senegalom. Ipak, to je samo predviđanje sa papira, svi znaju kakva je fudbal igra pa vrlo lako može da se desi da Holandija ne završi prva, ali ni Katar poslednji.

SAVEZ OSNOVAN: 1925.
PREDSEDNIK: Fransisko Ega Laretegi
ČLANSTVO U FIFA: od 1926.
ČLANSTVO U CONMEBOL: od 1927.
TROFEJI: /
FIFA RANG LISTA: 44
PRVI MEČ: Bolivija - Ekvador 1:1 (1938)
NAJUBEDLJIVIJA POBEDA: Ekvador - Peru 6:0 (1975)
NAJUBEDLJIVIJI PORAZ: Argentina - Ekvador 12:0 (1942)
NAJVIŠE UTAKMICA: Ivan Hurtado (168)
NAJVIŠE GOLOVA: Ener Valensija (35)
UČEŠĆA NA SP: 4 (prvo 2002.)
NAJVEĆI USPEH NA SP: šesnaestina finala 2006.
BILANS NA SP: 10  4-1-5  10:11

BILANS PROTIV SRBIJE: 1 1 0 0 1:0

SELEKTOR: Gustavo Alfaro
KAPITEN SELEKCIJE: Ener valensija

NADIMAK: "Trikolori"
OPREMA: "Marathon"
WEBSITE: fef.ec

PRIJAVLJENI IGRAČI ZA SP

Golmani: 12 Mojses Ramires (Independijente del Valje), 22 Aleksander Dominges (LDU Kito), 1 Ernan Galindes (Aukas).

Defanzivci: 3 Pjero Inkapje (Bajer Leverkuzen), 4 Robert Arboleda (Sao Paolo), 7 Pervis Estupinjan (Brajton), 17 Anhelo Presijado (Genk), 25 Džekson Poroso (Troa), 14 Havijer Areaga (Sijetl), 18 Dijego Palasios (Los Andjeles), 2 Feliks Tores (Santos Laguna, Meksiko), 6 Vilijam Pačo (Antverpen).

Vezisti: 8 Karlos Grueso (Augsburg), 5 Hose Sifuentes (Los Andjeles), 20 Džegson Mendses (Los Andjeles), 23 Mojses Kajsedo (Brajton), 16 Heremi Sarmijento (Brajton), 21 Alan Franko (Taljeres, Argentina), 15 Anhel Mena (Leon, Meksiko), 9 Ajrton Presijado (Santos Laguna), 10 Romario Ibara (Pačuka, Meksiko), 19 Gonsalo Plata (Valjadolid).

Napadadči: 24 Džorkaef Reasko (Njuels Old Bojs), 13 Ener Valensija (Fenerbahče), 26 Kevin Rodriges (Imbabura), 11 Mikael Estrada (Kruz Azul, Meksiko).

 

SENEGAL - Sadio Mane, duša i srce tima

 

 

Reprezentacija koja je bila učesnik samo dva Svetska prvenstva do sada. Prvo je bilo 2002. godine kada je bila jedno od najvećih iznenađenja turnira, pošto je stigla do četvrtfinala, gde je nakon produžetaka ispala od Turske. Debitantski meč i pobedu protiv tada aktuelnih prvaka sveta Francuza (1:0), u temeljila je kasnije uspehe u Japanu i Južnoj Koreji. 

Drugi Mundijal na kom su učestvovali bio je u Rusiji 2018. godine, kada su ispali u grupi i to na nesvakdidašnji način... Naime, prva je bila Kolumbija sa šest, četvrta Poljska sa tri boda, dok su Japan i Senegal imali po četiri. Ipak, prednost je dobila azijska ekipa, iako su imali jednak broj datih i primljenih golova, Japan je prošao dalje zbog fer-pleja, odnosno, manjeg broja kartona.

Među navijačima vlada velika euforija, pošto je ekipa osvojila Kup Afričkih nacija, savladavši Egipat u finalu. Ipak, tamošnju javnost su poremetile vesti da će najbolji igrač tima, Sadio Mane, zbog povrede propustiti Mundijal. Međutim, moglo se i pretpostaviti da malo šta može da ga zaustavi Manea da ne ode u Katar, tako da se ipak na kraju našao na spisku selektora Aloua Sisea.

Uz pomenutog Manea, najveće zvezde su golman i štoper Čelsija, Eduar Mendi i kapiten Kalidu Kulibali, kao i ofanzivac Votforda, Ismaila Sar.

Senegalu se predviđa drugo mesto u grupi, iza Holandije. Ipak, u pitanju je takav tim da ne bi bilo previše čudno ni da budu prvi, ali ni poslednji. 

SAVEZ OSNOVAN: 1960.
PREDSEDNIK: Ogustin Senhor
ČLANSTVO U FIFA: od 1964.
ČLANSTVO U CAF: od 1963.
TROFEJI: prvak Afrike 2021, prvak zapadne Afrike 1979, 1980, 1983, 1984, 1985, 1986, 1991, 2001.
FIFA RANG LISTA: 18
PRVI MEČ: Britanska Gambija - Francuski Senegal 1:2 (1959)
NAJUBEDLJIVIJA POBEDA: Senegal - Mauritanija 10:1 (1972)
NAJUBEDLJIVIJI PORAZ: Gvineja - Senegal 5:0 (1966)
NAJVIŠE UTAKMICA: Henri Kamara (99)
NAJVIŠE GOLOVA: Sadio Mane (34)
UČEŠĆA NA SP: 3 (prvo 2002.)
NAJVEĆI USPEH NA SP: četvrtfinale 2002.
BILANS NA SP: 8  3-3-2  11:10

BILANS PROTIV SRBIJE: /

SELEKTOR: Alou Sise
KAPITEN SELEKCIJE: Kalidu Kulibali

NADIMAK: "Lavovi Terange"
OPREMA: "Puma"
WEBSITE: fsfoot.sn

PRIJAVLJENI IGRAČI ZA SP

Golmani: 1 Eduar Mendi (Čelsi), 26 Alfred Gomis (Ren), 23 Semi Dijeng (Kvins Park Rendžers);

Defanzivci: 3 Kalidu Kulibali (Čelsi), 7 Jusuf Sabali (Betis), 12 Pape Abu Sise (Olimpijakos), 4 Abdu Dijalo (Lajpcig), 2 Ismael Jakobs (Monako), 22 Fode Balo Ture (Milan), 11 Formos Mendi (Amijen);

Vezisti: 5 Idrisa Gej (Everton),15  Krepin Dijata (Monako), 8 Šejk Kujate (Notingem Forest), 6 Nampalis Mendi (Lester), 13 Pape Gej (Marselj), 17 Pape Matar Sar (Totenhem), 24 Mamadu Loum (Reding), 14 Mustafa Name (Pafos), 16 Pate Sis (Rajo Valjekano);

Napadači: 10 Sadio Mane (Bajern Minhen), 18 Ismaila Sar (Votford), 21 Bulaje Dija (Salernitana), 20 Bamba Dijeng (Marselj), 19 Famara Diediju (Alanja), 25 Nikolas Džekson (Viljareal), 9 Iliman Endijaje (Šefild junajted).

 

HOLANDIJA - Povratak najvećeg gubitnika Mundijala, u Kataru "ispravljaju" istoriju

 

 

Ubedljivi favorit za osvajanje Grupe A svakako jeste ekipa Luja van Gala. Holandiji će ovo biti čak 11. učešće na svetskim prvenstvima od 1934.

Holanđani su na vrhuncu "moći" bili na Svetskim prvenstvima 1974. i 1978, kada su kao oruđe koristili totalni fudbal, termin koji predstavlja filozofiju da svaki igrač u ekipi može da igra na bilo kojoj poziciji na terenu.

Na pomenutom Mundijalu 1974. poraženi su u finalu od Nemačke sa 2:1. Bio je to spektakularan meč u kom su Holanđani do vođstva stigli već na samom startu meča, kada je Johan Krojf oboren u protivničkom šesnaestercu, a potom penal u gol pretvorio Johan Neskens, a onda je usledio preokret. 

Nemačka, tada predvođena Francom Bekenbauerom, izjednačila je takođe udarcem sa bele tačke, posle jako diskutabilnog jedanaesterca. Konačan rezultat postavio je Gerd Miler u 43. minutu i na taj način doneo Nemačkoj titulu svetskog prvaka.

Već na sledećem Mundijalu 1978. Holandija je ponovo stigla do finala, gde je nakon produžetaka poražena od Argentine sa 3:1. Mario Kampes je doveo južnoameričku selekciju u vođstvo u prvom poluvremenu, a onda je Dik Naninga izjednačio desetak minuta pre kraja. Ostaće upamćena stativa Roba Rosenbrinka u poslednjim sekundama meča, jer da je lopta otišla samo nekoliko centimetara u stranu meč bi bio rešen pre produžetaka u kojima su Argentinci postigli dva pogotka i na kraju slavili.

Treće finale koje je izgubila Holandija je igrala 2010. godine protiv Španije. Čovek odluke posle "tvrdih" 90 minuta, bio je Andres Inijesta u produžecima za konačnih 1:0. "Lale" su i na tom meču imali šansu koju nikada neće zaboraviti. Arjen Roben je imao čistu situaciju pred Ikerom Kasiljasom, ali je nije realizovao i pobeda je otišla na drugu stranu.

Ujedno, nastup u Kataru predstavljaće i povratak "lala" na Mundijal, pošto su 2010. godine bili vicešampioni, 2014. polufinalisti, dok su Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. propustili, tako što su na iznenađenje čitave fudbalske javnosti imali jako loš kvalifikacioni ciklus i nisu izborili plasman na završni turnir. Vođa ovog tima već dugo je stameni defanzvac Liverpula, Virdžil van Dajk, dok se u napadu kao vođa najviše istakao Memfis Depaj. Poznato je da kada igra Holandija pravi ljubitelji fudbala obavezno uživaju jer je upravo ta zemlja jedna od najzaslužnijih što današnja igra izgleda tako kako izgleda, tvorci su totalnog fudbala i njihova škola predstavlja jednu od najboljih na svetu.

Predviđa im se prvo mesto u grupi i ukoliko budu na svom nivou, nema sumnje da će do njega i doći. Ipak, ne bi bio kraj sveta ni da budu drugi, ali je jasno da tamošnja javnost ne očekuje ništa manje nego inače, a to je takmičenje za svetski tron.

SAVEZ OSNOVAN: 1905.
PREDSEDNIK: Žast Spi
ČLANSTVO U FIFA: od 1904.
ČLANSTVO U UEFA: od 1954.
TROFEJI: prvak Evrope 1988.
FIFA RANG LISTA: 8
PRVI MEČ: Belgija - Holandija 1:4 (1905)
NAJUBEDLJIVIJA POBEDA: Holandija - San Marino 11:0 (2011)
NAJUBEDLJIVIJI PORAZ: Engleska amateri - Holandija 12:2 (1907)
NAJVIŠE UTAKMICA: Vesli Snajder (134)
NAJVIŠE GOLOVA: Robin van Persi (50)
UČEŠĆA NA SP: 11 (prvo 1934)
NAJVEĆI USPEH NA SP: vicešampioni 1974, 1978, 2010.
BILANS NA SP: 50  27-12-11  86:48

BILANS PROTIV SRBIJE: 10  6-1-3  18:12
 
SELEKTOR: Luj van Gal
KAPITEN SELEKCIJE: Virdžil van Dajk
 
NADIMAK: "Lale"
OPREMA: "Nike"
WEBSITE: onsoranje.nl

PRIJAVLJENI IGRAČI ZA SP

Golmani: 13 Džastin Bejlou (Fajenord), 23 Andres Nopert (Herenven), 1 Remko Pasver (Ajaks);

Defanzivci: 5 Nejtan Ake (Mančester Siti), 17 Dejli Blind (Ajaks), 4 Virdžil van Dajk (Liverpul), 22 Denzel Damfris (Inter), 26 Džeremi Frimpong (Leverkuzen), 3 Matijs de Liht (Bajern), 16 Tajrel Malasija (Mančester Junajted), 2 Jurien Timber (Ajaks), 6 Stefan de Fraj (Inter);

Vezisti: 11 Stiven Berghujs (Ajaks), 21 Frenki de Jong (Barselona), 14 Davi Klasen (Ajaks), 20 Ten Kopmajners (Atalanta), 15 Marten de Ron (Atalanta), 25 Ćavi Simons (PSV Ajndhoven), 24 Kenet Tejlor (Ajaks);

Napadači: 7 Stiven Bergvajn (Ajaks), 8 Kodi Gakpo (PSV Ajndhoven), 18 Vinsent Jansen (Antverpen), 9 Luk de Jong (PSV Ajndhoven), 12 Noa Lang (Klub Briž), 10 Memfis Depaj (Barselona), 19 Vut Veghorst (Bešiktaš).

Komentari (0)

Sport