Fudbal

Svetsko prvenstvo u Kataru, Grupa B: Engleska, pa svi ostali

Komentari

Autor: Euronews

16/11/2022

-

16:13 >> 12:06

Svetsko prvenstvo u Kataru, Grupa B: Engleska, pa svi ostali
Grupa B - Copyright Euronews/Arena sport

veličina teksta

Aa Aa

Grupa B na Svetskom prvenstvu u Kataru spojila je dve ostrvske reprezentacije Englesku i Vels, ujedno i prve favorite za plasman u osminu finala. Ali, Sjedinjene Američke Države i Iran i te kako mogu da im pomrse račune.


Pored vekovnog rivaliteta dve reprezentacije iz Velike Britanije, zasnovanog na 103 odigrana međusobna duela (od 18. januara 1879), rasplet u ovoj grupi pratiće se i kroz političku prizmu, jer SAD i Iran imaju višedecenijske loše odnose, koji su proteklih godina na ivici izbijanja oružanog sukoba. Ove dve selekcije susrele su se i 1998. godine na Svetskom prvenstvu u Francuskoj i tada je meč završen pobedom Iranaca 2:1.

Loše odnose pred početak turnira podgrejala je i šokantna informacija da se Ali Dei nalazi među 15.000 ljudi osuđenih na smrt od strane iranskog parlamenta. Legendari napadač Irana, do 2021. rekorder po broju golova za jedan nacionalni tim (109 golova), podržao je proteste nakon smrti Mahse Amini.

Engleska i Irana odigraće 21. novembra od 16 časova prvu utakmicu u Grupi B i tako započeti borbu za osminu finala. Izabranici Gereta Sautgejta su veliki favoriti, kako na ovom meču tako i na svakom u grupnoj fazi i sve osim pobede smatraće se neuspehom.

U mnogim predviđanjima uoči Mundijala, prvo mesto "rezervisano" je za Engleze, dok bi za prolaz sa druge pozicije u nokaut fazu trebalo da se bore ostale tri reprezentacije. Malo veće šanse nego Iranu, daju se selekcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velsa.

Amerikanci su jedina ekipa iz grupe koja je učestvovala na prvom Mundijalu u Urugvaju 1930. godine kada su osvojili treće mesto, dok je Velšanima ovogodišnje Svetsko prvenstvo tek drugo u istoriji od 1958. godine, kada su ispali u četvrtfinalu.

Za Irance, koji se smatraju autsajderom grupe B, ovo će biti šesti Mundijal, pošto su debitovali 1978. godine, ali nikada nisu prošli grupnu fazu. Veliki su izgledi da tako bude i ovoga puta. Ipak, i azijska reprezentacija ima svoje adute i ostali protivnici nikako sebi ne bi smeli da dozvole da je potcene.

GRUPA B - Engleska, Iran, SAD, Vels

Raspored mečeva Grupe B

1. kolo - 21. novembar

Engleska - Iran 16.00
SAD - Vels 22.00

2. kolo - 25. novembar

Vels - Iran 13.00
Engleska - SAD 22.00

3. kolo - 29. novembar

Vels - Engleska 22.00

Iran - SAD 22.00

 

ENGLESKA - "Tri lava" u pustinji traže "boginju", vreme je za tron

 

 

Izabranici Gereta Sautgejta svrstani su među favorite za podzianje pehara. Za razliku od nekih prethodnih turnira, sada ovu tezu podupiru činjenice, a one se odnose na rezultate "tri lava" na poslednja dva velika takmičenja. 

Na svetskom prvenstvu pre četiri godine finale im je izmaklo u produžecima sa Hrvatskom, a titula prvaka Evrope u trileru protiv Italije na Vembliju. I to sve u poslednje četiri godine... Gde je zenit i da li je za Harija Kejna i društvo on prošao, saznaćemo u Kataru.

U Engleskoj čvrsto veruju da nije i da Sautgejt ima tim koji može da pokori planetu, baš kao onaj iz 1966. Alfa Remzija. Jedina titula za Englesku do danas je ostala u senci sudije Gotfrida Dinsta iz Švajcarske, kao i domaćeg terena, jer ubeđenje zlih jezika, da "gordi Albion" nikada ne bi postao prvak sveta da se turnir nije igrao u gradovima Engleske, ostalo do danas.

Pitanje je samo koliko momci mogu da odgovore pritisku jer je on, čini se, nikada veći, baš kao i očekivanja nacije.

Da nije lako igrati za reprezentaciju Engleske dobro znaju Bukajo Saka i Markus Rašford, koji su nakon promašenih jedanaesteraca u finalu EP protiv Italije doživeli ogromnu osudu javnosti, koja je na Ostrvu možda i jedna od najsurovijih na svetu. Ipak, kada se dobije ta čast da budete na spisku takve fudbalske zemlje pritisak je i više nego očekivan, kao i odgovornost u slučaju neuspeha.

Konkurencija je bila ogromna i mnogi jako kvalitetni igrači nisu se našli na spisku putnika za Mundijal iako su to verovatno zaslužili... Sa konačne liste otpali su Fikajo Tomori, Džerod Bouven, Džejms Vord Prauz, Džejdon Sančo, Džo Gomez, Ajvan Toni kao i mnogi drugi, ali kada pogledate sastav koji putuje u Katar vrlo je nezahvalno diskutovati o tome.

Selektor će sigurno biti na slatkim mukama, jer od prve do poslednje linije ima nekoliko igrača koji jednako konkurišu za startnih 11. Okosnicu tima svakako će činiti predvodnik generacije Hari Kejn, kome će društvo u navalnoj liniji praviti Fil Foden i Rahim Sterling. Šansu bi od trojice pozvanih golomana najpre mogao da dobije Nik Poup.

Defanzivac Njukasla Kiran Tripje je u životnoj formi i ne bi bilo iznenađenje ako bi ga Sautgejt svrstao u startere, iako mu je konkurencija paklena u vidu Kajla Vokera.

SAVEZ OSNOVAN: 1863.
PREDSEDNIK: Princ Vilijam od Velsa
ČLANSTVO U FIFA: od 1905-1920; od 1924-1928; od 1946.
ČLANSTVO U UEFA: od 1954.
TROFEJI: prvak sveta 1966.
FIFA RANG LISTA: 5
PRVI MEČ: Škotska - Engleska 0:0 (1872)
NAJUBEDLJIVIJA POBEDA: Irska - Engleska 0:11 (1882)
NAJUBEDLJIVIJI PORAZ: Mađarska - Engleska 7:1 (1954)
NAJVIŠE UTAKMICA: Piter Šilton (125)
NAJVIŠE GOLOVA: Vejn Runi (53)
UČEŠĆA NA SP: 16 (prvo 1950.)
NAJVEĆI USPEH NA SP: šampioni 1966.
BILANS NA SP: 69  29-21-19  91:63

BILANS PROTIV SRBIJE: 15  6-5-4  25:21

SELEKTOR: Geret Sautgejt
KAPITEN SELEKCIJE: Hari Kejn

NADIMAK: "Tri lava"
OPREMA: "Nike"
WEBSITE: thefa.com

PRIJAVLJENI IGRAČI ZA SP

Golmani: 1 Džordan Pikford (Everton), 13 Nik Poup (Njukasl), 23 Aron Ramsdejl (Arsenal)

Odbrana: 18 Trent Aleksander Arnold (Liverpul), 16 Konor Koudi (Everton), 15 Erik Dajer (Totenhem), 6 Hari Megvajer (Mančester junajted), 3 Luk Šo (Mančester junajted), 5 Džon Stouns (Mančester siti), 12 Kiran Tripije (Njukasl), 2 Kajl Voker (Mančester siti), 21 Ben Vajt (Arsenal)

Vezisti: 22 Džud Belingem (Dortmund), 19 Mejson Maunt (Čelsi), 14 Kalvin Filips (Mančester siti), 4 Deklan Rajs (Vest Hem), 26 Konor Galager (Čelsi), 8 Džordan Henderson (Liverpul)

Napadači: 25 Džejms Medison (Lester), 11 Markus Rašford (Mančester junajted), 20 Fil Foden (Mančester siti), 7 Džek Griliš (Mančester siti), 9 Hari Kejn (Totenhem), 17 Bukajo Saka (Arsenal), 10 Rahim Sterling (Čelsi), 24 Kalum Vilson (Njukasl)

 

IRAN - PORTUGALSKA FILOZOFIJA ZA OSMINU FINALA

 

 

Iran je reprezentacija kojoj će ovaj Mundijal biti šesti, međutim, nikada do sada nije stigla dalje od grupne faze.

Iskusni šezdesetdevetogodišnji portugalski stručnjak, Karlos Keiroš, se nakon više od dve godine ovog septembra vratio na poziciju selektora, koju je prethodno vršio u periodu od 2011. do 2019. godine, tako da nema sumnje da je upoznat sa svojim zadatkom, ali i onim čime raspolaže. Takođe, tokom karijere vodio je i kvalitetnije ekipe od Irana, poput Egipta, Kolumbije i Portugala.

Nekadašnji predsednik FIFA, Sep Blater, nedavno je izjavio kako bi prema njegovom mišljenju Iran trebalo da bude izbačen sa Mundijala zbog nereda koji se dešavaju u zemlji. Takođe, istakao je da Đani Infantino, aktuelni predsednik FIFA, za tako nešto nema hrabrosti.

Udarne igle tima su igrači koji, naravno, nastupaju u ozbiljnim evropskim timovima: Portov Mehdi Taremi, Leverkuzenov Sardar Azmun i Fejenordov Alireza Jakanbaš.

Ovaj Mundijal bi mogao biti istorijski za Iran, s obzirom na to da ima ozbiljnih izgleda da uz malo sreće doguraju do nokaut faze.

SAVEZ OSNOVAN: 1920.
PREDSEDNIK: Mehdi Tadž
ČLANSTVO U FIFA: od 1948.
ČLANSTVO U AFC: od 1958.
TROFEJI: Prvak Azije 1968, 1972, 1976.
FIFA RANG LISTA: 20
PRVI MEČ: Avganistan - Iran 0:0 (1941)
NAJUBEDLJIVIJA POBEDA: Iran - Guam 19:0 (2000)
NAJUBEDLJIVIJI PORAZ: Urska - Iran 6:1 (1950)
NAJVIŠE UTAKMICA: Džavad Nekunam (151)
NAJVIŠE GOLOVA: Ali Dei (109)
UČEŠĆA NA SP: 6 (prvo 1978)
NAJVEĆI USPEH NA SP: grupna faza 1978, 1998, 2006, 2014, 2018.
BILANS NA SP: 15  2-4-9  9:24

BILANS PROTIV SRBIJE: 3  0-1-2  1:4

SELEKTOR: Karlos Keiroš
KAPITEN SELEKCIJE: Ehsan Hajsafi

NADIMAK: "Tim Meli"
OPREMA: "Meeroj"
WEBSITE: ffiri.ir

PRIJAVLJENI IGRAČI ZA SP

Golmani: 1 Alireza Beiranvand (Persepolis), 22 Amir Abedžadeh (Ponferadina, Španija), 24 Hosein Hoseini (Esteglal), 12 Pajam Niazmand (Sepahan).

Odbrambeni: 3 Ehsan Hajsafi (AEK, Grčka), 2 Sadeg Moharami (Dinamo Zagreb, Hrvatska), 8 Morteza Puraligandži (Persepolis), 23 Ramin Rezajan (Sepahan), 5 Milad Mohamadi (AEK, Grčka), 13 Hosen Kanizadegan (Al Ahli, Katar), 4 Šodža Kalizadeh (Al Ahli, Katar), 15 Ruzbeg Češmi (Esteglal), 19 Mahid Hoseini (Kajzeri, Turska), 25 Abolfazi Džalali (Esteglal).

Vezisti: 14 Saman Godos (Brentford, Engleska), 7 Alireza Jahanbakš (Fejnord, Holandija), 11 Vahid Amiri (Persepolis), 6 Said Ezatolahi (Vejle, Danska), 16 Mehdi Torabi (Persepolis), 17 Ali Golizadeh (Šarlroa, Belgija), 21 Ahmad Nurolahi (Šabab Al Ahli, UAE), 18 Ali Karimi (Kajzeri, Turska).

Napadači: 9 Mehdi Taremi (Porto, Portugal), 20 Sardar Azmun (Bajer Leverkuzen, Nemačka), 10 Karim Ansarifard (Omonija, Kipar).

 

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - Zavoleli su i ovaj fudbal

 

 

Jedanesto Svetsko prvenstvo za "Jenkije" i jedan od najkvalitetniih timova koje je ova reprezentacija ikada imala. Debitovala je na prvom Mundijalu u Urugvaju 1930. kada je i napravila svoj najveći uspeh zauzevši treće mesto.

Glavni aduti selektora Grega Berhaltera leže upravo u ofanzivi, gde ima nekoliko neverovatno talentovanih fudbalera, poput Kristijana Pulišića, Timotija Vee i Đovanija Reine. Najbolji strelac u kvalifikacijama, uz pomenutog Pulišića, bio je i iskusni Žozi Altidor sa sedam postignutih golova.

Ono što je interesantno kod ove reprezentacije je činjenica da ima najmlađu ekipu na turniru. Naime, prosečna starost fudbalera Amerike je 25 godina i 175 dana.

Ipak, jasno je da je Engleska, bar na papiru, prejaka za sve ostale reprezentacije u grupi, tako da se očekuje borba za drugo mesto između preostale tri. Međutim, blagu prednost dajemo Amerikancima, koji deluju za nijansu kvalitetnije i opasnije od Irana i Velsa.

SAVEZ OSNOVAN: 1913.
PREDSEDNIK: Sindi Perlou Koun
ČLANSTVO U FIFA: od 1914.
ČLANSTVO U CONCACAF: od 1961.
TROFEJI: Šampioni Gold Kupa 1991, 2002, 2005, 2007, 2013, 2017, 2021, šampioni Lige nacija 2021.
FIFA RANG LISTA: 16
PRVI MEČ: Švedska - SAD 2:3 (1916)
NAJUBEDLJIVIJA POBEDA: SAD - Barbados 8:0 (2008)
NAJUBEDLJIVIJI PORAZ: Norveška - SAD (1948)
NAJVIŠE UTAKMICA: Kobi Džejms (164)
NAJVIŠE GOLOVA: Klint Dempsi (57) i London Donovan (57)
UČEŠĆA NA SP: 11 (prvo 1930.)
NAJVEĆI USPEH NA SP: treće mesto 1930
BILANS NA SP: 33  8-6-19  37:62

BILANS PROTIV SRBIJE: 3  0-1-2  1:10

SELEKTOR: Greg Belhalter
KAPITEN SELEKCIJE: Kristijan Pulišić

NADIMAK: "Jenkiji"
OPREMA: "Nike"
WEBSITE: ussoccer.com

PRIJAVLJENI IGRAČI ZA SP

Golmani: 12 Itan Horvat (Luton), 25 Šon Džonson (Njujork Siti), 1 Met Tarner (Arsenal);

Defanzivci: 20 Kameron Karter Vikers (Seltik), 2 Seržinjo Dest (Milan), 15 Aron Long (Njujork Red Buls), 18 Šek Mur (Nešvil), 13 Tim Rim (Fulam), 5 Entoni Robinson (Fulam), 26 Džo Skali (Borusija Menhengladbah), 22 Deandre Jedlin (Inter Majami), 3 Voker Cimerman (Nešvil);

Vezisti: 11 Brendan Aronson (Lids), 23 Kelin Akosta (Los Anđeles), 4 Tajlder Adams (Lids), 14 Luka de la Tore (Selta), 8 Veston Mekeni (Juventus), 6 Junus Musa (Valensija), 17 Kristijan Roldan (Sijetl);

Napadači: 9 Hesus Fereira (Dalas), 16 Džordan Moris (Sijetl), 10 Kristijan Pulišić (Čelsi), 7 Đovani Rejna (Borusija Dortmund), 24 Džoš Sargent (Norič), 21 Timoti Vea (Lil), 19 Hadži Rajt (Antalija).

 

VELS - Od njih je sve moguće

 

 

Reprezentacija koja tek drugi put na istoriji učestvuje na najkvalitetnijem svetskom takmičenju još od 1958. godine, kada je došla čak do četrtvrtine finala, što bi sada predstavljalo možda i veći uspeh nego što je to tada bilo.

Četrdesetosmogodišnji selektor, Robert Pejdž, kao i cela nacija najveće nade polaže u Gereta Bejla, koji je sada već u ozbiljnim godinama (33) i hvata poslednji voz kako bi ostavio još značajniji trag u nacionalnom timu.

Daleko od toga da Vels nema dovoljno kvalitetnih igrača i da nema čemu da se nada. Eron Remzi takođe hvata poslednju šansu da sa reprezentacijom ispiše istoriju, a ništa manje motivisani neće biti ni talentovani Danijel Džejms, Hari Vilson i Itan Ampadu.

Ipak, kao što smo već pomenuli, borbu za drugo mesto će voditi sa Amerikancima i Irancima, ali uopšte nije nezamislivo da Velšani pomute planove čak i timu Gereta Sautgejta.

SAVEZ OSNOVAN: 1876
PREDSEDNIK: Stiv Vilijams
ČLANSTVO U FIFA: od 1910-1920, od 1924 - 1928, od 1946.
ČLANSTVO U UEFA: od 1954.
TROFEJI: /
FIFA RANG LISTA: 19
PRVI MEČ: Škotska - Vels (1876)
NAJUBEDLJIVIJA POBEDA: Vels - Irska 11:0 (1888)
NAJUBEDLJIVIJI PORAZ: Škotska - Vels (1878)
NAJVIŠE UTAKMICA: Krist Ganter (109)
NAJVIŠE GOLOVA: Geret Bejl (40)
UČEŠĆA NA SP: 2 (prvo 1958)
NAJVEĆI USPEH NA SP: četvrtfinle 1958
BILANS NA SP: 5  1-3-1  4:4

BILANS PROTIV SRBIJE: 13  0-5-8  15:33

SELEKTOR: Rob Pejdž
KAPITEN SELEKCIJE: Geret Bejl

NADIMAK: "Zmajevi"
OPREMA: "Adidas"
WEBSITE: faw.cymru/en

PRIJAVLJENI IGRAČI ZA SP

Golmani: 1 Vejn Henesi (Notingem Forest), 12 Deni Vord (Lester), 21 Adam Dejvis (Šefild Junajted).

Defanzivci: 4 Ben Dejvis (Totenhem), 24 Ben Kabango (Svonsi), 17 Tom Lokjer (Luton), 6 Džo Rodon (Ren), 5 Kris Mefam (Bornmut), 15 Itan Ampadu (Specija), 2 Kris Ganter (AFC Vimbldon), 3 Neko Vilijams (Notingem Forest), 14 Konor Roberts (Barnli).

Vezisti: 22 Sorba Tomas (Hadersfild), 7 Džo Alen (Svonsi), 26 Metju Smit (MK Dons), 23 Dilan Luit (Dandi Junajted), 8 Heri Vilson (Fulam), 16 Džo Morel (Portsmut), 18 Džoni Vilijams (Svindon), 10 Aron Remzi (Nica), 25 Rubin Kalvil (Kardif).

Napadači: 11 Geret Bejl (Los Anđeles), 13 Kifer Mur (Bornmut), 19 Mark Heris (Kardif), 9 Brenan Džonson (Notingem Forest), 20 Den Džejms (Fulam)

Komentari (0)

Sport