Fudbal

Svetsko prvenstvo u Kataru, Grupa H: Urugvajci se svima zamerili

Komentari

Autor: Euronews

19/11/2022

-

12:03

Svetsko prvenstvo u Kataru, Grupa H: Urugvajci se svima zamerili
Grupa H - Copyright Euronews/Arena sport

veličina teksta

Aa Aa

Sastav Grupe H na Mundijalu u Kataru koju čine Portugal, Urugvaj, Gana i Južna Koreja obećava mnogo neizvesnosti. Na poslednjih nekoliko Mundijala već su im se ukrstili putevi, odigrali su nekoliko nezaboravnih duelu nakon kojih su jedni drugima mnogo toga zapamtili. Ako je u pitanju skorija fudbalska prošlost, onda se rivalima najviše zamerio - Urugvaj.

Kada su Portugalci na Mundijalu u Rusiju 2018 stigli kao aktuelni prvaci Evrope, odlučni da naprave još jedan veliki rezultat, na putu su im se našli Urugvajci i srušili im snove elimnicajom u osmini finala. Golovima Edisona Kavanija pobedili su sa 2:1 i ostavili Kristiajnu Ronaldu da eventualno u Kataru još jednom pokuša da sa reprezentacijom ostvari zapaženiji rezultat.

Urugvajci su do 1950. godine bili dva puta šampioni sveta, nakon toga su tri puta stigli do polufinala, daleke 1954, zatim 1970, a posebno zanimljivo putešestvuje imali su 2010. u Južnoafričkoj Republici. Briljirali su na turniru Luis Suarez i Diego Forlan koji je poneo i epitet najboljeg igrača sveta. Na istom Mundijalu svetle momente imali su Južna Koreja i posebno Gana. Obe selekcije plasirale su se u nokaut fazu gde ih je čekao upravo tim Urugvaja. Plavo- beli su u osmini finala izbacili Korejce pobedom od 2:1, da bi u četvrtrfinalu protiv Gane priredili spektakl, utakmicu za infarkt koja će se dugo pamtiti.

Igrao se poslednji minut u produžecima, rezultat je bio 1:1 kada su "Crne zvezde" krenule u napad. Loptu je na gol liniji zaustavio Luis Suarez. Odbitak je došao do igrača Gane koji je glavom šutirao pod prečku, a golmanskom intervencijom Suarez je ponovo sprečio pogodak ali i plasman Gane kao prve afričke zemlje u polufinale Svetskog prvenstva.


Golgeter Urugvaja skrivio je penal, zaradio crveni karton i ostavio kakvu takvu nadu svom timu. Sva sreća ovoga sveta pogledala je Urugvaj malo kasnije kada je šut Đana sa 11 metara zaustavila prečka. Na penal ruletu Urugvajci su prošli dalje i rastužili malerozne Ganjane, koje je s klupe vodio Srbin Milovan Rajevac.

Katar je idealna prilika da se dugovi izmire i odigra se još neki meč koji će se prepričavati.

GRUPA H - Portugal, Urugvaj, Gana, Južna Koreja


Raspored mečeva grupe H

1. kolo - 24. novembar

Urugvaj – Južna Koreja 14.00
Portugal – Gana 17.00

2. kolo - 28. novembar
Južna Koreja – Gana 14.00
Portugal – Urugvaj 20.00

3. kolo - 2. decembar

Gana – Urugvaj 16.00
Južna Koreja – Portugal 16.00
 

PORTUGAL - Poslednja šansa za Kristijana Ronalda

Matthias Hangst/Pool Photo via AP

 

Na Mudijalu u Kataru selektor Fernando Santoš i Portugal su pod imperativom rezultata. Nakon osvajanja tutule prvaka Evrope 2016. godine u Francuskoj, na poslednjim velikim takmičenjima doživeli su neuspeh. Na Mundijalu u Rusiji nisu prošli grupnu  fazu, na EURO 2020 eliminisani su u osmini finala od Belgije, u kvalifikacijama za SP su plasman izborili preko baraža protiv Turske (3:1) i Severne Makedonije (2:0) i poljuljali veru u mogućnosti tima.

Krstijano Ronaldo, jedan od najboljih igrača na svetu u ovom veku, vođa je ekipe i najveća zvezda, Katar će biti njegov peti Mundijal. Rezultatski, na debiju u Nemačkoj 2006. godine zabeležio je najveći uspeh. Portugalci su u polufinalu poraženi od Francuske (0:1), a potom i u meču za treće mesto od Nemačke (1:3). Na preostala tri Mundijala nisu daleko dogurali, najviše do četvrtfinala 2014. u Brazilu.

Od Portugala se očekuju visoki dometi na turniru, njihovi igrači  su članovi u najjačim klubovima Evrope, po imenima, nemaju slabog mesta u timu.

Okosnica ekipe je u Premijer Ligi, nezamenljivi među 11 igrača aktuelnog šampiona Engleske Mančester sitija su štoper Ruben Dijaš, vezista Bernardo Silva, desni spoljni Žoao Kanselo, dok u Mančester junajtedu, uz Ronalda, jedan od ključnih igrača je Bruno Fernandeš.

Kvalitetan sastav Portugala upotpunjavaju standardni prvotimci Pari sen Žermena, levi bek Nuno Mendeš i štoper Danilo Pereira. Na Mundijalu neće biti povređenog napadača Liverpula Dioga Žote, ali su zato spremni da u punom sjaju zablistaju Rafael Leao iz Milana i Žoao Feliks krilni napadač Atletiko Madrida.   

SAVEZ OSNOVAN: 1921. 
PREDSEDNIK: Fernando Gomeš
ČLANSTVO U FIFA: 1923.
ČLANSTVO U UEFA: 1954.
TROFEJI: Evropsko prvenstvo 2016, Liga nacija 2019
FIFA RANG LISTA: 9. 
PRVI MEČ: Španija - Portugal 3:1 (18. 12. 1921)
NAJUBEDLJIVIJA POBEDA: Portugal - Lihtenštajn 8:0 (18. 11. 1994)
NAJUBEDLJIVIJI PORAZ: Portugal - Engleska 0:10 (25. 5. 1947)
NAJVIŠE UTAKMICA: Kristijano Ronaldo 191
NAJVIŠE GOLOVA: Kristijano Ronaldo 117
UČEŠĆA NA SP: 8
NAJVEĆI USPEH NA SP: 3. mesto (1966)
BILANS NA SP: 30  14-6-10  49:35

BILANS PROTIV SRBIJE: 12  5-4-3  22:22

SELEKTOR: Fernando Santoš
KAPITEN SELEKCIJE: Kristijano Ronaldo
NADIMAK: Navigatori
OPREMA: Najk
WEBSITE: fpf.pt

PRIJAVLJENI IGRAČI ZA SP

Golmani: 22 Diogo Kosta (Porto), 12 Žoze Sa (Vulverhempton), 1 Rui Patrisio (Roma).

Odbrana: 2 Diogo Dalot (Mančester junajted), 20 Žoao Kanselo (Mančester siti), 13 Danilo Pereira (PSŽ), 3 Pepe (Porto), 4 Ruben Dijaz (Mančester siti), 24 Antonio Silva (Benfika), 19 Nuno Mendes (PSŽ), 5 Rafael Gereiro (Dortmund).

Vezni red: 6 Žoao Palinja (Fulam), 18 Ruben Neves (Vulverhempton), 10 Bernardo Silva (Mančester siti), 8 Bruno Fernandeš (Mančester junajted), 17 Žoao Mario (Benfika), 23 Mateus Nunjes (Vulverhempton), 25 Otavio Monteiro (Porto), 16 Vitinja (PSŽ), 14 Vilijam Karvaljo (Betis).

Napad: 9 Andre Silva (Lajpcig), 7 Kristijano Ronaldo (Mančester junajted), 26 Gonsalo Ramos (Benfika), 11 Žoao Feliks (Atletiko), 15 Rafael Leao (Milan), 21 Rikardo Orta (Braga).

URUGVAJ  - Krenulo na bolje sa Alonsom, Suarez spreman da pokaže zube   

AP Photo/Juan Karita

 

Nakon vezanih poraza u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo od Argentine u Montevideu (0:1) i Bolivije u La Pazu (0:3) selektor Oskar Tabarez podneo je ostavku i okončao je svoj drugi mandat na klupi nebesko-plavih koji je trajao 15 godina.

Plasman u Katar bio je doveden u pitanje, u decmbru prošle godine svetskog rekordera po broju utakmica provedenih na klupi neke selekcije (234) nasledio je ne baš pozanti Dijego Alonso (47), bivši trener klubova u američkoj MLS ligi, Meksiku, Urugvaju i Paragvaju. Serijom od četiri uzastopne pobede situacija se preokrenula u korist Urusa, završili su na trećem mestu iza Brazila i Argentine i overili direktan plasaman na Mundijal.

Urugvaj je od dolaska na kormilo Alonsa ostvario učinak od sedam pobeda po jedan remi i poraz u prijateljskom meču sa Iranom (0:1), uz gol-razliku 18:2 što je odmah povećalo ambicije.

Maler za Urugvajce je povreda standarnog štopera, prvotimca Baselone Ronalda Arauha, koji se ipak našao na spisku putnika, ali se ne zna da li će biti spreman. Pre mesec i po dana u prijateljskom meču protiv Irana zamenjen već u 5. minutu zbog povrede tetive i od tada se nije vraćao na teren.

Razlog za optimizam je sjajna forma ključnih igrača, pre svega veziste i po potrebi krilnog napadača Real Madrida Federika Valverdea koji je na 19 utakmica ove sezone postigao 8 golova, a većina je bila spektakularna, udarcima izvan šesnaesterca. Vezista Totenhema  Rodrigo Betankur je takođe standardan i efikasan, kao i levi bek lidera Serija A Napolija, Matijas Oliveira.   

Alonso će se osloniti na nekolicinu iskusnih fudbalera, bili su u timu 2010. godine kada je osvojeno četvrto mesto, i koji u međuvremenu broje godine ali i preko 130 mečeva u nacionalnom timu. Tu su i dalje golman Fernando Muslera, Diego Godin, Martin Kaseres, Edison Kavani i pre svih, Luis Suarez koji će predvoditi napad. Njemu će Katar biti četvrti Mundijal, na prethodna tri imao je uspone ali i mračne momente.

Tako, 2014. godine u Brazilu na meču grupne faze protiv Italije (1:0) ugrizao je Kjelinija za ruku zbog čega je suspendovan sa Mundijala. Prekaljeni golgeter spreman je da i u Kataru "pokaže zube". Iz redova Atletiko Madrida vratio se u domovinu i poslednja tri meseca igrao je za Nasional sa kojim je osvojio domaći šampionat, na 14 mečeva postigao je 8 golova. Uz nekadašnjeg golgetera Liverpula opasnost za odbrane rivala će biti nova nada tima sa Enfilda, Darvin Nunjez (23) koji je ove sezone u odličnoj formi.

SAVEZ OSNOVAN: 1900.
PREDSEDNIK: Ignasio Alonso
ČLANSTVO U FIFA: 1923. 
ČLANSTVO U CONMEBOL: 1926.
TROFEJI: Svetsko prvenstvo 1930, 1954, OI 1924, 1928, Kup Južne Amerike (15. puta)
FIFA RANG LISTA: 14
PRVI MEČ: Urugvaj - Argentina 0:6 (20. jul 1902)
NAJUBEDLJIVIJA POBEDA: Urugvaj - Bolivija 9: (6. novembar 1927)
NAJUBEDLJIVIJI PORAZ: Urugvaj - Argentina 0:6 (20. jul 1902) 
NAJVIŠE UTAKMICA: Diego Godin (159)
NAJVIŠE GOLOVA: Luis Suarez (68)
UČEŠĆA NA SP: 14
NAJVEĆI USPEH NA SP: Prvaci sveta (1930, 1954)
BILANS NA SP: 56  24-12-20  87:74

BILANS PROTIV SRBIJE: 5  1-1-3  11:6 

SELEKTOR: Dijego Alonso
KAPITEN SELEKCIJE: Dijego Godin

NADIMAK: Nebeskoplavi
OPREMA: Puma
WEBSITE: auf.org.uy

Golmani: 23 Serhio Ročet (Nasional), 1 Fernando Muslera (Galatasaraj), 12 Sebastijan Sosa (Independiente).

Odbrana: 4 Ronald Arauho (Barselona),  3 Dijego Godin (Velez), Hose Marija Himenez (Atletiko Madrid), 17 Matijas Vinja (Roma), 16 Matijas Olivera (Napoli), 19 Sebastijan Koates (Sporting Lisabon), 26 Hose Luis Rodrigez (Nasional), 22 Martin Kaseres (LA Galaksi), 13 Giljermo Varela (Flamengo).

Vezni red: 14 Lukas Toreira (Galatasaraj), 10 Đorđian De Arasketa (Flamengo), 6 Rodrigo Bentakur (Totenhem), 15 Federiko Valverde (Real Madrid), 5 Matijas Većino (Lacio), 7 Nikolas de la Kruz (River Plejt), 24 Agustin Kanobio (Atletiko Paranaense), 8 Fakundo Pelistri (Mančester Junajted), 25 Manuel Ugarte (Sporting Lisabon), 20 Fakundo Tores (Orlando).

Napadači: 11 Darvin Nunjez (Liverpul), 9 Luis Suarez (Nasional), 21 Edinson Kavani (Valensija), 18 Maksimilijano Gomez (Trabzon).

GANA - "Crne zvezde" možda nekome pomrače nebo

AP Photo/Ivan Sekretarev

 

Reprezentacija Gane kontinuitet učešća na svetskom prvenstvu na kratko je prekinula na Mundijalu u Rusiji 2018. Prethodno su se "Crne zvezde" tri puta za redom plasirale na završnicu turnira, 2006 su eliminisani u osmini finala, na narednom su napravili korak napred i stali u četvrtfinalu, da bi u Brazilu 2014 takmičenje završili nakon tri meča u grupi.

Po četvrti put su na završnici Mundijala, iako je godina počela loše, fijaskom u Kupu afričkih nacija i ispadanjem več u grupnoj fazi turnira. Usledila je smena selektora Milovana Rajevca, njegov drugi mandat njije bio uspešan kaom prvi. Nije se ponovila 2010. godina kada je Gana upravo sa srpskim stručnjakom zadivila fudbalski svet u Južnoafričkoj Republici.

Sve afričke reprezentacije koje su se našle u Kataru sa klupe vode domaći trener, proverenog recepta držala se i selekcija Gane.

Umesto Rajevca teškog zadatka prihvatio se Oto Ado (47), bivši treprezentativac rođen u Nemačkoj, kao igrač, a potom i kao trener školovao se u Bundesligi u Borusiji Dortmund, Hanoveru, Majncu, Hamburgu...

Kormilo reprezentacije preuzeo je početkom februara, a već krajem marta čekale su ga odlučujući mečevi za odlazak u Katar. Dvomeč sa favorizovanom Nigerijom možda je delovalo kao nemoguća misija za prolaz dalje, naročito nakon 0:0 u prvoj utakmici u Kumasiju. U revanšu na teškom gostovanju odigrali su 1:1, a gol u gostima zlata vredan postigao je Tomas Parti vezni igrač Arsenala i najjače oružje u ekipi Ota Adoa.

Standardni prvotimac lidera Premijer lige je najzvučnije ime u selekciji Gane, pored njega aduti ekipe su i Mohamed Kudus iz Ajaksa, štoper Lestera Danijel Amarti, kao i Denis Odoi defanzivac Briža. Braća Aju, Andre, kapiten Gane i njegova desna ruka Džordan, napadač Kristal Palasa iskusni su fudbaleri i veliki autoriteti u ekipi u koje Oto Ado ima bezgranično poverenje.

Krajem septembra Ganjani su odigrali dve kontrolne utakmice, poraženi su od Brazila 3:0, a savladali su Nikaragvu sa 1:0. 

SAVEZ OSNOVAN: 1920.
PREDSEDNIK: Simeon Okraku
ČLANSTVO U FIFA: 1958.
ČLANSTVO U CAF: 1960.
TROFEJI: Afrički kup nacija 1963,1965, 1978, 1982.  
FIFA RANG LISTA: 61
PRVI MEČ: Zlatna Obala - Nigerrija 1:0 (28. maj 1950)
NAJUBEDLJIVIJA POBEDA: Kamerun - Malavio 12:0 (15. oktobar 1962)
NAJUBEDLJIVIJI PORAZ: Bugarska - Gana 10:0 (2. oktobar 1958)
NAJVIŠE UTAKMICA: Andre Aju i Asamoa Đan po 109 
NAJVIŠE GOLOVA: Asamoa Đan (51)
UČEŠĆA NA SP: 4
NAJVEĆI USPEH NA SP: Sedmo mesto (2010)
BILANS NA SP: 12  4-3-5  13:16

BILANS PROTIV SRBIJE: 2  1-0-1  2:3

SELEKTOR: Oto Ado
KAPITEN SELEKCIJE: Andre Aju
NADIMAK: Crne zvezde
OPREMA: Puma
WEBSITE: www.ghanafa.org

PRIJAVLJENI IGRAČI ZA SP

Golmani: 12 Ibrahim Danlad (Asante Kotoko), 16 Manaf Nuruduin (Eupen), 1 Lorens Ati-Zidži (Sent Galen).

Odbrana: 18 Danijel Amarti (Lester), 4 Mohamed Salisu (Sautempton), 23 Aleksander Ðiku (Strazbur), 26 Alidu Seidu (Klermon), 2 Tarik Lampti (Brajton), 17 Abdul Rahman Baba (Reding), 14 Gideon Mensa (Okser), 3 Denis Odoi (Klub Briž), 15 Džozef Ajdu (Selta).

Srednji red: 21 Salis Samed (Lens), 5 Tomas Parti (Arsenal), 6 Eliša Ovusu (Gent), Danijel Barni (Harts), 24 Kamal Sova (Klub Briž), 20 Mohamed Kudus (Ajaks), 10 Andre Aju (Al Sad), 8 Danijel-Kofi Kjer (Frajburg).

Napad: 11 Osman Bukari (Crvena zvezda), 9 Džordan Aju (Kristal Palas), 19 Injaki Vilijams (Atletik), 7 Abdul Isahaku (Sporting), 22 Kamaldin Sulemana (Ren,) 25 Antoan Semenjo (Bristol).

JUŽNA KOREJA  - Sve bi bilo lakše da je Son Hjong Min na terenu

AP Photo/Lee Jin-man

 

Fudbaleri Južne Koreje deseti put za  redom su učesnici Mundijala, od Meksika 1986. godine nisu sebi dozvolilu luksuz na preskoče najveći sportski događaj. Kao domaćini 2002. godine stigli su do polufinala, na kraju osvojili četvrto mesto na svetu. Kada se turnir održava u Aziji, onda se od jedne od najboljih selekcija sa ovog kontinenta mogu očekivati razna iznenađenja.

Iako su većinu učešća završili u prvoj fazi takmičenja, mnogo je zvučnih selekcija koje su namučili i pokvarili im planove, tome se mogu nadati i rivali u Kataru.

Korejci su vizu za Mundijal ekspresno izvadili, u kvalifikacionoj grupi sa prvoplasiranim Iranom čitav posao završiili su i pre vremena. Nizali su dobre rezultate, dva kola pre kraja već su mogli da prave planove za završni turnir.

U 2022. godini odigrali su veliki broj utakmica, što u kvalifikacijama za svetsklo prvenstvo, što prijateljskih, kao i u prvenstvu Istočne Azije. Na kraju, na 16 mečeva zabeležili su 11 pobeda, dva remija i tri poraza. Na poslednje dve provere protiv Kameruna i Islanda upisali su minimalac.

Selektor Paulo Bento na kormilo je stigao 2018. godine nakon Mundijala u Rusiji, a pred start svetskog prvenstva najveći problem predstavlja povreda napadača Totenhema i najboljeg igrača Son Hjung Mina koji je 20 dana pred start Mundijala doživeo povredu na meču 6. kola Lige šampiona protiv Masrseja i morao na operaciju levog oka.

Aduti Paula Benta biće igrači koji nastupaju u Premiejr ligi, Bundesligi, Seriji A: štoper Napolija Kim Min Jae, napadač Vulverhemptona Hvang Hi Čan, prvotiomac Manjca Li Jae Sung i krilni napadač Frajburga Vu Jeong.

SAVEZ OSNOVAN: 1933. 
PREDSEDNIK: Čang Mong Gaj
ČLANSTVO U FIFA: 1948.
ČLANSTVO U AFC: 1954.
TROFEJI: Kup Azije 1954, 1960. 
FIFA RANG LISTA: 28
PRVI MEČ: Južna Koreja - Meksiko 5:3 (2. avgust 1948)
NAJUBEDLJIVIJA POBEDA: Južna Koreja - Nepal 16:0 (29. septembar 2003)
NAJUBEDLJIVIJI PORAZ: Južna Koreja - Švedska 0:12 (5. avgust 1948)
NAJVIŠE UTAKMICA: Ča Bum Kun  i Hong Miang Bo po 136 
NAJVIŠE GOLOVA: Ča Bum Kun (58)
UČEŠĆA NA SP: 10
NAJVEĆI USPEH NA SP: Četvrto mesto (2002)
BILANS NA SP: 34  6-9-19  34:70

BILANS PROTIV SRBIJE: 13  2-4-7  10:22

SELEKTOR: Paulo Bento
KAPITEN SELEKCIJE: Son Hjung Min

NADIMAK: Ratnici
OPREMA: Nike
WEBSITE: kfa.or.kr

PRIJAVLJENI IGRAČI ZA SP

Golmani: 1 Sung Kju Kim (Al Šabab), 21 Hjon Vu Čo (Ulsan), 12 Kjin Song Bom (Čonbuk).

Odbrana: 4 Min Dže Kim (Napoli), 20 Kjun Von Kvon (Gamba Osaka), 3 Džin Su Kim (Čonbuk), 14 Čul Hong (Daegu), 15 Mun Hvan Kim (Čonbuk), 2 Džon Đu Jun (Seul), 19 Jang Von Kim (Ulsan), 23 Te Hvan Kim (Ulsan), 24 Ju Min Čo (Tedžon).

Vezni red: 11 Hi Čan Hvang (Vulverhempton), 18 Kang In Li (Majorka), 25 Vu Jang Džeon (Frajburg), 5 Vu Jang Čung (Al Sad), 17 Sang Ho Na (Seul), 8 Sjon Ho Paik (Čonbuk), 13 Džun Ho Son (Šandong), 26 Min Ću Son (Čonbuk), 22 Čang Hun Kvon (Kimčon), 10 Dže Sung Li (Majnc), 6 In Beom Hvang (Olimpijakos).

Napad: 7 Hjong Min Son (Totenhem), 16 Ui Džo Hvang (Olimpijakos), 9 Ke Sung Čo (Čonbuk).

 

 

Komentari (0)

Sport