Fudbal

Engleska ubedljiva i raspucana protiv Irana na startu grupe "B" Mundijala u Kataru

Komentari

Autor: Euronews

21/11/2022

-

16:14

Engleska ubedljiva i raspucana protiv Irana na startu grupe "B" Mundijala u Kataru
Engleska ubedljiva i raspucana protiv Irana na startu grupe "B" Mundijala u Kataru - Copyright Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Engleska je sa stilom startovala na Mundijalu u Kataru jer je veoma kvalitetnom igrom u poslednjih 20 minuta prvog poluvremena izrešatala mrežu Irana i potpisala prvi trijumf u Grupi "B" - 6:2 (3:0), što je druga najubedljivija pobeda "Gordog Albiona" u istoriji na SP.

Pokazao je "Gordi Albion" i kako se na Svetskom prvenstvu opravdava uloga favorita, jer su izabranici Gereta Sautgejta diktirali premijerligaški tempo, sa mnogo presinga, kretnji bez lopti i raznovrsnim napadačkim akcijama koje su od 35. do 45. minuta donele ubedljivih tri gola prednosti. Posle toga su rutinski završili posao.

Posle osam minuta napada Engleza videli smo i prvi ozbiljniji prekid zbog povrede na Mundijalu. Sudarili su se golman Irana Alija Beiranvald i štoper Madžid Hoseini glavama. Bio je to strahovit, direktan udarac glava o glavu, lekari su sedam minuta zaustavljali krvarenje iz nosa golmanu koji je ipak ostao na terenu, ali samo još dva minuta kada je morao da bude iznesen na nosilima zbog potresa mozga. Od 19. minuta na gol je stao Hosein Hoseini, a prvi deo je bio nadoknađen čak 14 minuta.

 

 

Englezi su diktirali jak tempo sa mnogo presinga po celom terenu i brzim napadima po krilima, ali su najopasniji bili iz "vazduha". Desni bek Tripije majstorski izvodi prekide, pa je posle njegovog kornera u 31. minutu toiliko kuđeni Hari Megvajer pogodio prečku. Bio je to uvod za prvenac Džuda Belingema u dresu "Gordog Albiona" u 18. meču. Lep centaršut Luka Šoa sa leve strane, najtraženiji vezni igrač današnjice udarcem glavom poslao je u mrežu.

"Gordi Albion" je već u 43. minutu trasirao put do trijumfa jer je posle prekida Megvajer spustio loptu Saki koji se poslao pod prečku nemoćnog Hoseinija. Dva minuta kasnije bilo je već 3:0, asistent Hari Kejn, a strelac Rahim Streling.

Igrali su Englezi sa manje intenziteta, ali ne i manje napadački u nastavku. Mladi as Arsenala Bukajo Saka je nanizao dvojicu igrača na desnoj strani, pa lagano pogodio mrežu za 4:0. Ipak, prvi pravi napad Iranaca u drugom delu napadač Porta Taremi poslao je iza leđa Pikforda za prvenac Iranaca u Kataru i popravljanje utiska.

Međutim, Markusu Rašfordu je trebalo da provede na terenu 26 sekundi da peti put pošalje loptu iza leđa Hoseinija. Primio je pas Kejna, napravio dva driblinga i rutinski upisao 13. gol u dresu "Gordog Albiona". Kada je Džek Griliš na pas Vilsona povisio na 6:1 (Panamu su pre četiri godine pobedili 6:1), čime je izjednačena najubedljivija pobeda "Godog Albiona" na Mundijalima u istoriji svi su mislili da je kraj. Međutim, na kraju ove maratonske utakmice Azmun je pogodio prečku iz čiste situacije, da bi sudija Klus u 10. inutu nadoknade dosudio penal za Iran, a Taremi postavio konačnih 6:2.

Raritet ovog meča je postavio i sudija Klaus iz Brazila jer je meč ukupno produžio 27 minuta, prvo možda opravdano 14 i drugo, potpuno neočekivano 13.

Engleska - Iran 6:2 (3:0)

Strelci: Belingem u 35, Saka u 43. i 62, Sterling u 45, Rašford u 71. i Griliš u 90. za Englesku, a Taremi u 65. i 90+10. minutu iz penala za Iran. Stadion: "Kalifa internasional". Gledalaca: 45.500. Sudija: Rafael Klaus (Brazil).

Engleska: Pikford - Tripije, Stouns, Megvajer (od 70. Dajer), Šo - Belingem, Rajs - Saka (od 70. Rašford), Maunt (od 70. Foden), Sterling (od 70. Griliš) - Kejn.

Iran: Beiranvand (od 18. H. Hoseini) - Puraliganji, Češmi (od 46. Kanani), M. Hoseini - Moharami, Norolahi (od 77. Azmun), Karimi (od 46. Ezatolahi), Hajsafi, Mohamadi (od 63. Tarabi) - Johanbakš (od 46. Golizadeh), Taremi.

Grupa "B", prvo kolo

Engleska - Iran 6:2 (2:0)
/Belingem 35, Saka 43, 62, Sterling 45, Rašford 71, Griliš 90 - Taremi 65, 90+10 penal/

SAD - Vels 20.00

 

Standings provided by Sofascore

 

Drugo kolo (25.11.)

Vels - Iran 11.00

Engleska - SAD 20.00

Treće kolo (29.11.)

Vels - Engleska 20.00

Iran - SAD 20.00

Komentari (0)

Sport