Fudbal

Holandija startovala pobedom: Gakpo i Klasen slomili Senegal u završnici

Komentari

Autor: Euronews

21/11/2022

-

19:07

Holandija startovala pobedom: Gakpo i Klasen slomili Senegal u završnici
Holandija - Copyright Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

​Veliki povratak Holandije na Svetsko prvenstvo uveličan je trijumfom nad selekcijom Senegala 2:0 (0:0). Tokom većeg dela meča je odbrana afričkog tima bila nerešiva enigma za izabranike Luja Van Gala, ali su "Lale" u samoj završnici uspeli da probiju snažni bedem rivala i upišu tri boda.

Junak u pobedio bio je mladi Kodi Gakpo pogotkom u 84. minutu matirao je protivničku odbranu, pobedu je potvrdio Devi Klasen u devetom minutu nadoknade. 

Bili su opasniji Holanđani tokom čitavog meča, mada je i Senegal u par navrata pokazivao zube. Osetan je bio izostanak Bajernovog napadača, Sadija Manea, koji je u poslednji čas zbog povrede otpao sa spiska.

U 18. minutu Frenki de Jong imao je prvu šansu da dovede svoj tim u vođstvo. Sven Berhujs je uposlio vezistu Barselone, koji je bio pomalo neodlučan u završnici i prilika je propala.

Na narednu šansu čekalo se do 53. minuta, kada je Gakpo iz kornera odlično centrirao ka Van Dajku, a on glavom dobro šutirao, ali je lopta završila malo iznad prečke.

Nakon toga je Senegal pokazao da takođe pretenduje na tri boda, u 64. minutu Dijata je pokušao da postigne pogodak, ali je Nopert bio siguran, kao i tokom čitave utakmice.

U samoj završnici delovalo je da će Senegalci biti zadovoljni bodom, a Holanđani samo ukoliko dođu do tri što se i desilo u 84. minutu. Frenki de Jong je na maestralan način uposlio Gakpa, koji je fenomenalno reagovao glavom i postigao pogodak.

Senegal je potom pokušavao da izvuče remi, ali mu to nikako nije polazilo za rukom. Sudijska nadoknada iznosila je deset minuta i baš u završnici iste, Holanđani su otklonili svaku sumnju u vezi ishoda meča, pošto je Devi Klasen u 99. minutu duplirao prednost i potvrdio trijumf.

U narednom kolu Holandija će odmeriti snage sa Ekvadorom, koji je savladao Katar sa 2:0, dok će Senegal prve bodove juriti protiv domaćina.

Senegal - Holandija 0:2 (0:0)

Strelci: Kodi Gakpo 84, Devi Klasen 90+9 Stadion: Al Tumama Sudija: Vilton Pereira Sampajo (Brazil)

Senegal: E. Mendi, Sabali, Kulibali, Sise, Dijalo (od 62. Jakobs), Kujate (od 73. P. Gej), N. Mendi , Dijata (od 74. Džekson) , Gej, Sar, Dija (od 69. Dijeng)

Holandija: Nopert, De Liht, Van Dajk, De Liht, Ake, Damfris, Berhujs (od 79. Kupmajners), F. De Jong, Blind, Gakpo (od 90. De Ron), Jansen (od 62. Depaj), Bergvajn (od 79. Klasen)

Grupa A, 1. kolo

Nedelja

Katar - Ekvador 0:2 (0:2)
/E. Valensija 16p, 31/

Ponedeljak

Senegal - Holandija 0:2 (0:0)
/Gakpo 84, Klasen 90+9/

Standings provided by Sofascore

Drugo kolo (25. 11.)

Katar - Senegal 14.00
Holandija - Ekvador 17.00

Treće kolo (29. 11.)

Ekvador - Senegal 16.00
Holandija - Katar 16.00

Komentari (0)

Sport