Fudbal

"Orlovi" šesti put protiv Brazila na Mundijalima: Bez remija 48, a bez pobede 92 godine

Komentari

Autor: Euronews

24/11/2022

-

11:59

"Orlovi" šesti put protiv Brazila na Mundijalima: Bez remija 48, a bez pobede 92 godine
"Orlovi" šesti put protiv Brazila na Mundijalima: Bez remija 48, a bez pobede 92 godine - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Brazil, najveća sila svetskog fudbala u istoriji, petostruki svetski prvak stigao je u Katar kao glavni favorit za osvajanje 22. Mundijala. Sreća ili nesreća je što se Srbija ponovo, šesti put našla u grupi sa "selekaom", pa bilo koji ishod ne mora i neposredno da utiče na plasman "orlova".

"Brazil je Brazil, svetska sila, favorit, ali Srbija se nikog ne plaši", provejava kroz izjave "orlova", počevši od selektora Dragana Stojkovića Piksija, pa sve do poslednjeg igrača na spisku od 26 "odabranih".

Međutim, istorija duela sa Brazilom govori nam da ih nismo pobedili 92 godine, a da smo poslednji put odoleli njima pre 52 godine! Pre četiri godine u Rusiji "orlovi" su glatko bili poraženi 2:0, što je bio i prvi duel sa "selekaom" na Mundijalima još od 1970. godine.

URUGVAJ 1930. - Tirke i Bek iznenadili svet

Istorija duela sa Brazilom počela je na samom početku, u prvoj utakmici Kraljevine Jugoslavije na Mundijalu u Montevideu. Posle 18 dana putovanja brodom, izabranici selektora Boška Simonovića stigli su u Urugvaj i odmah na startu napravili su senzaciju - pobedili su Brazil 2:1, prvog favorita za trofej.

"Bog de video, naši pobedili Brazil", postala je tog 14. jula 1930. godine legendarna rečenica koja je obradovala sve u Kraljevini Jugoslaviji. 

Plesali su Moša (Blagoje Marjanović) i Tirke (Aleksandar Tirnanić) po terenu, Milutinac (Milutin Ivković) i golman "El Grande Milovan" (Milovan Jakšić) odbijali su napade Brazila i Kraljevina Jugoslavija stigla je do velike pobede 2:1. Tirnanić je bio sterlac u 21. minutu, Ivica Bek je uvećao prednost u 30, a Preguinjo je u 62. minutu uspeo da ublaži poraz Brazila. Stigla je Kraljevina Jugoslavija do polufinala i izgubila je od prvog svetskog prvaka Urugvaja 6:1. Ostaće upamćeno da su do prve pobede nad Brazilom i prve uopšte na Mundijalima stigli: Milovan Jakšić, Milutin Ivković, Dragoslav Mihajlović, Milorad Arsenijević, Ljubiša Stefanović, Momčilo Đokić, Aleksandar Tirnanić, Blagoje Marjanović, Ivica Bek, Đorđe Vujadinović i Branislav Sekulić.

BRAZIL 1950. - Ko zna šta bi bilo da se Mitić nije sudario sa konstrukcijom?

Prvo posleratno Svetsko prvenstvo održao je u Brazilu, a Jugoslaviju je žreb ponovo odveo na "selekao". Strahovali su Brazilci od Mitića, Bobeka i ostale asove pred poslednji meč u grupi jer je Jugoslaviji za prolaz u četvrtfinale bio dovoljan i remi.

A, onda se desio peh koji je skrojio pobedu Brazila od 2:0. Rajko Mitić, prva Zvezdina zvezda i fudbaler koji je imao "top" u nogama, pri izlasku iz svlačionice udario je glavom o metalnu konstrukciju stadiona "Marakane", pa je morao da se vrati na ušivanje. Pravila su bila takva da nije bilo moguće zameniti igrača, pa je Jugoslavija počela meč sa desetoricom.

I odmah je Ademir postigao vodeći gol u 4. minutu. Vratio se legendarni "Čika Rajko" na teren u 20. minutu, imala je Jugoslavija nekoliko prilika za izjednačenje, ali ne i raspoloženog strelca. Zizinjo je u 69. minutu i drugi put matirao Srđana Mrkušića i Jugoslavija se pred 142.429 posetilaca oprostila od Mundijala.

Selektor Milorad Arsenijević, koji je postao tada prvi igrač-trener koji je učestovovao na Mundijalima, izveo je sastav: Mrkušić, Horvat, B. Stanković, Zl. Čajkovski, Jovanović, Đajić, Vukas, Mitić, Tomašević, Bobek, Že. Čajkovski.

MN Press

 

ŠVAJCARSKA 1954. - Zebec umirio "selekao"

Dueli Jugoslavije i Brazila postali su već "klasik" na Mundijalima jer je i treće učešće "plave" na SP odvelo na Brazil. Posle pobede i poraza, usledio je prvi remi 1:1.

Pobeda nad Francuskom (1:0), dala je "plavima" veću dozu samopouzdanja jer ih je i remi vodio u četvrtfinale. Odličan sastav, predvođen Rajkom Mitićem, Brankom zebecom, Vladimirom Bearom, Brankom Stankovićem, Milošem Milutinovićem, igrao je dosta dobro i poveo je preko Zebeca u 49. minutu. Čuveni Valdir Pereira "Didi" uspeo je da izjednači u 69. minutu i ušlo se u produžetke u kojima se rezultat nije promenio. Nije bilo penala, pa je Jugoslavija u četvrtfinalu igrala i izgubila od kasnijeg iznenađujućeg svetskog prvala SR Nemačke.

Najbrojnija selektorska komisija u istoriji Mundijala (Aleksandar Tirnanić, Leo Lemešić, Milovan Ćirić, Franjo Volfl, Branko Pešić) "selekao" je suprotstavila tim: Beara, Stanković. Crnković, Zl. Čajkovski, Horvat, Boškov, M. Milutinović, Mitić, Vukas, Zebec, Dvornić.

SR NEMAČKA 1974. - Stativa spasila Leaa, Marić "razoružavao" Rivelinja

Četvrti okršaj Jugoslavije i Brazila viđen je u Saveznoj republici Nemačkoj. I taj duel u prvoj grupnoj fazi završio se bez golova 0:0 iako je bilo šansi na obe strane.

"Selekao" je dominirao tokom većeg dela utakmice, ali je golman Enver Marić odbranama razoružavao izvanrednog šutera Rivelinja, izvođača većine prekida. Branio je golman Veleža i udarce Valdomira, ali za pobedom je imala više da žali Jugoslavija.

Igrap je Dragan Džajić maestralno u poslednjih pola sata, njegovi čuveni driblinzi rastezali su odbranu Brazila, a centaršutevi u "trepavicu" nisu bili iskorišćeni. Prvo je Ilija Petković propustio veliku priliku, zatim je Ivica Šurjak imao zicer ali je pogodio sa 10 metara golmana Leaoa. A, onda je Džajić pogodio Oblaka u glavu, a ovaj samo stativu sa par metara i na kraju je ostalo 0:0.

Selektorska komisija je ponovo rekordno bila petočlana (Miljan Miljanić, Milan Ribar, Sulejman Rebac, Tomislav Ivić, Milovan Ćirić), a poslednji bod protiv Brazila osvojili su: Marić, Buljan, Hadžiabdić, Mužinić, Katalinski, Bogićević, Petković, Oblak, Šurjak, Aćimović, Džajić.

MN Press

 

RUSIJA 2018. - Nejmar i ekipa lako sa posvađanim "orlovima"

Prošlo je 42 godine do ponovnog susreta Brazila i sada Srbije na Svetskim prvenstvima. Pretpostavljalo se da je olakšavajuća okolnost što se poslednji meč u grupi igra protiv Nejmara i ostalih asova "selekaoa", ali se ispostavilo da je bio odlučujući za plasman u opsminu finala.

Sama uvertira u duel nije nagoveštavala ništa dobro, jer je posle šokantnog praza od Švajcarske u poslednjem minutu (2:1) doneo i lom u svlačionici, rasturila se i ekipa i atmosfera, da bi selektro Mladen Krstajić uradio ono što je smatrao za najbolje: izveo je tim bez kapitena Branislava Ivanovića, Duška Tošića i Luke Milivojevića.

Da su i oni bili na terenu, u takvoj atmosferi pitanje je da li bi mogli da naude Brazilu. Selektor Tite je znao tačno kako da dobije meč, Paulinjo u 36. i Tijago Silva u 68. minutu bili su strelci za komotnu pobedu od 2:0. 

Srbija je igrala u sastavu: Stojković, Rukavina, Milenković, Veljković, Kolarov, Matić, S. Milinković Savić, Kostić (od 82. Radonjić), Tadić, Ljajić (od 75. A. Živković), A. Mitrović (od 89. Jović).

Danas ćemo u Kataru šesti put ukrstiti koplja sa najtrofejnijom selekcijom sveta, većina naših i brazilskih aduta jako se dobro poznaju i ovaj susret gotovo izvesno neće ni po čemu ličiti na onaj od pre četiri godine. 

Od Tirketa, Moše, "El Grande Milovana", preko Rajka Mitića, Milana Galića, Šekija, Džaje do danas fudbal se izmenio, kao da nije ista igra. Fudbalski razvoj u nas i najfudbalskijoj zemlji na planeti se takođe razlikovao i danas je svaki pozitivan rezultat protiv moćnog Brazila i to na SP ravan senzaciji. 

U istoriji su se Srbija i Brazil sastajali 19 puta, "plavi" su pobedili prve dve 2:1 i 8:4 (1934), sedam puzta su remizirali i doživeli 10 poraza uz gol razliku 22:35.

SRBIJA - BRAZIL NA SP

SP 1930.

K. Jugoslavija - Brazil 2:1 (2:0)
/Tirnanić 21, Bek 30 - Preguinjo 62/

SP 1950.

Brazil - SFR Jugoslavija 2:0 (1:0)
/Ademir 4 - Zizinjo 69/

SP 1954.

Brazil - SFR Jugoslavija 1:1 (1:1, 0:0) posle produžetaka
/Didi 69 - Zebec 49/

SP 1974.

Jugoslavija - Brazil 0:0

SP 2018.

Brazil - Srbija 2:0
/Paulinjo 36, T. Silva 68/

Komentari (0)

Sport