Fudbal

Iran u nadoknadi bacio Vels na kolena i upisao prvu pobedu na SP

Komentari

Autor: Euronews

25/11/2022

-

13:07

Iran u nadoknadi bacio Vels na kolena i upisao prvu pobedu na SP
Iran u nadoknadi bacio Vels na kolena i upisao prvu pobedu na SP - Copyright Tanjug/(AP Photo/Francisco Seco)

veličina teksta

Aa Aa

Kakav meč u Kataru! Fudbaleri Irana uspeli su da pobede Vels, i to na kakav način. 90 minuta se činilo da će ovo biti još jedan meč bez golova na Mundijalu, ali su se Rozbe Češmi i Ali Karimi postarali da selekcija iz Azije trijumfuje 2:0 (0:0).

To im je ujedno i prva pobeda protiv neke evropske selekcije u istroji na Svetskim prvenstvima.

Golman Velsa Vejn Henesi je u 85. minutu kasno istrčao na loptu i pravim karate potezom u faulirao Mehdija Taremija, a sudija je uz pomoć VAR snimka odlučio da čuvaru mreže Velsa pokaže crveni karton.

To je dalo krila hrabrim fudbalerima Irana koji su sa igračem više dominirali na terenu, a kada je četvrti sudija pokazao da će se igrati još devet minuta, bilo je pitanje trenutka kada će izabranici Karlosa Keiroša doći do pobedonosnog gola.

To se desilo u 98. minutu kada je Češmi sa dvadeset metara posle loše izbejene lopte snažno šutirao i tako postigao zlata vredan gol.

Ipak, Irancima to nije bilo dovoljno, pa su 11. minutu nadoknade započeli kontranapad koji je krunisao Karimi i tako bacio na kolena Bejla i družinu.

I pre pogodaka je bilo jasno da je Iran bolji rival.

U 53. minutu su sjajno otvorili kontru, lopta je došla do Sardara Azmuna koji je pobegao čuvaru ali je njegov udarac pogodio okvir gola, a posle toga Ali Golizade je sjajno šutirao, međutim, i njegov pokušaj je zaustavila stativa. Na kraju je glavom probao opet Azmun ali je Henesi sačuvao svoju mrežu.

Izabranici Karlosa Keiroša imali su novu priliku u 72. minutu kada je sa 20 metara šutirao Said Ezatolahi, ali je Henesi opet bio siguran.

Na kraju je pravda zadovoljena, Iran je slavio i tako ispisao istoriju.

Na ovom meču smo videli i jedan rekord, a postavio ga je Geret Bejl, koji je sada fudbaler sa najviše nastupa za selekciju Velsa, ipak, jubilej neće pamtiti po dobrom...

Stadion Ahmad bin Ali Gledalaca: 40.000 Sudija: Mario Eskobar

VELS: Henesi – Mefam, Rodon, Dejvis – Roberts, Ampadu, Remzi, Vilijams – Vilson, Mur, Bejl.

IRAN: Hoseini – Rezajan, Puraligandži, Hoseini, Mohamadi – Golizade, Nurolahi, Ezatolahi, Hadžsafi – Azmun, Taremi.

Grupa B, 2. kolo

Vels - Iran 0:2
/Češmi 90+8, Karimi 90+11/

Engleska - SAD 20.0

Standings provided by Sofascore

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Sport