Fudbal

Poljska slavila protiv Saudijske Arabije: Šćešni odbranio penal, Levandovski zatresao mrežu na SP

Komentari

Autor: Euronews

26/11/2022

-

16:07

Poljska slavila protiv Saudijske Arabije: Šćešni odbranio penal, Levandovski zatresao mrežu na SP
Poljska slavila protiv Saudijske Arabije: Šćešni odbranio penal, Levandovski zatresao mrežu na SP - Copyright Tanjug/(AP Photo/Manu Fernandez)

veličina teksta

Aa Aa

Saudijska Arabija nije uspela da ponovi senzaciju sa starta Mundijala kada je pobedila Argentinu. Ovaj put ekipa sa Bliskog Istoka izgubila je od Poljske 2:0 (1:0) u drugom kolu Grupe C, ali je i dalje ostala u igri za plasman u nokaut fazu sa tri boda.

Sa druge strane, Poljska sada ima četiri boda i drži prvo mesto u grupi, Meksiko je treći sa jednim bodom, dok je Argentina i dalje na začelju tabele.

Iako je Poljska slavila na ovaj utakmici, Saudijska Arabija je bila bolji rival na terenu. Imali su više loptu u posedu, stvorili veći broj prilika, ali je nedostajalo energije u završnici. Sa druge strane, Poljska se dobro branila, šansu je mahom tražila iz prekida, a zahvaljujući golmanu Šćešnom uspela je da sačuva mrežu i preko Zjelinskog i Levandovskog potpiše prvu pobedu u Kataru.

Prvo poluvreme donelo nam je sadržajnu igre obe ekipe, uz nešto veću incijativu Saudijske Arabije, koja je u nekoliko navrata ozbiljno pripretila poljskoj reprezentaciji. Najveći utisak ostavili su u prvih 10 minuta, kada su se u šanšama smenjivali Al-Buraih i Al-Davsari, međutim falila je koncentracija u šesnaestercu rivala, a i Šćešni se odlično snalazio na golu evropske selekcije.

Posle početnog pritiska, Poljaci su polako počeli da se regrupišu na sredini terena, ali su i dalje Levandovski i Milik bili odsečeni u napadu. Igralo se jako tvrdo, sa velikim brojem prekršaja, pa smo videli i čak pet žutih kartona. 

Saudijska Arabija je mahom napadala po levom boku, gde je Al-Buraikin često upošljavao saigrače u kaznenom prostoru Poljaka, gde je Kano u dva navrata bacio Šćešnog na muke. Međutim, u jeku napada rivala, Poljska je ipak uspela da dođe do pogotka u prvom poluvremenu. Zaspala je odbrana Saudijske Arabije u 39. minutu, a posle kratke kombinacije, Zjelinski je doveo Evropljane u vođstvo.

Bio je to njegov 10. pogodak u nacionalnom dresu u 75. nastupu, a prvi gol Poljke iz igre na Sveskim prvenstvima posle punih 20 godina. Do sada su jedino postizali golove iz prekida.

Međutim, uzbuđenjima nije bilo kraja u prvom poluvremenu. Nedugo zatim, Bjelik je nepropisno zaustavio Al-Šahrija u svom šesnaestercu, a posle reakcije iz VAR sobe, sudija je pokazao na "belu tačku". Odgovornost je preuzeo Al-Dasari, ali je Šćešni zaustavio njegov udarac, da bi potom odbranio i pokušaj Al-Burajka iz odbitka.

Međutim, uzbuđenjima nije bilo kraja u prvom poluvremenu. Nedugo zatim, Bjelik je nepropisno zaustavio Al-Šahrija u svom šesnaestercu, a posle reakcije iz VAR sobe, sudija je pokazao na "belu tačku". Odgovornost je preuzeo Al-Dasari, ali je Šćešni zaustavio njegov udarac, da bi potom odbranio i pokušaj Al-Burajka iz odbitka.

U nastavku utakmice Saudijska Arabija je u potpunosti preuzela kontrolu nad utakmicom. Imala je nekoliko prilika izjednačenje, ali ne i raspoloženog strelca. Smenjivali su se u napadima Kano, Al-Davsari, Al-Abid i ostali, međutim stamen je ponovo na golu bio Šćešni, koji nije dozvolio nikakva iznenađenja.

Valja napomenuti da je i Poljska imala dve odlične prilike preko Levandovskog i Milika, koji su sredinom drugog dela igre, za dva minuta uzdrmali gol rivala, međutim prečka i stativa su bili saveznici Saudijske Arabije. Ipak, u 82. minutu Poljska je uspela da uspela da iskoristi grešku rivala i stigne do velikih 2:0, posle čega je pitanje pobednika bilo rešeno. 

Pogrešio je Al-Boleahi pred svojim golom, Levandovski je presekao loptu i rutinski matirao golmana Al-Ovaisa. Saudijska Arabija je do kraja pokušala da izjednači. Često je vršila pritisak pred golom Poljske, ali nedovoljno da bi se matirao sjajni Šćešni.

Sve je i dalje otvoreno u Grupi C. Poljska će u poslednjem kolu igrati protiv Argentina, koja više nema pravo na kiks, dok će Meksiko odmeriti snage sa Saudijskom Arabijom.

Strelci: Zjelinski 39 i Levandovski 82. minut

Stadion: Edukejšn siti. Gledalaca: 45.000. Sudija: Vilton Sampajo (Brazil). 

Poljska: Ščensni – Keš, Glik, Kivior, Berežinski – Bjelik, Krihovjak– Milik (od 72. Pjontek), Zjelinski (od 63. Kaminski), Frankovski – Levandovski.

Saudijska Arabija: Alovais – Abdulhamid, Al Amri, Abdulajhi, Al Brejk (od 65. Al Ganam) – Kano, Al Malki (od 85. Al Obud), Al Nežei (od 46. Al Abed, od 90+5. Bahebri) – Al Brikan, Al Davsari – Al Šehri (od 85. N. Al Davsari).

Grupa C, drugo kolo.

Poljska - Saudijska Arabija 2:0 (1:0)
/Zjelinski 39, Levandovski 82/

Argentina - Meksiko 20:00 (Arena 1 Premium)

 

Standings provided by Sofascore

 

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Sport