Fudbal

Maroko "srušio" Belgiju: "Lavovi sa Atlasa" nadomak osmine finala

Komentari

Autor: Euronews

27/11/2022

-

15:58

Maroko "srušio" Belgiju: "Lavovi sa Atlasa" nadomak osmine finala
Maroko - Belgija - Copyright Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

veličina teksta

Aa Aa

Belgija je u Katar stigla kao jedan od favorita, najmanje za polufinale, a mnogi su je videli i u finalu, odnosno u borbi za "Zlatnu boginju". Kako sada stvari stoje, Belgijanci će se 2. decembra protiv Hrvatske boriti za "život" na Mundijalu. Posle dve utakmice u Dohi, ekipa Roberta Martineza ne da nije mnogo pokazala protiv autsajdera, već je jedva, po mnogima nezasluženo, pobedila Kanadu (1:0), a onda, u drugoj utakmici Grupe F, dobila "fudbalsku šamarčinu" od "lavova sa Atlasa".


Maroko – Belgija 2:0!

S druge strane, pobeda afričke selekcije nema nijednu mrlju. Maroko je nadigrao protivnika, a u drugom poluvremenu ga potpuno dezorijentisao i okrenuo od prepoznatljive igre. Golovi Abdelhamida Sabrija u 73. i Zakarije Abuklala u trećem minutu sudijske nadoknade su posledica takvog stanja na terenu.

 


Belgija je pokušavala da uspostavi kontrolu na terenu, ali nije sve išlo po zamislima Martineza. Maroko je postavio bedem ispred gola, pa su retko napadi evropske selekcije delovali kao da bi iz njih moglo nešto pozitivno da se izrodi. Tek Kevin de Brujne je imao jedan udarac preko prečke.

Iako nisu imali posed, Afrikanci su bili opasniji.

A veoma malo je falilo da Maroko ode na odmor sa golom prednosti. Mrežu je iz slobodnog udaraca pogodio Hakim Ziješ, ali je posle reakcije iz VAR sobe, sudija Ramos iz Meksika doneo odluku da gol ne važi, pre svega zbog očigledne markacije Tiba Kurtoe od strane Romaina Saisa. Kapiten Maroka se "upecao" u ofsajd, stao ispred golmana Belgije i zasmetao mu u intervenciji.

Maroko nije klonuo. Naprotiv.

Posle desetak minuta igre u nastavku, ponovo su se navijači "lavova sa Atlasa" uhvatili za glavu, jer su milimetri nedostajali da se raduju golu. Sofijane Bufal je lepo "izlomio" svog čuvara na levoj strani, a onda jako šutirao, tik uz stativu u gol-aut. Više ni posed nije bio na strani Belgije…

Za trenutak se učinilo da će izvođenje Edena Azara i uvođenje Drisa Mertensa doneti nešto dobro, pogotovo posle pokušaja igrača Galatasaraja, kada je na mukama bio Munir. Ipak, sve je to bilo kratkog daha za polufinaliste prethodnog Mundijala.

Maroko je poveo u 73. minutu!

Tek što je dobio šansu sa klupe, Abdelhamid Sabiri je postigao gol. Dogodilo se nešto vrlo slično kao i u finišu prvog poluvremena, ali ovaj put nije bilo ofsajda od strane Saisa, ponovo je zasmetao Kurtoi, koji je očajno reagovao i lopta je na regularan način završila iza njegovih leđa u mreži.

Ne samo da je Maroko uspeo da sačuva mrežu, već je u sudijskoj nadokando duplirao prednost, jer je Abuklal iskoristi asistenciju Ziješa i doneo veliko slavlje brojnim navijačima na tribinama.

Pred duel sa Kanadom u poslednjem kolu, sve je u rukama "lavova".

BELGIJA – MAROKO 2:0


STRELCI: Sabiri u 73. i Abuklal u 90+3.

Stadion: Al Tumama. Gledalaca: 45.000. Sudija: Sezar Arturo Ramos (Meksiko)

BELGIJA: Kurtoa – Menije (od 81' Lukaku), Aldervejreld, Vertongen, Kastanj – Onana (od 60' Telemans), Vitsel, T. Azar (od 75' Trosar) – De Brujne, Batšuaji (od 75' De Keteler), E. Azar (od 60' Mertens).

MAROKO: Bono – Hakimi (od 68' Atiat-Alal), Agerd, Sais, Mazraui – Unai (od 78' El Jamik), Amrabat, Amala (od 68' Sabiri) – Ziješ, En Nesiri (od 73' Hamdala), Bufal (od 73' Abukal).


GRUPA F

23. novembar - 1. kolo

Maroko – Hrvatska 0:0

Belgija - Kanada 1:0 (1:0)
/Batšuai 43/

27. novembar - 2. kolo

Belgija – Maroko 0:2 (0:0)
/Sabiri 73', Abuklal 90+3/

Hrvatska – Kanada / 17.00

 

Standings provided by Sofascore


1. decembar - 3. kolo

Kanada – Maroko / 16.00
Hrvatska – Belgija / 16.00

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Sport