Fudbal

Gana trijumfovala nad borbenom Južnom Korejom

Komentari

Autor: Euronews

28/11/2022

-

16:04

Gana trijumfovala nad borbenom Južnom Korejom
Gana trijumfovala nad borbenom Južnom Korejom - Copyright Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

veličina teksta

Aa Aa

Deveti dan Svetskog prvenstva u Kataru počeo je odlično za neutralne ljubitelje fudbala. Nakon šest golova u remiju Srbije i Kameruna, na meču Južna Koreja - Gana slavila je afrička selekcija i to rezultatom 3:2 (2:0). Imali su izabranici Ota Ada dva gola prednosti na poluvremenu, ali je Koreja sa dva gola u tri minuta uspela da se vrati u igru.

Rasplet grupe H će svakako biti jedan od najinteresantnijih, pošto će pred poslednje kolo sve ekipe imati šansu za plasman. Pokazala je Gana još u prvom meču protiv Portugala da je ozbiljna ekipa i vrlo malo je nedostajalo da izbegne poraz i upiše prve bodove. 

Daleko od toga da azijska selekcija nije imala svoje šanse, naprotiv. U nekoliko navrata su pri rezultatu 3:2 izabranici Paula Benta ozbiljno pretili izjednačujućim golom, ali je čuvar mreže Gane, Lorens Ati odlično branio.

 

 

Tokom čitavog prvog poluvremena, Gana je bila bolja ekipa što je i naplatila sa dva gola prednosti. Prvi je bio delo Mohameda Salisua u 24. minutu, kada je ispratio odbitak nakon centaršuta sa desnog boka i zatresao mrežu. Drugi gol viđen je deset minuta kasnije, Žordan Aju je u 34. minutu poslao odličnu loptu ka Mohamedu Kudusu, a ovaj se izvanredno snašao i duplirao prednost.

Veoma motivisano je Koreja ušla u drugo poluvreme, pa su već nakon 15 minuta igre u nastavku stigli do izjednačenja. Gi-Sung Čo je u 58. minutu iskoristio centaršut Kang-in Lija i glavom smanjio na 2:1, da bi nepuna tri minuta kasnije ponovo ispratio centaršut, ovog puta Jin-su Kima, i doneo izjednačenje.

Ipak, momenat odluke dogodio se u 68. minutu. Gidon Mensah je uposlio Kudusa koji je ponovo pokazao da je kakav je potencijal i doneo tri boda svojoj selekciji.

U odlučujućem kolu Južna Koreja će igrati protiv Portugala drugog decembra u 16.00, dok će Gana pokušati da se osveti Urugvaju za onu čuvenu eliminaciju 2010. godine, takođe drugog decembra od 16 časova.

Ipak, i nakon meča nije bilo kraja uzbuđenjima. Naime, sudija Antoni Tejlor, je svirao kraj utakmice ne dozvolivši Koreji da izvede poslednji korner, što je užasno iznerviralo selektora Benta, pa je zbog žustrih protesta zaradio crveni karton.

JUŽNA KOREJA - GANA 2:3 (0:2)

Strelci: Gi Sung Čo u 58. i 61. minutu za Koreju, Salisu u 24. minutu, Kudus u 34. i 68. minutu za Ganu

Stadion: Edukejšn siti Gledalaca:  Sudija: Entoni Tejlor (Engleska)

Južna Koreja (4-2-3-1): Kim Seungju - Kim Đinsu, Kim Min Dže (od 90+2 Kvon), Kim Mun Hvan - Jung (od 78. Hvang) - Hvan - Kvon, Jeong (od 46. Sang Ho), Son - Čo.

Gana (4-1-2-3): Ati Zigi - Lampti (od 78. Odoi), Amarti, Salisu, Mensa (od 88. Baba) - Abdul Samed - Parti, Kudus (od 83. Điku) - Dž. Aju (od 78. Sulemana), Vilijams, A. Aju (od 78. Kjere)

Grupa H, 2. kolo

Južna Koreja – Gana 2:3 (0:2)
/Čo 58, 61 - Salisu 24, Kudus 34, 68/

Portugal – Urugvaj 20.00 TV Arena 1 Premium

 

Standings provided by Sofascore

 

1. kolo
Urugvaj – Južna Koreja 0:0 
Portugal – Gana 3:2 (0:0)
/Ronaldo 65 penal, Žoao Feliks 78, Rafael Leao 80 - Andre Aju 73, Bukari 89/

3. kolo (2. 12.)
Gana – Urugvaj / 16.00
Južna Koreja – Portugal / 16.00

Komentari (0)

Sport