Fudbal

Portugal nadigrao Urugvaj: Bruno Fernandeš obezbedio nokaut fazu

Komentari

Autor: Euronews

28/11/2022

-

22:00

Portugal nadigrao Urugvaj: Bruno Fernandeš obezbedio nokaut fazu
Portugal - Urugvaj - Copyright Tanjug/(AP Photo/Darko Vojinovic)

veličina teksta

Aa Aa

Derbi grupe H pripao je Portugalu, slavio je protiv Urugvaja rezultatom 2:0 (0:0) i plasirao se u osminu finala Mundijala u Kataru. 

Vodeći pogodak pripisan je najpre Kristijanu Ronaldu, koji je, navodno, loptu okrznuo glavom i posalo je u mrežu. Strelac je zapravo bio Bruno Fernandeš. Njegov centaršut sa leve strane "promašio" je za milimetar Ronalda i završio u suprotnom uglu golmana Roćeta.

Bruno Fernandeš je zaslužan i za drugi gol svog tima, bio je u solo prodoru, proturio loptu kroz noge Himenezu koji je igrao rukom u šesnaestercu. Dosuđen je penal,  Fernandeš je bio i egzekutor za konačnih 2:0. 

Od početka se igralo tvrdo, Portugal je imao inicijativu, ali je najbolju priliku do vodećeg gola propustio Urugvaj. U 33. minutu sve je odradio vezni igrač nebesko-plavih Rodrigo Betankur. Krenuo je u solo prodor sa svoje polovine, nosio loptu 50 metara, prošao je između dvojice čuvara ispred kaznenog prostora. Izašao je prvotimac Totenhema ispred golmana Koste koji je sjajno reagovao i zaustavio njegov šut po zemlji. 

U nastavku Portugal je najzad ozbiljnije zapretio. U 52. minutu Bernardo Silva je pokrenuo akciju, proigram Žoao Feliksa koji je utrčao po levoj strani, šutirao iskosa i zatresao spoljni deo mreže.

Dva minuta kasnije Portugalci su ponovo dobro kombinovali, a nabačena lopta Bruna Fernandeša završila je na pravom mestu i nakon osam utakmica bez primljenog gola, odbrana Urugvaja je kapitulirala.

"Urusi" su krenuli u ofanzivu, udarac rezerviste Maksi Gomeza sa 16 metara u 75. minutu zaustavila je stativa. Pet minuta nakon što je ušao u igru Luis Suarez je sa tri metra bio neprecizan, pa su Portugalci osvojili čitav plen.

U finišu je Urugvaj kažnjen za promašaje, a u poslednjim sekundama meča Fernandeš je mogao do het-trika, ali je pogodio stativu. 

PORTUGAL – URUGVAJ 2:0

Strelac. Bruno Fernandeš u 54. i 90+3. minutu (iz penala).

Stadion: Lusail. Gledalaca: 88.668. Sudija: Alireza Fagani (Iran)

PORTUGAL: Kosta – Kanselo, Dijas, Pepe, Mendeš (od 42. Gereiro) – Neves (od 69. Rafael Leao), Karvaljo (od 82. Palinja) – B. Silva, Fernandes, Feliks (od 82. Nuneš) – Ronaldo (od 82. Ramos)

URUGVAJ: Ročet – Varela, Godin (od 62. Pelistri), Himenez, Koates, Olivera (od 86. Vinja) – Valverde, Vesino (od 62. De Arasketa), Bentankur – Nunjez (od 72. Maksi Gomez), Kavani (73. Suarez).

Grupa H, 2. kolo

Južna Koreja – Gana 2:3 (0:2)
/Čo 58, 61 - Salisu 24, Kudus 34, 68/

Portugal – Urugvaj 2:0 (0:0)
/Bruno Fernandeš 54. i 90.+3 penal/

 

Standings provided by Sofascore

 

Komentari (0)

Sport