Fudbal

Holandija i Senegal prošli u osminu finala Mundijala iz Grupe A

Komentari

Autor: Euronews

29/11/2022

-

18:00 >> 18:15

Holandija i Senegal prošli u osminu finala Mundijala iz Grupe A
Holandija i Senegal prošli u osminu finala Mundijala iz Grupe A - Copyright Tanjug/(AP Photo/Natacha Pisarenko)

veličina teksta

Aa Aa

Holandija i Senegal su u osmini finala Mundijala iz Grupe "A". Očekivanim trijumfom nad Katarom 2:0 (1:0), izabranici Luja Van Gala obezbedili su prvo mesto i duel sa drugoplasiranim iz Grupe "B" (3. decembar). Senegal je hrabrom igrom od starta došao do pobede nad Ekvadorom 2:1 (1:0) i prolaskom u nokaut fazu sa drugog mesta, pa će igrati protiv pobednika grupe "B" (4. decembar).

"Lale" se nisu mnogo potrošile protiv domaćina koji je SP završio bez boda i tako ušao u istoriju, ali su zato Ekvadorcvi, kojima je bio i bod dovoljan, platili ceh kukavičkoj taktici, te su Senegalci zasluženo stigli do trijumfa prvencem Kalida Kulibalija, štopera Čelsija.

Posle prvih 45 minuta u osmini finala bili su Holandija i Senegal jer su imali minimalne prednosti nad Katarom, odnosno Ekvadorom. 

Holanđani su igrali rutinski protiv domaćina Mundijala, nisu previše pritiskali i čekali su na neku dobru kombinaciju koja je stigla u 26. minutu. Klasen i depaj su kombinatorikom ostavili po centrali prazan prostor za Gakpa, a napadač PSV-a je dobar pas pretvorio lako u vodeći pogodak. Bio je to treći gol Gakpa na Mundijalu, pa je postao četvrti Holanđanin koji može da se podiči sa po pogotkom na sva tri uvodna meča u grupnoj fazi SP. Katar je priužao otpor, pokušavali su da uzvrate, ali nisu imali dovoljan kvalitet da ugroze odbranu na čelu sa Van Dajkom.

 

 

Senegalcima je igrala samo pobeda protiv Ekvadora pa su po nju pošli od prvog zvižduka sudije Turpana. Napali su frontalno, promašivali su prilike Idrisa Gej, Dia i Sar, dobro je branio i Galindez i kada se činilo da će se Južnoamerikanci odbraniti, Hinkapi je srušio neoprezno Sara i skrivio penal. ISmaila Sar je realizovao jedanaesterac i doneo veliku radost Senegalcima.

Holanđani su već posle četiri minuta u drugom delu cementirali prvo mesto u grupi. Depaju je udarac sa dva metra odbranio golman Baršam, ali je "otpadak" u mrežu ubacio Frenki De Jong. Tu je priča na stadionu Al Bajat bila i gotova. Holandija je potpisala prvo mesto u grupi.

"Ludo" je builo drugo poluvreme na meču Ekvador - Senegal. Napali su Ekvadorci i preko Kaiseda su uspeli u 68. minutu da izjednače. Međutim, radost je kratko trajala, jer je Kalid Kulibali, defanzivac Čelsija samo dva minuta kasnije postigao prvenac za Senegal posle odbitka i ponovo je svojoj zemlji omogućio plasman u osminu finala. Napadao je Ekvador, ali nije uspeo da stigne do boda.

EKVADOR - SENEGAL 1:2 (0:1)

Strelac: Kaisedo u 68. za Ekvador,  a Sar u 43. minutu iz penala i Kulibali u 70. za Senegal.

Stadion: "Kalifa Internasional". Kapacitet: 45.000. Sudija: Klemen Turpan (Francuska).

EKVADOR: Galindez - Presiado (od 86. Porozo), Tores, Hinkapi, Estupinjan - Gruezo (od 46. Sifuentes), Franko (od 46. Sarmiento), Kaisedo - Plata, Estrada (od 64. Reasko), Valensija.

SENEGAL: E. Mendi - Sabali, Kulibali, Džejkobs, Dialo - Sis (od 75. N. Mendi), Pap Gaj - Ndjaje (od 75. Dieng), Idrisa Gaj, Sar - Dia (od 90+5. P.A. Sise).

HOLANDIJA - KATAR 2:0 (1:0)

Strelac: Gakpo u 26. i De Jong u 49. minutu.

Stadion: Al Bajat. Kapacitet: 68.000. Sudija: Bakari Gasama (Gambija)

HOLANDIJA: Hopert - Timber, Van Dajk, Ake - Damfris, De Ron (od 82. Kompainers), De Jong (od 86. Tajlor), Blind - Klasen (od 66. Jansen) - Gakpo (od 82. Veghorst), Depaj (od 66. Berghuis).

KATAR: Baršam - Mohamad (od 85. Koder), Pedro Migel, Kuki, Hasan, Ahmed - Al Hajdos (od 65. Asadala), Madibo (od 65. Budiaf), Hatem (od 85. Alaeldin) - Almez Ali (od 65. Muntari), Afif.

Grupa A, 3. kolo

Ekvador - Senegal 1:2 (0:1)
/Kaisedo 68 - Sar 43 penal, Kulibali 70/
Holandija - Katar 2:0 (1:0)
/Gakpo 26, De Jong 49/

 

Standings provided by Sofascore

 

1. kolo

Katar - Ekvador 0:2 (0:2)
/Valensija 16p, 31/
Senegal - Holandija 0:2 (0:0)
/Gakpo 84, Klasen 90+9/

2. kolo
Katar - Senegal 1:3 (0:1)
/Muntari 79 - Dija 41, Dijediu 48, Dijeng 84/
Holandija - Ekvador 1:1 (1:0)
/Gakpo 6 - Valensija 49/

Komentari (0)

Sport