Fudbal

Sada je sve jasno: Argentina prva, Poljska iako poražena, ide u osminu finala

Komentari

Autor: Euronews

30/11/2022

-

22:03

Sada je sve jasno: Argentina prva, Poljska iako poražena, ide u osminu finala
Sada je sve jasno: Argentina prva, Poljska iako poražena, ide u osminu finala - Copyright Tanjug/(AP Photo/Jorge Saenz)

veličina teksta

Aa Aa

Kakva završnica grupe C! Argenitna je pobedila Poljsku 2:0 i tako zauzela prvo mesto, a poraženi Poljaci su se ipak "provukli" do osmine finala na krilma golmana Ščesnog.

U drugom duelu ove grupe, Meksiko je bio bolji 2:1 od Saudisjke Arabije ali im to nije bilo dovoljno za prolaz usled bolje gol razlike Poljske.

Sada će se Argentinci u osmini finala nadigravati sa Australijom, dok Poljska ide na megdan aktuelnom šampionu, Francuskoj

Krenimo od duela Argentine i Poljske...

Od starta je bilo jasno da su "gaučosi" došli po prvo mesto i lakšeg rivala nokaut fazi.

Posle nekoliko dobrih napada stigla je nagrada u vidu pomalo sporno dosuđenog penala. Ipak, ispostavilo da lopta "ne laže" budući da je Vojčeh Ščesni pročitao udarac Lionela Mesija i tako spasio svoju zemlju. Takođe, on je u prvom poluvremenu zabeležio čak devet odbrana.

Ipak, u drugom delu igre odbrana Poljaka je popustila, a iskusan tim poput argentinskog je to znao da kazni. Prvo je Aleksik Mekalister sjajno natrčao na nizak centaršut Anhuela Moline, a u 68. Hulijan Alvarez je posle odličnog dodavanja Enca Fernandeza udvostručio prednost i postavio konačan rezultat.

Do kraja duela Argentina je pokušala da dođe do trećeg gola i tako "pogura" Meksiko ali nije uspela u toj nameri.

Upravo je Meksiko sa dva brza gola na početku drugog poluvremena uneo potpunu pometnju u grupi C. Prvo je posle kornera Henri Martin sačekao loptu na drugoj stativi i poslao je u praznu mrežu, a onda je usledila bomba Luisa Čaveza. Meksikanac je sa 25 metara poslao neodbranjiv udarac u gornji desni ugao golmana Arabije koji je svojom paradom samo ulepšao ovaj pogodak.

Napadali su silovito Meksikanci do kraja duela, čak su i postigli dva gola za 3:0, ali su oni opravdano poništeni zbog ofsajda.

Ipak, nekoliko miliona srca Meksikanaca slomio je kapiten Saudijske Arabije Al Davsari koji je u 95. minutu uspeo da savlada slavnog Giljerma Očou i tako zapečati sudbinu ekipi iz Centralne Amerike.

POLJSKA - ARGENTINA 0:2 (0:0)

Strelci: Makalister u 46. i Alvarez u 68.

Stadion: 974 Gledalaca: 44.089 Sudija: Dani Makeli (Holandija)

POLJSKA: Ščensni – Keš, Glik, Kivior, Berežinski (od 72. Jedrečik) – Frankovski (od 46. Kaminski), Bjelik (od 62. Sumanski), Krihovjak (od 83. Pjatek) – Zjelinski – Levandovski, Šviderski (od 46. Skoras)

ARGENTINA: Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Akunja (od 59. Taljafiko) - De Pol, Fernandez (od 79. Pacela), Makalister - Mesi, Di Marija (od 59. Parades), Alvarez (od 79. Martinez)

Stadion: Lusail Gledalaca: 80.000 Sudija: Majkl Oliver (Engleska)

SAUDIJSKA ARABIJA: Al Ovais – Tambakti, Al Boleali, Al Amri –Al Ganam (od 88. Babri), Al Hasan (od 46. Madu), Kano, Abdulhamid - Al Burajhan, Al Šehri (od 62. Alobud), Al Davsari

MEKSIKO: Očoa - Sančez (od 86. Alvarez), Montes, Moreno, Galjardo - Alvarez (od 86. Funes Mori), Čavez, Pineda (od 77. Rodrigez) - Lozano, Martin (od 77. Himenez), Vega (od 46. Vega)

Grupa C, 3.kolo

Argentina – Poljska 2:0
/Mekalister 46, Alvarez 67/

Meksiko – S. Arabija 2:1
/Martin 47, Čavez 52 - AL Davsari 90+5/

22. novembar - 1. kolo

Argentina – Saudijska Arabija 1:2 (1:0) 
/Mesi 10 penal - Al Šehri 48, S. Al Davsari 53/

Meksiko – Poljska 0:0

26. novembar - 2. kolo

Poljska – Saudijska Arabija 2:0 (1:0) 
/Zjelinski 39, Levandovski 82/

Argentina – Meksiko 2:0 (0:0)
/Mesi 64, Fernandez 87/

KRAJ SAUDIJSKA ARABIJA - MEKSIKO 1:2. Ostali su Meksikanci bez osmine finala.

95' GOOOL! Saudijska Arabija smanjuje na 2:1 i tako praktično rešava stanje u grupi. Poljska najverovatnije ide dalje.

KRAJ ARGENTINA - POLJSKA 2:0. Sačuvali su Argentinci prednost, mogli i do trećeg gola, a sada Poljaci strepe i isčekuju rezultat meča Saudijska Arabija.

73' Još jedan strašan slobodnjak izveo je Čavez. Sa slične pozicije sa koje je pogodio prebacio je živi zid i divan bi to pogodak bio da se nije isprečio Al Ovais.

70' Dobra šansa za Meksiko, prosto ekipa iz Centralne Amerike mora da postigne gol jer su sada sa Poljskom ozjednačeni po broju bodova, ista je gol ralika i broj postignutih golova, te sada odlučuju žuti kartoni.

68' GOOOL! Hulijan Alvarez sjajnim udarcem udvostručava prednost Argentine. Uputio je neodbranjiv udarac posle odličnog dodavanja Enca Fernandeza.

57' Postigao je Meksiko još jedan pogodak ali je on poništen zbog ofsajda.

53' GOOOL! Meksiko udvostručava prednost, ovo je bio neverovatan udarac iz slobodnjaka Luisa Čaveza.

Ukoliko ovako ostane, o drugom mestu između Poljske i Meksika odlučivaće gol ralike, broj postignutih golova ili čak i broj žutih kartona, možda i žreb... Argentina je za sada sigurno prva.

48' GOOOL! Vodi i Meksiko. Posle kornera Montes je zahvatio loptu glavom, a Henri Martin je sproveo u praznu mrežu i tako uneo pometnju u grupi C.

46' GOOOL! Prvi napad u drugom poluvremenu i odmah Mekalister postiže pogodak. Molina je uputio nizak centaršut na koji natrčava Mekalister, a Ščesni nije mogao i ovo da zaustavi. Izuzetno važan gol.

Poluvreme, bez golova na oba meča

43' Ma kakav je samo golman Ščesni! Ponovo je skinuo udarac Alvareza i polako ali sigurno izrasta u igrača utakmice.

39' ODBRANA ŠČESNOG! Pročitao je Mesija i spao svoju zemlju.

38' Penal za Argentinu. Odgovornst će preuzeti naravno, faulirani Mesi

36' Najbolja šansa do sada. Ščesni je skinuo zicer Avarezu, a u nastavku je Mesi probao glavom ali bez uspeha. Leo je oboren, a sudije trenutno proveravaju VAR snimak.

33' Kakav bi ovo spektakl bio. Di Marija je lucidno pokušao iz slobodnog udarca ali je čuvar mreže Poljske bio na oprezu.

28' Dva puta su pretili Ščensnom Argentinci. Prvo je blokiran udarac Alvareza, a potom je Akunja vrlo opasno šutirao iskosa. Lopta je završila pored gola.

27' Opasnost pred golom Saudijaca, malo unutar kaznenog prostora šutirao je Pineda, ali je udarac išao pravo u Al Ovaisa.

22' Poljaci nisu mnogo toga napravili na protivničkoj polovini u prvih 20 minuta utakmice. Jedna povratna lopta Roberta Levandovskog i neprecizan pokušaj Zjelinskog. Ništa više od toga.

11' Prva dobra prilika za Mesija na meču. Šutirao je omaleni Argentinac posle solo prodora ali je Ščesni bio siguran.

Utakmice su počele.

Komentari (0)

Sport