Fudbal

Samo Kanada nema šansu za prolazak dalje: Belgiji treba pobeda za osminu finala SP

Komentari

Autor: Euronews

01/12/2022

-

10:19

Samo Kanada nema šansu za prolazak dalje: Belgiji treba pobeda za osminu finala SP
Grupa F - Copyright Euronews/Arena sport

veličina teksta

Aa Aa

Malo ko je očekivao da će posle dva odigrana kola u Grupi F u najboljoj situaciji biti selekcija Maroka. "Lavovi sa Atlasa" imaju perfektnu situaciju i za prolaz u osminu finala, prvi od 1986. godine, neophodno je da pobede Kanadu ili odigraju narešeno, a dalje mogu i ako izgube od autsajdera.


Mnogo zanimljivija će biti bitka na stadionu "Ahmad bin Ali", gde će snage odmeriti dve ekipe kojima je pre početka turnira prognozirano da mogu daleko da doguraju: Hrvatska i Belgija.

U Grupi F samo je Kanada ostala bez teoretskih šansi za prolaz.

Svaki trijumf i svaki remi protiv selekcije "javorovog lista" vodi Maroko u osminu finala. Afrikanci imaju luksuz i da izgube, čak i sa dva gola razlike, ali u tom scenariju derbi grupe mora da se završi bez pobednika. Čak, ukoliko Kanada napravi senzaciju i pobedi Maroko sa tri gola razlike, a Belgija i Hrvatska odigraju 1:1, dalje će tim Valida Regragija.

Neverovatno zvuči, ali afrička selekcija može da prođe i ako izgubi, a Belgija pobedi. Nije realno očekivati da u slučaju ovakvih ishoda Maroko ode u osminu finala, jer imaju "plus dva", a Hrvati su na "plus tri". Ipak, ako pominjemo već ovu opciju, onda bi varijanta u kojoj Maroko doživi poraz 0:1, a Hrvatska 0:3, takmičenje bilo završeno za selekciju Zlatka Dalića. U ovoj malo verovatnoj kalkulaciji, za Maroko bi bilo najbolje da izgubi 3:4, jer bi tada prošao i u slučaju poraza "kockastih" od 0:2. Pobeda Belgije 2:0 i Kanade 3:2 baš komplikuju situaciju i dovede do fer-plej liste.

Belgija je u Katar stigla kao ekipa koja bi mogla čak da napadne i svetski vrh, sa mnogo zvezda, ali, očigledno, vremešnih. Nije blistala protiv Kanade (1:0), kada ju je i sreća pogledala da upiše tri boda, a onda joj se sve vratilo protiv Maroka. Loša partija dovela je do zaslužene pobede rivala od 2:0.

Selektor Roberto Martinez i njegovi izabranici, pre svega, moraju da izbrišu sve kalkulacije iz glave i da protiv Hrvatske jurišaju na tri boda, jer će samo u tom slučaju do prvog cilja na Mundijalu i plasmana u osminu finala. Pomenuli smo da mogu i nerešenim ishodom do 16, ali u tu opciju ne veruje niko, jer teško da je Kanada sposobna da nanese ubedljiv poraz Maroko.

I za vicešampione sveta iz 2018. je jasna slika. Pobeda ih vodi u narednu fazu, pitanje je samo sa koje pozicije, jer Maroko ima veće izglede da bude ubedljiv u 3. kolu. Takođe, i remi je dovoljan Delićevim izabranicima za prolaz, a možda čak i sa prvog mesta. Hrvatska isto tako može i porazom do osmine finala, ali joj je neophodna pobeda Kanade. U tom slučaju, opet na scenu stupa gol-razlika, koja je, pomenuli smo u gornjim redovima, na strani naših "komšija".

Grupa F, 3. kolo

Hrvatska – Belgija 16.00 / TV Arena Premium 1
Kanada – Maroko 16.00 / TV Arena Premium 2

Standings provided by Sofascore


23. novembar – 1. kolo

Maroko – Hrvatska 0:0 VIDEO

Belgija - Kanada 1:0 (1:0) VIDEO
/Batšuai 43/

27. Novembar – 2. Kolo

Belgija – Maroko 0:2 (0:0) VIDEO
/Sabiri 73', Abduklal 90+3/

Komentari (0)

Sport