Fudbal

Španija i Japan u osmini finala u Kataru, Nemačka eliminisana

Komentari

Autor: Euronews

01/12/2022

-

22:00

Španija i Japan u osmini finala u Kataru, Nemačka eliminisana
Japan - Copyright Tanjug/(AP Photo/Darko Vojinovic)

veličina teksta

Aa Aa

Nakon turbulentnog 3. kola u grupi E, prolaz u nokuat fazu obezbedili su Španija i Japan. U duelu ove dve selekcije "samuraji" su preokrenuli na početku drugog dela na 2:1, i izbacili iz igre Nemačku koja je bila bolja od Kostarike rezultatom 4:2.

Situacija se menjala tokom 90 minuta na temu ko ide u osminu finala. Na poluvremenu su to bili Španija i Nemačka koje su vodile sa po 1:0.

U nastavku se situacija vrtoglavo preokrenula, Japan je izveo dve dobre akcije na početku drugog dela, rezervista Doan je kaznio grešku golmana Simona i levog beka Baldea, a u narednom minutu Ao Tanaka je sa metar ugurao loptu u mrežu koju mu je dodao Mitoma.

Uoči poslednjeg kola, sve selekcije imale su šanse da se nađu među prva dva na tabeli, međutim, izgledalo je da će se fudbaleri Španije i Nemačke brzo ratosiljati stresnih situacija na meču.

Već u 10. minutu golom Gnabrija "panceri" su poveli protiv Kostarike nakon nekoliko idealnih šansi. Španija je pogotkom Morate u 12. minutu stekla prednost i učvrstila se na čelnoj poziciji, ujedno, progurala je i Nemce u nokaut fazu.

U timu Nemačke zicere za ubedljivije vođstvo su od početka meča promašivali Musijala, Miler, Gorecka i Gnabri, a greška njihovog štopera Ridigera u finišu poluvremena mogla je skupo da ih košta. Loptu mu je ukrao Fuler, izašao je pred golmana Nojera koji je sjajno reagovao i sprečio izjednačenje.

To je najavilo brojna uzbuđenja u nastavku, "panceri" su ispustili vođstvo, baš kao protiv Japana u prvom kolu, međutim, veliki posao odradili su  upravo "Samuraji" u uvodnim minutima drugog dela protiv Španije. Preokrenuli su na 2:1, rezultat sačuvali do kraja i predstavili fudbal kao igru u kojoj Nemci ponekad ne mogu da prođu ni grupnu fazu na Mundijalu.

Timu "pancera" se to dogodilo već drugi put za redom, nakon što ih je u Rusiji eliminisala Južna Koreja.

Kostarika je na kratko šokirala izabranike Hansija Flika, i takođe preokrenula na 2:1, međutim, Haverc sa dva gola, a potom i Filkrig doneli su "pancerima" trijumf koji nije imao efekta na konačan plasman. Nemačka je u drugom delu čak tri puta pogodila stativu u nameri da stigne do što ubedljivijeg trijumfa.  

U osmini finala, Japan će igrati protiv Hrvatske, dok je rival Španiji Maroko.    

JAPAN - ŠPANIJA 2:1

Strelac: Morata u 12. minutu za Španiju, Doan u 48. i Tanaka u 51. minutu za Japan.


Stadion: Kalifa. Gledalaca:  42.000. Sudija: Viktor Gomes (Južna Afrika)

JAPAN: Gonda - Itakura, Jošida, Tanaguči - Ito, Morita, Tanaka, Nagatomo (od 46. Mitoma) - Kamada, Kubo (od 46. Doan), Maeda.

ŠPANIJA: Simon - Aspilikueta, Rodri, Tores, Balde - Buskets, Pedri, Gavi - Vilijams, Olmo, Morata.

 

KOSTARIKA - NEMAČKA 2:4

Strelac: Gnabri u 10, Haverc u 73. i 85, Filkrig u 89. za Nemačku, Taheda u 59, Vargas u 70. minutu za Kostariku.

Stadion: Al Bajt. Gledalaca: 60.000. Sudija: Stefani Frapar (Francuska)

KOSTARIKA: Navas - Duarte, Vargas, Vaston - Fuler, Borhes, Teheda, Ovijedo - Agilera (od 46. Salas), Venegas - Kembel.

NEMAČKA: Nojer - Kimih, Zile, Ridiger, Raum (od 67. Gece)  - Gundogan, Gorecka (od 46. Klosterman) - Sane, Musijala, Gnabri - Miler (od 67. Haverc).        

Grupa E, 3. kolo

Japan – Španija 2:1 (0:1)
/Morata 12 - Doan 48, Tanaka 51/

Kostarika – Nemačka 2:4 (0:1)
/Gnabri 10, Haverc 73, 85, Filkrig, 89 - Taheda 59, Vargas 70/

 

Standings provided by Sofascore

 

 

Komentari (0)

Sport