Fudbal

Holandija po sedmi put u četvtfinalu SP: Amerikanci završili takmičenje

Komentari

Autor: Euronews

03/12/2022

-

17:53 >> 18:33

Holandija po sedmi put u četvtfinalu SP: Amerikanci završili takmičenje
Memfis Depaj - Copyright AP Photo/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Reprezentacija Holandije prvi je učesnik četvrtfinala Svetskog prvenstva u Kataru. “Lale“ su nakon uspešne grupne faze, dobro počele i eliminacionu rundu, gde su na prvom stepeniku savladale Sjedinjene Američke Države 3:1 (2:0) i tako po sedmi put u svojoj istoriji obezbedili učešće među osam najboljih ekipa planete.

U drugom susretu osmine finala sastaju se Australija i Argentina (20, Arena 1 Premium), a pobednik tog duela igrače protiv selekcije Holandije u četvrtfinalu Mundijala.

Iako su Amerikanci bili dostojan rival tokom većeg dela susreta, izabranici Luja van Gala bez problema su opravdali ulogu favorita i zahvaljujući boljoj igri u prvom poluvremenu, stekli su “dovoljne zalihe“, koje su im omogućile da utakmicu u drugom delu odigraju u nešto mirnijem tonu.

Posle početnog pritiska SAD-a i odlične akcije Pulišića u petom minutu, “lale“ su preuzele kontrolu nad utakmicom i do prvog pogotka stigle u ranoj fazi meča. Odličnu asistenciju Dumfrisa iskoristio je Depaj u 10. minutu i 43. pogotkom u nacionalnom dresu, prestigao je Klasa Jana Huntela na drugom mestu večne liste strelaca Holandije.

Od tog trenutka pa sve do kraja poluvremena nije bilo preteranih uzbuđenja. Holanađani su se povukli na svoju polovinu, prepustivši incijativu Amerikancima, koji su mahom napadali preko bokova, ali bez velikog uspeha. Bekovi Ake i Timber uglavnom su dobro parirali Vei i Pulišiću, a kada se na to doda odlična partija Van Dajka u srcu šesnaesterca Holandije, jasno je bilo da će se izabranici Grega Berhaltera mučiti da dođu do pogotka i plasmana u narednu rundu.

Holanđani su zahvaljujući strpljivoj i pametnoj igri održavali prednost u prvom poluvremenu, kada je u sudijskoj nadoknadi Blind postigao drugi pogodak za “lale“ i tako nagovestio kraj Amerikanaca.

Sjedinjene Američke Države su posle odmora pokazale nešto bolju sliku na terenu, Pulišić, Vea i Mekeni su u nekoliko navrata ozbiljno namučilii golmana Holandije, ali je Noper gotovo svaki put izašao kao pobednik. Jedini put kada nije ni mogao da sačuva svoju mrežu, bilo je u 76. minutu kada je Rajt uz dosta sreće doneo nadu Amerikancima.

Međutim, ubrzo nakon toga, dvostruki asistent na utakmici, Denzel Dumfris uspeo je da kruniše fenomenalnu partiju, pogotkom. Prvim na takmičenju, a šestim u nacionalnom dresu. U 81. minutu postavio je konačnih 3:1 za plasman Holandije u četvrtfinale svetske smotre.

HOLANDIJA - SAD 3:1 (2:0)

Strelci: Depaj u 10, Blind u 45+1 i Damfris u 81. minutu za Holandiju, Rajt u 76. za SAD.

Stadion: Kalifa (Al Rajan) Gledalaca: 37.000 Sudija: Viltom Sampajo (Brazil)

Žuti kartoni: Kopmajners, De Jong (Holandija)

Holandija (3-4-1-2): Nopert - Timber, Van Dajk, Ake (od 93. De Liht) - Damfris, De Ron (od 46. Kopmajners), De Jong, Blind - Klasen (od 46. Bergvajn) - Gakpo (od 93. Veghorst), Depaj (od 82. Simons)

SAD (4-3-3): Tarner - Dest (od 75. Jedlin), Zimerman, Rim, Robinson (od 92. Moris) - Mekeni (od 67. Eronson), Adams, Musa - Vea (od 67. Rajt), Fereira (od 46. Rejna), Pulišić

 

 

Kraj utakmice, Holandija je slavila sa 3:1.

90. min. Utakmica je produžena šest minuta. Holandija vodi 3:1 i na pragu je četvrtfinala Mundijala, gde će igrati protiv Australije ili Argentine.

81. min. GOOOL! Holandija vodi 3:1 i nalazi se nadomak četvrtfinala Svetskog prvenstva. Blind je poslao loptu iz ugla u peterac rivala, gde se na pravom mestu našao usamljeni Damfris.

76. min. GOOOL!! Amerikanci uz dosta sreće dolaze do pogotka! Utakmica je ponovo otvorena, a strelac je bio Rajt posle asistencije Pulišića.

75. min. Depaj je napravio grešku pred svojim golom, ali Rajt ne koristi poklon, ostaje 2:0 za Holandiju.

71. min. Sve veća inicijativa Holanađana, koji su ponovo imali dve solidne šanse preko Depaja, ali je napadač Barselone ostao uskraćen za još jedan gol.

61. min. Imala je Holandija novu priliku da dođe do gola i time praktično reši pobednika meča, ali je Depaj poslao loptu tik iznad prečke.

54. min. Oslobodili su su Amerikanci u drugom poluvremenu i sve više napadaju gol rivala. U novoj prilici našao se Mekeni, ali je njegov udarac sa ivice kanzenog prostora Holandije bio neprecizan.

49. min. Evo pretnji i pred golom Holandije. Amerikanci su imali dobru priliku da smanje vođstvo rivala, posle ubacivanje lopte iz kornera. Šansu je imao Mekeni, koji posle gužve u šesnaestercu rivala, šutirao iz neposredne blizine, ali je odbrambeni igrač Holandije otklonio opasnost. 

46. min. Počeo je drugi deo utakmice. Selektor SAD-a pokušaće ofanzivnim izmenama da razmrda ekipu, kojoj predstoji velika borba u drugom poluvremenu za ostanak na Mundijalu.

Kraj prvog poluvremena.

45. min. GOOOL!! Holandija vodi 2:0, strelac je Dejli Blind! Ovo je bio njegov treći pogodak u nacionalnom dresu posle 98 utakmica! Pred Amerikancima je težak zadatak u drugom poluvremenu. Moraju da postignu makar tri gola da bi prošli dalje, što neće biti lako s obzirom da su "lale" u dosadašnjem toku takmičenja kapitulirale samo jednom.

42. min. Posle dugo vremena Amerikanci su najzad došli u poziciju za gol. Vea se našao u solidnoj šansi na petnaestak metara od gola protivnika, lopta je prošla pored nekoliko odbrambenih igrača Holandije, ali je na putu do mreže zaustavio Noper.

36. min. Usledio je nešto period utakmice, gde nema previše uzbuđenja. Amerikanci kombinuju na sredini terena i uzdaju se u svoju brzinu po krilima, dok su Holanđani prepustili inicijativu rivalu i šansu vrebaju iz kontre.

27. min. Ponovo je Memfis Depaj bio u solidnoj šansi u kaznenom prostoru Amerikanca, ali je napadač Barselone oklevao, posle čega je propala još jedna prilika Holanđana.

18. min. Novo uzbuđenje pred golom SAD-a. U izglednoj prilici našao se Dejli Blint na levom boku, ali je šutirao pored gola.

10. min. GOOOL!!! Holandija vodi 1:0, strelac je Memfis Depaj. U jeku napada američkog sastava, Holanđani su stigli do pogotka u ranoj fazi utakmice posle odličnog kontra napada.

7. min. Dosta posla za bekove Holandije posle uvodnih nekoliko minuta. Amerikanci sjajno napadaju prostor, a uglavnom preko bokova dolaze do kaznenog prostora rivala.

3. min. Rana faza mogla je da donese promenu rezultata. Malo je falilo Amerikancima da dođu do prednosti već u trećem minutu. Posle kornera i gužve u šesnaestercu Holandije, Pulišić se našao "oči u oči" sa Nopertom, ali je golman "lala" izašao kao pobednik iz tog duela, ostaje 0:0.

1. min. Počela je prva utakmica osmina finala Svetskog prvenstva u Kataru. Loptu sa centra izveli su fudbaleri Holandije.

Svetsko prvenstvo, osmina finala

Holandija - SAD 3:1
/Depaj 10, Blind 45+, Dumfris 81 - Rajt 76/

Argentina - Australija 20:00 (Arena 1 Premium)

Komentari (0)

Sport