Fudbal

Engleska ubedjivo pobedila Senegal i u četvrtfinalu Mundijala igraće protiv Francuske

Komentari

Autor: Euronews

04/12/2022

-

21:52 >> 21:53

Engleska ubedjivo pobedila Senegal i u četvrtfinalu Mundijala igraće protiv Francuske
Engleska ubedjivo pobedila Senegal i u četvrtfinalu Mundijala igraće protiv Francuske - Copyright Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar, File

veličina teksta

Aa Aa

Gledaćemo veliki evropski "klasik" u četvrtfinalu Mundijala, Engleska je posle pobede nad Senegalom 3:0 (2:0) zakazala duel protiv Francuske 10. decembra od 20.00 časova na stadionu "Al Bajat". Za devet minuta u finišu prvog poluvremena, Engleska se od uspavanog džina pretvorila u većeg lava od "lavova" iz Terange, pa je preko Hendersona i Kejna (prvenac na ovom SP) rešila i pitanje pobednika. Čini se ipak da je Džud Belingem odigrao ključnu ulogu, jer je bio meč-viner u obe akcije kod uvodnih golova. Bukajo Saka je u 57. minutu "ubio" meč trećim pogotkom, pa je "Gordi Albion" nastavio tradiciju da nikad nije izgubio od selekcije iz Afrike. Na 21 meču upisali su 15 pobeda i šest remija, na SP su posle Kameruna (četvrtfinale 1990, 3:2 posle produžetaka), eliminisali i Senegal u osmini finala.

Šta je fudbal i koliko je Engleska opasna iz kontri pokazao je prvi deo meča. Senegal je punih 38 minuta igrao veoma dobro defanzivu, zatvorio je krila, popunio sredinu izmešu linija i "Gordi Albion" je ostao bez ideje i bez udarca ka Mendiju. Da je Dia u 32. minutu matirao odličnog Pikforda ko zna kako bi se meč odvijao, ali jedan greška u preuzimanju, jedan maestralan pas Kejna u prazan prostor Belingemu i njegova odlična asistencija ka strelcu Džordanu Hendersonu promenio je tok meča. Senegalski "lavovi" su ostali u šoku, Englezi su to osetili, dodali gas do daske i posle dve promašene šanse iz kontre koju je sjajno odradio Belingem prvencem Harija Kejna u drugom minutu nadoknade otišli na poluvreme sa velikih 2:0. To je kvalitet "Gordog Albiona", nigde ih nije bilo 38 minuta, a onda su u preostalih devet razneli rivala i zakoračili ka četvrtfinalu Mundijala.

Očekivala se reakcija Senegala u nastavku, ali već posle uvodnih 10 minuta bilo je jasno da su "lavovi" ambicju izgubili na poluvremenu, pa je posle nove lepe akcije iz tranzicije Fil Foden upisao drugi asistenciju na meču, a Bukajo Saka treći gol na Mundijalu. Već posle sat vremena igre bilo je samo pitanje sa koliko golova razlike će trijumfovati Engleska. Na kraju je ostalo ubedljivoh 3:0, Englezi su opravdali ulogu favorita.

Uživo, Engleska - Senegal 3:0

Drugo poluvreme

90+4. minut: kraj meča, Engleska je u četvrtfinalu Mundijala, igraće 10. decembra protiv Francuske. Senegalci su bez Sadija Manea, večeras i bez Idrize Geja, Šeika Kujatea bili dobri uvondih 38 minuta a zatim su se "raspali".

85. minut: Englezi rutinski privode meč kraju.

80. minut: mogao je Kejn do drugog gola na meču, zakasnio je za malo da loptu posle pasa Rašfroda sprovede u mrežu.

75. minut: sudija Ivan Barton mogao bi već da odsvira kraj, Senegalci su nemoćni da nešto promene, Englezi ne zapinju i lako održavaju prednost.

57. minut GOOL, Engleska vodi 3:0, strelac Bukajo Saka. Desilo se što se i očekivalo, Englezi su napravili dobru akciju, Foden je prošao po levoj strani, uposlio Saku koji je lako prebacio Mendija. Čini se da je sve gotovo na Al Bajatu.

55. minut: Senegalci kao da su se predali, možda bi im jedan gol vratio onaj intenzitet u igri koji su izgubili posle gola Hendersona. Englezi igraju mirno, čekaju priliku za nvu tranziciju i treći gol.

Počeo je drugi, Senegal je napravio tri izmene.

 

 

Prvo poluvreme

45+2. minut GOOL, Engleska vodi 2:0, strelac Hari Kejn. Sjajna kontra Engleza, Belingem je ponovo odradio 80 odsto posla, lopta je došla do Kejna koji je sa 14 metara pocepao mrežu Mendija. Kraj prvog dela, Senegal je igrao bez greške 38 minuta, a posle primljenog gola su potpuno pali, pa je Kejn pogodio još jednom mrežu. Engleska do gola van svog ritma, od pogotka Hendersona rastrčana i opasna. 

43. minut: novi zicer za "Gordi Albion", Šo je bio sam pred Mendijem, ali je bio izblokiran. Senegalce je primljen pogodak izbacio iz ritma.

41. minut: novi zicer za Engleze, promašio je Kejn. Po istom modelu, pas sa krila na visinu penala ovog puta nije kaznila Senegalce.

39. minut GOOL, vodi Engleska 1:0, strelac Džordan Henderson: prva  dobra napadačka akcija Engleske na meču, Kejn je odlično uposlio Belnignema, ovaj još bolje vratio loptu na visinu penala odakle je Henderson poslao u mrežu.

32. minut: prva velika prilika na meču za Senegal. Poigravali su se igrači Engleske na 16 metara od gola, lopta je došla do Dije koji je šutirao snažno sa osam metara, ali je Pikford sjajno refleksno intervenisao rukom.

30. minut: Senagal je za sada u potpunosti paralisao Engleze. Odlično se brane, pokrivaju krila, zatvaraju prostor između linija, pa Englezima ostaje samo da kruže oko zone. Imaju loptu u nogama, ali nisu ni pripretili Mendiju. Ne smeju previše Englezi ni da rizikuju jer su im Senegalci pokazali koliko su opasni u kontri.

22. minut: pogrešio je Megvajer, Diata je centrirao sa desne starne, Dia je šutiirao a Stounsa je lopta pogodila u stomak, pa mu se odbila u ruku. Tražili su pebal Senegalci, ali ga nisu dobili.

 

 

20. minut: Engleska kontroliše meč, uspeva čak i da osvoji neke druge lopte na sredini terena, međutim Senegal ima izuzetno fizički jaku ekipu koja se odlično organizovano brani. Sautgejtovi igrači ne uspevaju da ugroze Mendija za sada.

10. minut: Očekivan start meča, Engleska vrši pritisak, pokušava da osvoji loptu na polovini Senegala i tako ugrozi Mendija. "Lavovi" iz Teranga čekaju priliku iz kontre, pa je Dia prvi pripretio, ali ga je u odsudnom momentu sustigao Megvajer. 

Meč je počeo, Engleska i Senegal igraju osminu finala Mundijala a pobednik će se u četvrtfinalu sastati protiv Francuske, koja je danas eliminsala Poljsku. Selektor "Gordog Albiona" Geret Sautgejt nije mogao da računa na Rahima Sterlinga zbog privatnih problema, pa je pojačana veza uvođenjem Hendersona. Oporavio se u potpunosti Saka pa je zauzeo svoje mesto uz desnu aut liniju, dok se u ovom meču mnogo očekuje od kapitena Harija Kejna. 

Selektor Senelaga Aliu Sise za ovaj meč nije mogao da računa na jednog od najboljih veznih igrača Idrize Geja, koji pauzira zbog kartona, dok je štoper Notingem Foresta Šeik Kujate imao lakšu povredu.

Nikada se do sada nisu sastajali Engleska i Senegal u seniorskoj konkurenciji, a "Gordi Albion" u poslednjih sedam mečeva na SP nije izgubila od selekcija sa afričkog kontinenta (4 pobede, 4 remija). Engleska u istoriji nije izgubila od selekcija iz Afrike, na 20 mečeva pobedili su 14 puta uz šest remija. Senegalci su poslednji put u nokaut fazi pobedili evropsku ekipu 2002. (Švedsku 2:1 i osmini finala).

ENGLESKA - SENEGAL 3:0 (2:0)

Strelac: Henderson u 39, Kejn u 45+2. i Saka u 57. minutu

Stadion: Al Bajat. Kapacitet: 68.895. Sudija: Ivan Barton (El Salvador).

ENGLESKA: Pikford - Voker, Stouns (od 76. Dajer), Megvajer, Šo - Belingem (od 76. Maunt), Rajs, Henderson (od 82. Filips) - Saka (od 65. Griliš), Kejn, Foden (od 65. Rašford).

SENEGAL: E. Mendi - Sabali, Kulibali, Dialo, Žakobs (od 85. Balo Ture) - Sar (od 46. K. Diata), Sis (od 46. Pap Gej), N. Mendi, Diata - Ndijaje (od 46. Dieng), Dia (od 72. Diediu).

OSMINA FINALA

3. decembar
48. Holandija – SAD 3:1 (2:0)
/Depaj 10, Blind 45+1, Dumfris 81 -Rajt 76/ 

49. Argentina – Australija 2:1 (1:0)
/Mesi 35, Alvarez 57 - Fernandez 77ag/

4. decembar

51. Francuska – Poljska 3:1 (1:0)
/Žiru 44, Mbape 74, 90+1 - Levandovski 90+9 penal/
52. Engleska – Senegal 2:0 (2:0) 
/Henderson 39, Kejn 45+2/

5. decembar

53. 1/8 finala: Japan – Hrvatska / 16.00
54. 1/8 finala: Brazil – Južna Koreja / 16.00

6. decembar

55. 1/8 finala: Maroko – Španija / 16.00
56. 1/8 finala: Portugalija – Švajcarska / 20.00

7. decembar - slobodan dan
8. decembar – slobodan dan

- ČETVRTFINALE -

9. decembar

57. 1/4 finale: pobednik 53 – pobednik 54 / 16.00
58. 1/4 finale: Holandija – Argentina / 20.00


10. decembar

59. 1/4 finale: pobednik 55 – pobednik 56 / 16.00
60. 1/4 finala: Francuska – Engleska / 20.00

11. decembar – slobodan dan
12. decembar – slobodan dan

- POLUFINALE -

13. decembar

61. polufinale: pobednik 57 – pobednik 58 / 20.00

14. decembar

62. polufinale: pobednik 59 – pobednik 60 / 20.00

15. decembar – slobodan dan
16. decembar – slobodan dan

17. decembar

63. Utakmica za treće mesto: poraženi 61 – poraženi 62 / 16.00

- FINALE -

18. decembar

64. Finale: pobednik 61 – pobednik 62 / 16.00

Komentari (0)

Sport