Fudbal

Piksi nakon povratka iz Katara: To nisam bio ja, ali postoje objektivni razlozi zašto je to tako

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/12/2022

-

14:10

Piksi nakon povratka iz Katara: To nisam bio ja, ali postoje objektivni razlozi zašto je to tako
Piksi nakon povratka iz Katara: To nisam bio ja, ali postoje objektivni razlozi zašto je to tako - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi izjavio je danas da je za 20 meseci koliko je na poziciji selektora postavio sebi tri cilja, od kojih su dva ispunjena.

"Od tri cilja koja sam sebi postavio, kako ja tako i fudbalska organizacija, dva cilja i obećanja sm usplei da ostvarimo. Treći cilj nije ostvaren. Prvi cilj i obećanje koje je ispunjeno je da u teškoj grupi u kvalifikacijama SP završimo na prvom mestu, drugi cilj posle žreba za LIgu nacija, gde smo takođe bvili u teškoj grupi, da budemo prvo mesto. Treći cilj koji je bio na Svetskom prvenstvu je prolazak grupne faze, i to u rezultatskom smislu nismo uspeli". rekao je on.

Inače, uoči Piksijevog obraćanja, FIFA je ponovo pokrenula disciplinski postupak protiv Srbije. Drugi put na ovom Mundijalu pokrenuta je istraga o našoj selekciji i to zbog duela sa Švajcarskom.

"Disciplinska komisija FIFA pokrenula je postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog potencijalnih povreda članova 12 (neprilično ponašanje igrača i službenih lica), 13 (diskriminacija) i 16 (red i bezbednost na utakmicama) na meču Srbija - Švajcarska odigranom 2. decembra", navodi se u saopštenju FIFA.

"Neću biti neko ko će otići i poslati saopštenje"

Piksi je rekao da sigurno neće biti neko ko će sesti na avion, otići negde i poslati neko saopštenje, pošto je to izgleda kod nas moderno.

"Nisam takav čovek, smatram sebe odgovornim, i zato sam sazvao konferenciju za štampu. Kao neko ko je odgovoran čovek, a za sebe to smatram, sazvao sam konferenciju iz dva razloga. Prvi je, naravno, poštovanje prema medijima, a drugi javnost, jer želim da objasnim neke stvari i da se čuju iz prve ruke svi utisci posle našeg učešća na Svetskom prvenstvu u Kataru", rekao je on.

Na pitanje da li je Piksi na šampionatu u Kataru bio onaj selektor na koga smo navikli - pun harizme i ambicija, on je odgovorio da nije. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"To nisam bio ja, ali postoje objektivni razlozi zašto je to tako. Ti razlozi kreću da mene brinu negde početkom novembra, recimo 14. novembra kada smo se našli ovde svi koji treba da putujemo u Katar. Znajući situaciju i zdravstveni bilten naših praktično ključnih igrača, za naš tim izuzetno važnih karika, njihovo zdravstveno stanje je bilo takvo da je, ako bismo realno gledali, teško bilo očekivati uopšte da igraju, ali bi bilo zaista nenormalno da ih ne vodimo u Katar jer su bili nosioci naše igre u kvalifikacijama i doprineli da se Srbija raduje u toj poslednjoj utakmici protiv Portugala. Zbog toga nisam bio "taj", jer sam znao da će biti jakoteško doći do tog drugog mesta u grupi. Naravno da to javno nisam mogao da govorim, ali teško je sakriti tu emociju. Znao sam da neću imati taj duh tima iz kvalifikacija, 100 odsto spremne igrače kao ranije, i to je nešto što ni ja ni medicinski tim nije mogao da promeni", rekao je on.

"Zamislite da smo bili zdravi i spremni"

Kako je rekao, nadali su se da će stanje vezano za povrede da se prevaziđe i da će do 24. novembra stvari doći na svoje, ali je to jednostavno bilo nemoguće.

"Mi smo u drugoj utakmici protiv Kameruna, i pored svih ovih problema, imali pobedu u džepu. Uspeli smo nešto što je mnogo teško, da iz 0:1 budemo mentalno dovoljno jaki da okrenemo u svoju korist, a zašto nismo to zadržali, to ostaje na nama... ostaje za analizu kako su se odigrale neke stvari u taktičko-odbrambenoj igri. Neke greške koje smo u toj fazi igre napravili na ovom nivou ne bi trebalo da se dešavaju, suviše su velike", rekao je on i dodao: 

"Želim da čestitam igračima na onome što su pokazali, jer su dali svoj maksimum - kada se trči 117 ili 118 kilometara po utakmici, vide se požrtvovanost i želja, ali na primer nismo smeli da poklonimo tu pobedu protiv Kameruna, sami smo krivi zbog toga. To su neke stvari za analizu, moraćemo da radimo na tom planu da se te stvari ne dešavaju na bilo kom nivou".

Prema njegovim rečima, da smo kao tim bili u zdravstvenom stanju na mestu, drugačija bi slika bila.

"Mi smo postigli 5 golova, a zamislite da smo bili zdravi i spremni", rekao je on.

Rekao je da je postignut veliki uspeh i da će se toga svi tek biti svesni. 

"Mi jesmo izgubili ali nismo poraženi, nemamo čega da se stidimo, to jednostavno nije tako", rekao je on. 

"Lista igrača nije pravljena po kancelarijama"

Stojković je rekao i da lista od 26 igrača nije se pravila ni po kakvim kancelarijama i ni po čijem interesu, već hladne glave i to su igrači koji su izneli kvalifikacije.

"Prvi put u modernoj fudbalskoj istoriji nije bilo nekih primedbi. Uvek je bilo nekih spoljnih komentara i interesa koji utiču na listu, ali nemam apsolutno nikakvu grižu savesti da sam se ogrešio o nekog igrača ili stavio ne daj bože nečijeg igrača zarad interesa. To je grupa igrača koja je iznela kvalifikacije i zaslužila da se nađe na najvećoj fudbalskoj smotri. Opet ponavljam, ovo je veliki uspeh kojeg ćemo tek možda za 10-15 godina biti svesni... isto i ovo što se desilo sa Ligom nacija posle, perfektan niz koji nas uvodi u 15 najboljih reprezentacija u Evropi. To su činjenice, i za ovih 20 meseci smo uradili fenomenalne stvari za srpski reprezentativni fudbal", rekao je on.

Kako je dodao, tim je možda mogao da prođe i grupu, ali "verujte mi ništa dalje ne bismo uradili".

"Ja to nikada ne bih javno rekao, ali nismo bili spremni, ne bismo imali snage da preskočimo taj stepenik. Mi smo izgubili u rezultatskom smislu ali nismo poraženi i nemamo čega da se stidimo. ovo će biti samo jedno dobro iskustvo iz kog moramo da izvučemo pouke i da neke greške ne ponavljamo već da budemo bolji", naglasio je on.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Spoljni faktori su dočekali svojih 5 minuta da napadju i omalovažavaju ali to sigurno neće poremetiti jednu zdravu grupu i ono što smo ovih 20 meseci napravili. Nećemo dozvoliti da nas ruše i unesu nemir... ne postoji katastrofa i tragedija u sportu, ali na njima je da komentarišu kako komentarišu i gledaju na svoj način", rekao je selektor.

On je istakao da se mora dostojanstveno istrpeti sve "kao što su dostojanstveno trpeli i pohvale".

"Nismo leteli samo smo radili svoj posao najbolje što možemo i pokazali da možemo da igramo lep atraktivan fudbal, ono što Srbija hoće. Neću dozvoliti nikome da predstavlja da je ovo sve crno i katastrofa... iz ovoga ćemo izvući samo pouke i izaći jači nego što smo bili. Skidam kapu i čestitam svima na zalaganju, borbenosti i atmosferi. Mnogi su očekivali da se mi tučemo u svlačionici i vadimo oči jedni drugima... To nije tačno i nikada se neće desiti. Ovo što su pokazali, požrtvovanje, da igraju pod injekcijama, rizikuju duže odsustvovanje sa terena, mora da se poštuje. Ovo je bio maksimum u stanju u kom smo bili, i u toj situaciji smo bili na pragu da možda prođemo grupu pa da ja kažem 'e prošli smo grupnu fazu', ali ne bismo imali snage za dalje, to je moja lična opservacija u odnosu na 14. novembar", rekao je Stojković.

"Fizička priprema nije bila na nivou"

Stojković smatra da, što se tiče fizičke spreme, reprezentacija nije bila na nivou ovakvog takmičenja.

"Primetio sam da je slično i u nekim drugim reprezentacijama. Belgija je, na primer, izgledala kao izduvani balon u fizičkom smislu, ali oni nisu moj problem. Zašto je tako bilo kod nas, to je za dublju analizu. Svi igrači su došli iz takmičenja, nije to bila neka duga pauza, ali je očigledno da smo negde od 60-65 minuta polako padali što se tiče neke svežine u igri. Parametri drugačije pokazuju, jer smo istrčali 117 kilometara u dve utakmice što je bilo iznad svakog nivoa, ali nije bilo svežine i takve vrste pripremljenosti za izazov koji nosi ovakvo Svetsko prvenstvo", rekao je selektor.

On je rekao da je u Bahreinu znao "da ne valja i neće biti dobro". Kako je pojasnio, dan posle odlaska za Bahrein imali su trening i 7-8 igrača je bilo van stroja, nisu mogli da treniraju.

"To je bio jedan šok za mene, da praktično ne možete trening koji ste osmislili u tehničko-taktičkom smislu da odradite. Znao sam da ne valja i neće biti dobro... ona čekate sutra da vidite ko će moći da trenira, pa se pokazuje ista slika. Kako da budem srećan, nasmejan i da mi je svejedno... to je jednostavno nemoguće", naglasio je.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Da Mitrović u takvom stanju kaže "mogu" - to je za svako poštovanje"

Kako je rekao, Aleksandar Mitrović je poslednju utakmicu odigrao mesec dana pre prvenstva, nije imao takmičarski ritam sa onom povredom kakvu je imao.

"Njegov privatni trener mu je stavio gips, i to je nosio desetak dana... kada sam to čuo, bio sam još više zabrinut. Prvi dodir sa loptom bio mu je 22. ili 23. novembar, i on u takvom stanju kaže "mogu". To je za svako poštovanje. Ista je situacija i sa Vlahovićem... hteli mi da priznamo ili ne, to su naše udarne igle. Ovo što su dali gol, dva, to je ništa u odnosu na ono što bi dali da su bili spremni", dodao je Piksi. 

On je rekao da iako je fizička spremnost jedan od uzroka, ona Nije alibi. U tom smislu osvrnuo se na utakmicu protiv Kameruna. 

"Mi smo morali utakmicu protiv Kameruna da rešimo u svoju korist. Sami smo krivi zbog toga, i napravili smo analizu zašto je došlo do toga. Ne bi tako bilo da vam se ne dešavaju te vrste nesreća u taktičkom smislu, kada nama dva centralna beka traže izmene protiv Kameruna, Pavlović i Veljković, gde se potpuno remeti ideja koju već imate da tu utakmicu zatvorite onako kako želite. Potpuno druge izmene su planirane, i morali smo prinudno da menjamo, možda i tu leži jedan od razloga što smo dozvolili da lako i naivno izjednači Kamerun", naglasio je selektor reprezentacije Srbije. 

"Život ide dalje, cilj je da Srbiju odvedemo na Evropsko prvenstvo posle 24 godine"

Selektor je rekao i da je svima pružio ruku i da život ide dalje. Poručio je da je cilj da "posle 24 godine Srbiju da odvedemo na Evropsko prvenstvo u Nemačku".

"Nas već u martu čekaju kvalifikacije. Svi su motivisani, računam na sve igrače, pratićemo njihove forme i zdravstveno stanje što je najbitnije za naš tim, jer mi nemamo 40 ili 50 igrača od kojih možemo da biramo", rekao je on.

Govoreći o porazu od Švajcarske on je istakao da je tim uspeo, kako je rekao, ono što je najteže u fudbalu, da iz minusa ode u plus protiv Švajcarske, i dođe do vođstva od 2:1.

"Imali smo totalno drugačiji plan, i bila je pripremljena bila dupla izmena na poluvremenu. Na defanzivnom planu bi naš tim potpuno drugačije izgledao, ali smo primili naivno drugi gol pre kraj prvog poluvremena. Otišli bismo u defanzivniji sistem i čekali kontranapad, a ako ništa, bar bismo se branili, jer bismo imali rezultat u tom momentu koji nam odgovara. Međutim, ovaj plan je propao zbog primljenog gola. Na početku drugog poluvremena ponovo šok - bili smo u minusu od jednog gola, i nismo našli ni mogućnost ni snagu da okrenemo, jer taj drugi gol je daleko u psiholloškom smislu delovao bolje na Švajcarsku", rekao je on..

Upitan da li misli da i dalje ima podršku nacije, kakvu je uživao, on je rekao: "Nacija me podržava sto odsto, jer ne lažem naciju".

"Nisam Deda Mraz, boli ih što Kamp FSS više nije kafana"

Prema njegovim rečima, postoje neki ljudi koji ne vole što je tu, ali ja da on "nije Deda Mraz da ispunjava želje, već da ima stav kome oni ne mogu da se približe".

"Od mog dolaska znam da sam nekima trn u nozi, ali to je već njihov problem. Boli ih to što nemaju uticaja na reprezentaciju, što smo očistili mnoge stvari, što je sportski centar u Staroj Pazovi povratio funkciju da bude oaza mira za igrače, a ne kafana. To ih očigledno boli, ali je to njihov problem. Trude se to da sruše i u kvalifikacijama se to osetilo naravno, kada smo objašnjavali kako ćemo igrati i da ćemo završiti kao prvi plasmanom u Katar, neki kojima ne odgovara ovakav kakav sam, su u tom periodu pokušavali to da predstave kao slučajnost", rekao je Piksi.

Upitan ko su ti ljudi, Piksi je rekao da javnost zna:  "Vi valjda znate ko od prvoga dana pokušava udare i ne voli to što sam ja tu...".

"Znam i koji su razlozi za to, gubitak uticaja, i ulaska u neke sfere gde ja apsolutno ne dozvoljavam. Ima takvih, to nije sporno. Trudim se da najpoštenije obavljam svoj posao, ali imam čist obraz i niko neće uspeti da ga uprlja. Ali dobro, na kraju krajeva, znate u prošlosti šta se dešavalo, nije to tako davno bilo... da neki igrači moraju da igraju, da se spisak pred utakmicu menja, u svlačionici. To je potpuna istina, pa zato nas nema 25 godina u Evropi, zbog tih stvari. Sad dođe neko i počisti sve te stvari, dovede u red mnogo toga, naravno da ne valja, jer mnogima bistra voda ne odgovara, jer su navikli da žive u mulju, jer se u bistroj vodi sve vidi... ali pokušaj da se ja uvučem u taj mulj neće uspeti, da se ja prepucavam sa nekim i ulazim u neke polemike, to neće da se desi", rekao je on i nastavio: 

"Svako ima pravo da radi kako misli, ali definitivno mešanje u tim i promena sastava tima, ne postoji nijedan čovak u ovoj zemlji koji to može dok sam ja selektor. Ja kao takav nekima ne odgovaram, jer su tu zastupljeni neki njihovi interesi, ali obraz mi je čist da ne ulazim u kombinacije sa meadžerima i činim nekome nešto zbog nekog mog benefita... nije se dešavalo niti će se desiti". 

Na pitanje da li postoji neki tip igrača koji je falio, i da li bi neku odluku sada promenio, on je rekao da je spisak igrača bio takav kakav je bio i da je konstatacija svih bila da je to nešto najbolje što Srbija ima.

Kako je rekao, igrači u odbrani su dosta uspešno odigrali kvalifikacije i relano je da pružite šansu istim tim igračima.

Printscreen/RTS

 

"Za te sve pozive ne žalim. Generalno, u toj nekoj odbrambenoj liniji, žao mi je što nisam mogao da računam na Nastasića i Spajića, igrače sa velikim iskustvom koji mogu da odgovore zadacima velikog kvaliteta, ali Nastasić ima hronične probleme sa povredama i bilo bi neozbiljno da se oslanjamo na igrače za koje je pitanje da li mogu ili ne da igraju. Spajić je imao nesreću da ima prelom ozbiljne prirode i van stroja je nekoliko meseci. Da je moglo bolje, sigurno je moglo, i mora bolje, ali nikad nisam bio neko ko deli ekipu na odbranu, vezni red i napadače", rekao je on.

Prema njegovim rečima. u martu je deklarisano kako treba da izgleda reprezentacija - da imate timski duh.

"Ne možete u modernom fudbalu deliti linije, već je tim taj koji donosi uspehe. Svi moraju da deluju kao tim, i timski duh je ono što nas je krasilo do Katara, i zahvaljujući tome smo napravili čudo nad čudima pobedivši jedan veliki Portugal na Lisabonu, i neću dozvoliti da neko to negira", podvukao je on.

"Igrači su pitali kakav je ovo cirkus": Piksi o dešavanjima oko izbora za predsednika FSS

Upitan koliko su dešavanja oko izbora za predsednika Fudbaskog saveza Srbije pred Katar uticala na ekipu, on je rekao da je sve to nešto što ne bi trebalo da se dešava i nije lepo, ali da se desilo.

"Tajming nije bio dobar jer je bilo desetak dana pred odlazak, ali ni to nije nikakav alibi, naravno. Da mi se sviđalo - naravno da nije, da su me igrači pitali kakav je ovo cirkus i da li su oni normalni - pitali su me, i čudili se čudu kako je to moguće. Ipak, ostavio sam to po strani i rekao im da ne gube energiju na nešto što ne treba da ih interesuje na kraju krajeva, ali ne može da se pobegne od nečega što je evidentno", rekao je selektor fudbalske reprezentacije.

Na pitanje koji je razlog loše komunikacije igrača na terenu, Piksi je rekao da su u poluvremenu utakmice sa Kamerunom, ali i Švajcarskom, pričali na tu temu, kao i na sastancima koje su imali.

"Ne znam zašto je to bilo tako, pretpostavljam veliki pritisak ali možda i odgovornost da se ne pogreši, jer pretpostavljam da su i te kardinalne greške zbog kojih je bilo 3:3 uticale na njih da budu malo rezervisaniji. Slažem se da komunikacija mora da bude mnogo bolja, i da poslednja linija mora da deluje mnogo efikasnije i složnije...", rekao je Stojković.

On je poručio i da to što se desilo u Kataru ne sme biti tragedija i da će u ovom slučaju "učiti iz grešaka".

"Bićemo bolji nakon ovoga, i da bi se pravili rezultati na velikim takmičenjima neophodan je kontinuitet učestvovanja... Morate da imate iskustva i samopouzdanje, a kontinuitet će biti dobra podloga da se nadamo nečemu boljem, i boljim rezultatima i reprezentaciji, i da jednog dana dodirnemo taj vrh. Već u martu ćemo se vratiti na taj pobednički kolosek, opet će Srbija biti moćna i biti na smotri najvećih evropskih timova, a to je Evropsko prvenstvo", rekao je on.

U poslednjih 20 i više godina, dodao je on, ništa veliko nismo postigli na evropskom ili svetskom nivou. Kako je rekao, za to što nisu prošli grupnu fazu - prihvata rezultatski neuspeh, ali nije sve crno, niti može biti crno.

"Vraćamo se zato na pobednički kolosek, a već smo je vratili jer smo ušli u 15 najboljih reprezentacija Evrope, a nacija mora da veruje, jer smo joj vratili veru kroz kvalifikacije. Igrali smo fajterski, za gol više, i nismo se stideli toga. Da će dva poraza, ne računajući Brazil, to promeniti, vara se, jer kada smo mi bili u finalu, polufinalu ili četvrtfinalu? Moraš biti potpuno spreman u svim aspektima koje reprezentacija ima. Glavu gora, Srbija mora da veruje da ćemo je ponovo odvesti na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj", zaključio je on.

 

Komentari (0)

Sport