Fudbal

Sjajna Portugalija nokautirala Švajcarsku 6:1, u četvrtfinalu SP će igrati protiv Maroka

Komentari

Autor: Euronews

06/12/2022

-

21:53 >> 21:54

Sjajna Portugalija nokautirala Švajcarsku 6:1, u četvrtfinalu SP će igrati protiv Maroka
Portugal - Švajcarska - Copyright Tanjug/(AP Photo/Natacha Pisarenko)

veličina teksta

Aa Aa

Portugalija je klasa za Švajcarsku, uverljivom igrom i pobedom od 6:1 (2:0) zakazala je četvrtfinalni duel sa Marokom na Mundijalu u Kataru. U razmaku od pet minuta Gonsalo Ramoš i Pepe su tresli mrežu Zomera i već posle prvog dela trasirali su put Portugaliji ka subotnjem meču (16.00, TV Arena Premium 1) za ulazak među četiri najbolja tima na planeti, a do kraja su zatrpali mrežu Zomera (Ramoš dva, Gereiro, Leao). 

Švajcarska je maksimum izvukla proptiv Srbije u grupnoj fazi, večeras uz manjak kvaliteta nisu imali ni svežinu da pariraju kvalitetnijem rivalu. Za utehu im ostaje što su od 1954. godine (bili domaćini) i poraza od Austrije 7:5, prvi put uspeli da postignu gol u nokaut fazi Mundijala, a četiri puta su bili eliminisani u osmini finala bez postignutog pogotka.

Iskusni selektor Portugalije Fernando Santoš ne greši dva puta, imao je tokom poslednjih godinu dana dva duela sa Švajcarskom u Ligi Nacija i savršeno tačno znao je kako da ih neutrališe i posebno kako da ih ugrozi. Ostavio je Kristijana Ronalda na klupi, dao je šansu ubitačnom golgeteru Benfike Gonsalu Ramošu i pogodio u centar jer je on već u 17. minutu poslao strelu brzine 105 kilometara na čas i skinuo paučinu iz ugla golmana Zomera, a zatim dodao još dva uz asistenciju i bio centralna figura meča.

Dobro popunjeni vezni red sa Otavijom, Karvaljom i Bernardom Silvom imao je apsolutnu kontrolu, diktirao je jak ritam koji Švajcarci nisu mogli da isprate. Koliko je iskusni Pepe jak u skoku zna se već dve decenije, a kad mu se dozvoli da dođe i skoči posle prekida na peterac onda je pogodak neminovan. Bruno Fernandeš je sjajno izveo korner, a Pepe (39 godina) je već u 23. minutu postao drugi najstariji strelac na SP posle Rožea Mile.

Nisu Portugalci dozvolili Švajcarskoj da im napravi problem u napadu, odsekli su Šaćirija, bili su agresivni na Embolu, pa osim slobodnjaka krilnog veziste Čikago Fajera nisu opasnije ugrozili Dioga Kostu.

Nisu se Švajcarci mnogo pitali ni u nastavku meča. Portugalija nije spuštala papučicu sa gasa iako to često radi, već je pritiskala za treći gol koji bi im doneo mirnu završnicu. I nisu čekali dugo, jer je Gobnsalo Ramoš već u 51. minutu na pas Daloa i drugi put matirao Zomera. Tu je bila stavljena tačka što se tiče imena četvrtfinaliste. Nisu se tu završile i muke Švajcarske koja je bila nokautirana, pa je posle kontre Ramoš dodao asitenciju za beka Rafaela Gereira i u 55. minutu na semaforu je stajalo 4:0! Jedinu grešku odbrane Portugalije kaznio je Akanđi, ali je to bila mala uteha za Švajcarsku.

Da je ovo bilo njegov šou, Gonsalo Ramoš je pokazao u 67. minutu kada je na pas odličnog Žoao Feliksa i treći put matirao Zomera. Ušao je i Kristijano Ronaldo da ubeleži svoj 22. nastup na petom Mundijalu, ali nije uspeo da postigne i novi pogodak (jedan poništen zbog osajda), pa je ostao na osam golova, jedan manje od rekordera Portugalije Euzebija. On nije uspeo da se upiše u strelce, ali jeste Leao stavljajući tačku na briljantno izdanje Portugalije.

Uživo, Portugal - Švajcarska 6:1

Drugo Poluvreme

90+4. minut: kraj meča, sjajna Portugalija je deklasirala Švajcarsku i zakazala četvrtfinalni duel sa Marokom.

90+2. minut: GOOL, Portugalija vodi 6:1, strelac je Rafael Leao. Napadač milana u svom stilu je sa strane stavio je tačku na ubedljiv trijumf.

85. minut: Ronaldo trese mrežu, ali je bio dva metra u ofsajdu, pa ništa od devetog gola na Mudnijalima.

81. minut: posle kornera sa leve srane, kapiten Švajcarske Džaka glavom je zahvatio loptu i ciljao preko gola. 

76. minut: Ronaldo je na terenu, ima priliku iz slobodnog udarca da uveća prednost, nije uspeo da probije živi zad rivala. 

67. minut: GOOOL! Het-trik Gonsala Ramoša nakon dodavanja Žoao Feliksa, Švajcarska je potučena do nogu - 5:1.

58. minut: GOOOL! Švajcarska je smanjila na 4:1. Posle kornera i slabe reakcije Ramoša u svom kazenom prostoru, Akandži je sproveo loptu u mrežu.

56. minut: GOOOL! Portugal nema milosti prema rivalu. Gereiro je brzu kontru krunisao vođstvom od 4:0, ovaj put Gonsalo Ramoš bio je asistent.

51. minut: GOOOOOL! Drugi pogodak Gonsala Ramoša za nedostižnih 3:0 za Portugal. Sa desne strane Dalot je ubacio loptu u peterac, na prvoj stativi reagovao je Ramoš i zatresao mrežu.  

47. minut: Komert je na levom beku zamenio indisponiranog Šera i odmah prekinuo opasan napad po levoj strani Portugala. 

46. minut: drugo poluvreme je počelo.

Prvo poluvreme

45+4. prvo poluvreme je završeno. Dva gola prednosti za Portugal koji je mogao i ubedljivije da vodi nakon prvog dela.

43. minut: idealna asistencija Bruna Fernandeša, pred golmana Zomera našao se Ramoš, ali je njegov udarac čuvar mreže zaustavio. Prilika da Portugal overi trijumf nije iskorišćena.

38. minutu: pokušaj Šera iz peterca zaustvio je Dalot.

33. minut: GOOOOL! Posle kornera sa desne strane koji je izveo Fernandeš usledio je nebeski skok Pepea, glavom iz peterca zakucao je loptu u mrežu - 2:0. Štoper Portugala je drugi najstariji strelac u istoriji Mundijala.

32. minut: centrašut Feliksa sa leve strane na drugu stativu, defanzivac Švajcarske Šer je skrenuo u kornera. 

28. minut: ponovo žestok duel Rubena Diaša i Embola. "Nosio" je napadač Švajcarske na leđima protivničkog štopera koji je napravio faul na 30  metara  od gola. Šut Šaćirija golman Kosta je skrenuo u korner.

23. minut: u šansi je i Ramoš, ali je Zomer još jednom siguran.

22. minut: još jedna dobra akcija Portugala, Otavio je šutirao sa 16 metara, a golman Zomer odbranio. 

18. minut: GOOOOL!Gonzalo Ramoš je dobio šansu umesto Ronalda i sjano je iskoristio. Topovskim udacem iskosa sa leve strane smestio je loptu u golmanov bliži ugao - 1:0. 

17. minut: opasan napad Portugala, Bernardo Silva je zaustavljen u pokušaju da uposli Ramoša.

14. minut: bez uzbuđenja na meču, oprezna igra na obe strane.

6. minut: prvi napadač Švajcaraca, šut Embola je izblokiran, lopta je završila u korneru. 

4. minut: žestok duel Rubena Diaša i Embola nakon čega je napadač Švajcarske loše prošao pa mu je ukazana pomoć. 

2. minut: Portugal je imao prvi napad, kružili su fudbakleri oko šesnaesterca rivala, međutuim, odbrana Švajcarske otkolnila je opasnost. 

1. minut: utakmica je počela

Rivali se nikada do sada nisu sastali na Mundijalu, na prethodnom, u Rusiji, obe ekipe završile su takmičenje u osmini finala. U Kataru će neko napraviti iskorak, a u četvrfinalu put će im se ukrstiti sa Marokom.

Portugalci su nakon dve pobede na startu turnira u Kataru protiv Gane (3:2) i Urugvaja (2:0) osigurali prvo mesto i na duel 3. kola protiv Južne Koreje izašli prilično rasterećeni. Bez obzira što meč nije imao rezultatski značaj, u porazu od 2:1 bilo je momenata koji su iskomplikovali atmosferu u timu.

Zbog zamene u 65. minutu Ronaldo je neprimereno reagovao, naljutio selektora Fernanada Santoša i navijače, koji su sada kritični prema kapitenu, što zbog novog ispada, što zbog slabijih partija na Mundijalu. Epilog svega, Ronaldo će meč početi na klupi.

Za to vreme Švajcarci su plasman u nokaut fazu obezbedila trijumfom u zahtevnom meču protiv Srbije (3:2). Od 1994. godine i Mundijala u SAD, ovo će biti peto učešće "časovničara" u drugoj fazi takmičnja. Na prethodna četiri, svaki put su eliminisani u osmini finala i bez postignutog su gola.

Portugal i Švajcarska poslednje međusobne duele imali su u Ligi nacija u diviziji A u junu ove godine. U prvoj utakmici Portugal je slavio rezultatom 4:0, dva gola postigao je Kristijano Ronaldo. U revanšu, "časovničari" su upisali minimalnu pobedu golom Seferovića već u prvom minutu.

Očekuje se tvrda utakmica, Portugal, kao i Švajcarska, na velikim takmičenjima godinama unazad igra oprezno u nokaut fazi.

PORTUGAL - ŠVAJCARSKA 6:1 (2:0)

Strelac: Ramoš u 18. i 51. i 67, Pepe u 33, Gereiro u 56, Leao u 90+2. za Portugal, Akandži u 59. za Švajcarsku.

Stadion: Lusail. Gledalaca: 88.000. Sudija: Cezar Arturo Ramos (Meksiko).

PORTUGAL: Kosta - Dalot, Pepe, Diaš, Gereiro - Karvaljo, Bernardo Silva (od 81. Neveš), Otavio (od 74. Vitinjo) - Fernandeš, Ramoš (od 74. Orta), Žoao Feliks (od 74. Ronaldo).

ŠVAJCARSKA: Zomer - Fernandes, Akandži, Šer (od 46. Komert), Rodigez - Frojler (od 54. Zakarija), Džaka - Šaćiri, Sou (od 54. Seferović), Vargas (od 66. Okafor) - Embolo (od 89. Jašari). 

Komentari (0)

Sport