Fudbal

Mbape najproduktivniji igrač Mundijala, postignuto 148 pogodaka u dosadašnjih 56 mečeva

Komentari

Autor: euronews

07/12/2022

-

14:35

Mbape najproduktivniji igrač Mundijala, postignuto 148 pogodaka u dosadašnjih 56 mečeva
Mbape najproduktivniji igrač Mundijala, postignuto 148 pogodaka u dosadašnjih 56 mečeva - Copyright Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Kreće rasplet na Mundijalu u Kataru, u petak i subotu će se odigrati četvrtfinalni mečevi. Ako pogledamo statistiku dosadašnjeg dela šampionata na 56 odigranih mečeva postignuto je 148 pogodaka ili 2,64 po susretu.

Francuski as Kilijan Mbape je sa pet pogodakata vodeći strelac, a as PSŽ je i najproduktivniji igrač na turniru jer je dodao još dve asistencije. Ako nastavi sa ovakvim partijama, napadač aktuelnog prvaka sveta biće glavni kandidat i za nagradu MVP celog Mundijala.

Gonsalo Ramoš, napadač Portugalije je protiv Švajcarske (6:1) u osmini finala postigao jedini tri gola na meču, a dodavši i asistenciju fudbaler je sa najboljim učinkom na jednom meču. Najmlađi strelac bio je Španac Gavi, protiv Kostarike je imao 18 godina i 109 dana. 

Najstariji strelac sinoć je postao Pepe. Postigao je drugi gol za Portugaliju protiv Švajcarske a imao je 39 godina i 283 dana. Najviše asistencija imaju Englez Hari Kejn i Portugalac Bruno Fernandeš po tri. 

Izvedeno je 16 penala u toku mečeva, mimo one dve penal serije u osmini finala. Realizovano je 11, a promašili su Salem Al-Davsari (S. Arabija), Andre Ajuv (Gana), Alfonso Dejvis (Kanada), Robert Levandovski (Poljska) i Lionel Mesi (Argentina). Realizacija penala je bila 68,75 odsto.

Od 148 pogodataka bila su dva autogola, jedan je postigao Marokanac Najef Aguer, a drugi Enco Fernandez (Argentina).

Prvi pogodak na SP bio je delo napadača Ekvadora Enera Valensije, najbrži pogodak do sada bio je onaj kanadskog beka-krila Alfonsa Dejvisa protiv Hrvatske u 68. sekundi susreta. Najbrže se u listu strelaca upisao Markus Rašford, za 49 sekundi provedenih na terenu, kao zamena (ušao u 69. minutu), u 70. minutu je pogodio mrežu Irana.

Najkasniji pobednički pogodak postigao je Ruzbah Češmi za Iran protiv Velsa u osmom minutu nadoknade, a najkasniji gol uopšte delo je Mehdija Taremija za Iran protiv Engleske u 13. minutu nadoknade.

Najefikasniji meč odigrali su Engleska i Iran (6:2), po gol manje viđeno je na mečevima Španija - Kostarika (7:0) i Portugalija - Švajcarska (6:1). Najefikasnije su do sada selekcije Engleske i Portugalije sa po 12 pogodaka, odnosno tri po meču. Najneefikasniji bili su Belgija, Danska, Katar, Tunis i Vels sa po samo jednim postignutim pogotkom.

Engleska i Maroko na tri od četiri meča nisu primili gol, a čak 10 selekcija nije uspelo da sačuva mrežu ni jednom meču: Kanada, Francuska, Nemačka, Gana, Japan, Katar, Saudijska Arabija, Senegal, Srbija i Vels. Selekcija Dragana Stojkovića, uz Kanadu, Dansku, Katar i Vels, nije se nijednom radovala pobedi na SP, dok su Katar i Kanada jedine dve selekcije koje nisu osvojile ni bod. Poraz na Mundijalu nisu osetili do sada samo Hrvatska, Engleska, Maroko i Holandija.

Najviše puta je igrač utakmice bio Kilijan Mbape. Od četiri meča Francuske na tri je bio najbolji - Australija, Danska, Poljska. Po dva puta su igrači utakmica bili Argentinac Lionel Mesi (Meksiko, Australija), Hrvat Luka Modrić (Maroko, Belgija) i Amerikanac Kristijan Pulišić (Engleska, Iran).

Na 56 mečeva podeljen je 181 žuti karton (1,62 po meču) i samo tri crvena. Dva su dobili igrači Vejn Henesi (Vels) i Vinsent Abubakar (Kamerun), a jedan trener Paulo Bento (Južna Koreja). Dosadašnjih 56 mečeva na tribinama je oficijalno pratilo 2.868.668 gledalaca (96,15 odsto kapaciteta), a najgledaniji susret bio je onaj izmešu Argentine i Meksika (88.966). Najmanje gledalaca bilo je na meču Švajcarska - Kamerun na stadionu "Al Žanub" (39.089).

Bilo je i rekorda. Lionel Mesi (Argentina), Kristijano Ronaldo (Portugalija) i Andreas Gvardado (Meksiko) stali su uz rame Antoniju Kabralu, Rafaelu Markezu (Meksiko) i Lotaru Mateusu (Nemačka) sa po pet učešća na SP. Ronaldo je postigao gol iz penala i postao jedini fudbaler na planeti koji je bio strelac na svakom od pet odigranih SP. Golman Meksika Giljermo Očoa je takođe u Kataru ubeležio svoj peti Mundijal, ali na jednom nije igrao, pa mu statističari beleže samo četiri učešća.

Mesi je odigrao 23 utakmice na Mundijalima, 1.000 u karijeri, protiv Holandije će 24. put na teren, a ako Argentina uđe u polufinale izjednačiće se sa rekorderom Lotarom Mateusom (25 mečeva). Finalni meč bio bi Mesijev 26. na SP. Francuz Olivije Žiru je sa 52 gola postao najefikasniji igrač selekcije Francuske u istoriji, a golman Ugo Loris je izjednačio rekord svoje zemlje po broju odigranih mečeva (142).

Sa velikim nestrpljenjem očekuju se četvrtfinalni mečevi u kojima se sastaju: Hrvatska - Brazil (9. 12, 16.00), Holandija - Argentina (9. 12, 20.00), Maroko - Portugalija (10.12, 16.00) i Engleska - Francuska (10.12, 20.00). Sve mečeve Mundijala prenosi TV Arenasport na Premium 1 kanalu.

Komentari (0)

Sport