Fudbal

Preminuo Nedeljko Kostić, tvorac mnogih sjajnih igrača u omladinskoj školi FK Partizan

Komentari

Autor: Euronews

08/12/2022

-

15:53 >> 16:34

Preminuo Nedeljko Kostić, tvorac mnogih sjajnih igrača u omladinskoj školi FK Partizan
Preminuo Nedeljko Kostić, tvorac mnogih sjajnih igrača u omladinskoj školi FK Partizan - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Fudbalski klub Partizan zavijen je u crno. Posle vesti o tragičnoj nesreći u kojoj je životno nastradao bivši fudbaler i trener “parnog valjka”, Miodrag Ješić, klub iz Humske, kao i sve navijače Partizana, potresla je informacija da je u 76. godini preminuo Nedeljko Kostić Kole. 

 
Kostić je rođen u Skoplju 1. januara 1949. godine.

 

 

Čuveni trener i direktor Omladinske škole FK Partizana, ostavio je neizbrisiv pečat u radu sa mlađim kategorijama, otkrivši i usmerivši na pravi fudbalski put veliki broj igrača, poput Dragana Mancea, Zvonka Živkovića, Jovice Kolba, Maze Vasilijevića, Miloša Bursaća, Ivana Džodića, Nebojše Malbaše, Aleksandra Mitrovića, Stevana Joventića, Adema Ljajića, Stefana Babovića... Kostić je slovio za nezamenljiv deo tima koji je Partizanovu školu doveo do titule jedne od najuspešnijih u Evropi, praktično rame uz rame sa čuvenom Ajaksovom. 

 
Na početku karijere Kostić se oprobao kao fudbaler, prošao je kroz mlađe selekcije u Partizanu, da bi kasnije prešao u Grafičar, a potom i u Janko Lisjak. Iako još mlad, odlučio se za trenerski kurs i usavršavanje kod čuvenog profesora fudbala Veljka Aleksića. Počeo je u Hajduku sa Liona, a već u 24. godini postaje glavni trener, skaut i administrativac Galenike. Iako se čuveni zemunski klub takmičio u Srpskoj ligi, mlađe kategorije “farmaceuta” su postizale odlične rezultate i bez probleme “uzimale mere” vršnjacima iz Partizana, Crvene zvezde, OFK Beograda... 
 
Kostić je imao i kratke epizode kao trener prvog tima, vodeći smederevski Sartid i Crvenu zvezdu iz Gnjilana.  Međutim, 1998. dolazi u Partizan, gde postaje zamenik Vladice Kovačevića u vođenju Omladinske škole. 
 
Partizan je napustio 2012. kada je svoje mesto i brigu o Partizanovoj školi prepustio legendarnom Moci Vukotiću.

Komentari (0)

Sport