Fudbal

Argentina u polufinalu SP: Holandija izborila produžetak, ali pala nakon penala

Komentari

Autor: Euronews

09/12/2022

-

22:59 >> 01:06

Argentina u polufinalu SP: Holandija izborila produžetak, ali pala nakon penala
Argentina u polufinalu SP: Holandija izborila produžetak, ali pala nakon penala - Copyright AP Photo/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Reprezentacija Argentine drugi je polufinalista Mundijala! "Gaučosi" su posle boljeg izvođenja jedanaesteraca pobedili Holandiju i plasirali se među četiri najbolje ekipe planete! 

Rezultat je nakon regularnog toka bio 2:2 (1:0), a budući da nije bilo golova u produžecima, pobednik je odlučen nakon penala (4:3). Za plasman u finale Mesi i družina će se boriti protiv Hrvatske, koja je na isti način prethodno napravila iznenađenje eliminisavši veliki Brazil.

Argentina je tokom većeg dela susreta kontrolisala dešavanja na terenu i bila opasniji rival. Međutim, nakon ulaska De Jonga i Veghorsta, Holandija se konsolidovala na sredini terena i zahvaljujući prekidima stigla do produžetaka. Junak je bio Veghorst, koji je najpre smanjio vođstvo Argentine u 83. minutu na 2:1, da bi u poslednjem sekundima regularnog toga postigao drugi gol za veliku nadu Holanđana.

Međutim, ispostavilo se da je to bio poslednji trzaj izabranika Luja van Gala, koji su jedva preživeli napade Argentinaca u produžetku. Uspeli su u svojoj nameri da stignu do jedanaesteraca, ali ne i da izbore duel sa Hrvatima.

Golman Argentine je odbranio penale Van Dajku i Berghausu, dok su Kompajners, Veghorst i De Jong bili sigurni sa "bele tačke". Na drugoj strani Mesi, Paredes, Montijel i Martinez su bili sigurni sa penala, a jedini promašaj imao je Fernandez, koji nije uspeo da iskoristi prvu meč loptu. Na njegovu sreću, Lautaro nije napravio istu grešku. Ovo će Argentini biti šesto polufinale u svojoj istoriji, a zanimljiv podatak je da ga nikada nisu izgubili. 

Što se početka utakmice tiče, Prvo poluvreme nije bilo naročito sadržajno i osim pogotka Moline nismo mnogo toga videli. Obazrivo su obe ekipe ušle u utakmicu, bez preteranog rizika. Holandija je insistirala na organizovanoj odbrani na svojoj polovini, uzdajući se u brzinu svojih krila, međutim takav stil igre nije dao mnogo rezultata. 

Argentina je zaustavila sve prilaze golu i zahvaljujući organizovanijoj igri na drugoj strani terena, bila je nešto opasniji rival. Kreirala je veći broj šansi preko Mesija i De Pola, ali je samo jednom uspela da zatrese mrežu rivala. Monotoniju je prekinuo Molina u 35. minutu, posle maestralne asistencije Mesija. Bio je to prvi pogotak veziste Atletiko Madrida u nacionalnom dresu posle 25 utakmica, i to u kakvom trenutku.

Početkom drugog poluvremena selektor "lala" Luj van Gal razmrdao je ekipu izmenama, što je počelo da daje rezultate u finišu utakmice. Utisak je da su Holanđani previše letargično ušli u ovaj meč, a sa takvim pristupom počeli su i drugi deo igre.

"Gaučosi" su na kratko prepustili inicijativu rivalu, koji su dugim loptama preskakali sredinu terena i na taj način pokušavali da dođu do izjednačenja u drugom delu igre. Argentina je u tom periodu strpljivo čekala svoju priliku i u 73. minutu joj se to isplatilo. 

Naime, neposredno posle odlične prilike Mesija iz slobodnog udarca, kada je sa dvadesetak metara poslao loptu tik iznad prečke Nopera, sudija je svirao penal za Argentinu, zbog neopreznog starta Timbera nad Akunjom u svom šesnaestercu. Odgovornost je preuzeo Mesi i postigao jubilarni 10. gol na svetskim prvenstvima, čime se na večnoj listi strelaca Argentine izjednačio sa legendarnim Gabrijelom Batistutom.

U nastavku meča Holandija je počela da pokazuje bolju sliku na terenu. Bila je znatno agresivnija na poslednju liniju "gaučosa", naročito kada su u igru ušli De Jong i Veghorst, koji je do kraja regularnog toka postigao oba gola za Holandiju i to iz prekida. Najpre je u 83. minutu bio najviši u skoku posle centaršuta Bergvajza, da bi u poslednjim sekundama regularnog toka, postigao i drugi gol nakon lukave asistencije Kopmajnersa.

Holanđani su se do kraja utakmice borili da sačuvaju svoj gol i da eventualnu pobedu traže iz penala. Međutim, golman Argentine je u odlučujućim momentima pokazao neverovatnu pribranost i zahvaljujući sjajnim odbranama trasirao put "gaučoca" u svoje šesto polufinale.

Penali:

Lautaro pogađa i odvodi Argentinu u polufinale Svetskog prvenstva. Rezultat u penalima je bio 4:3 za Južnoamerikance.

De Jong smanjuje na 3:3, nova meč lopta za Argentince.

Fernandez maši penal, šalje loptu pored gola i donosi novu nadu Holanđanima

Veghorst pogađa i smanjuje prednost Argentine na 3:2. 

Montjel šalje golmana Holandije na drugu stranu, 3:1, prva meč lopta za Argentinu.

Kompajners siguran za Holandiju, koja smanjuje na 2:1.

Maredes pogađa penal i Argentina sada vodi 2:0.

Martinez brani i pokušaj Berghausa! Holandija je u problemu.

Mesi šutia po sredini i donosi Argentini prednost od 1:0 u penalima.

Martinez brani penal Van Dajku! Argentina ima veliku prednost.

119` Stativa za Argentinu! Fernandez je lukavo pokušao sa ivice kaznenog prostora, ali je pogodio samo okvir gola. Gledaćemo penale i u drugom četvrtfinalnom meču.

118` Novo uzbuđenje pred golom Holandije! ponovo je Lautaro pokušao da zatrese mrežu rivala, ali je golman izašao kao pobednik iz tog duela.

113` Kakva sreća za Holandiju! Lautaro se našao u odličnoj prilici, zahvatio je loptu sa desetak metara od gola rivala, ali je ista na putu ka mreži Nopera, zakačila Van Dajka. Odmah u sledećem napadu Otamendi je pokušao sa velike udaljenosti, međutim, lopta je prohujala iznad prečke. 

97` Utisak je da i jedna i druga ekipa čekaju penale, nema dovoljno fluidnosti u igri, što možemo prepisati i umoru. Holandija je zahvaljujući prekidima postigla oba gola i nema sumnje da će na taj način težiti da dođe i do trećeg pogotka.

Počeo je prvi produžetak, još nešto više od 30 minuta pa ćemo znati protiv koga će Hrvatska igrati u polufinalu Mundijala.

Kraj regularnog toka utakmice. Veghorst se ponovo upisao u listru strelaca i odveo meč u produžetke!

90+` GOOOL!! Gotovo iz poslednje prilike na utakmici Holandija postiže gol preko Veghorsta, koji će, ukoliko "lale" pobede, definitivno poneti epitet junaka. Kakvu utakmicu gledamo na Lusail stadionu!

90+` Argentinci slave na tribinama, dok se njihovi igrači bore na terenu da zadrže rezultat. "Gaučosi" su pred novim polufinalom. Holandija vrši pritisak, ali bez preterane opasnosti po gol rivala.

90+` Berghaus je imao dobru priliku da donese Holandiji izjednačenje u sudijskoj nadoknadi, međutim loše je šutirao iz slobodnog udarca na nešto više od 20 metara gola Argentine.

90` Sudija je produžio utakmicu još 10 minuta.

83` GOOOL!! Holandija je prepolovila prednost rivala golom Veghorsta. Berghaus je poslao loptu u kazneni prostor Argentine, gde je najviši u skoku bio fudbaler Bešiktaša, 2:1 za Argentinu, Holandija ima još 10ak minuta da se vrati u meč.

70` Penal za Argentinu! posle nespretne rakcije Timbera nad Akunjom u svom šesnaestercu, sudija je pokazao na "belu tačku". Odgovornost je preuzeo Mesi i postigao drugi gol za "gaučose" i tako ih približio plasmanu u polufinale!

62` Argentina je u ovim trenucima bliža drugom golu nego Holandija. Mesi se ponovo našao u dobroj prilici. Pokušao je iz slobodnog udarca sa nešto više od 20 metara, ali je lopta proletela tik iznad prečke, ostaje 0:1.

58` Nova prilika za "gaučose", Mesi je dodao loptu do De Pola, koji je pokušao da proigra Mekalistera, ali je loše poslao istu, pa je propala još jedna prilika za Argentinu.

54` Argentina se povukla i prepustila inicijativu Holandiji u ovim trenucima, koja mora da počne da rizikuje ako želi da sačuva nadu za plasman u polufinale.

46` Počeo je drugi deo igre. Holandija juri zaostatak od jednog gola i ima još 45 minuta plus nadoknada da se izbori za mesto među četiri najbolje ekipe na planeti. 

46` Počeo je drugi deo igre. Holandija juri zaostatak od jednog gola i ima još 45 minuta plus nadoknada da se izbori za mesto među četiri najbolje ekipe na planeti.

Kraj prvog poluvremena:

45` Nije bilo puno prekida u prvom poluvremenu, pa je sudija produžio utakmicu za pet minuta. Iako nije bilo puno sadržaja u ovom delu igre, Argentina je uspela da dođe do vođstva u 34. minutu. Posle odlične asistencije Mesija, Molina se upisao u listu strelaca, što je bio njegov prvenac u nacionalnom dresu posle 25 utakmica. Holandija deluje bezidejno u napadu, a ne snalazi se dobro ni na drugoj strani terena. Videćemo kakva će biti rekacija "lala" posle odmora.

39` Oslobodili su se "gaučosi" posle pogotka i ponovo su zapretili Holanđanima. Ovaj put Mesi se našao u dobroj šansi, ali je šutirao po sred gola.

34` GOOOL!!! Argentina vodi 1:0, strelac je Molina! Veliki deo zasluga za ovaj pogodak idu i Mesiju, koji se odlično oslobodio svojih čuvara i sjajnom asistencijom proigrao Molinu na ivici kaznenog prostora rivala.

31` Posle dugo vremena najzad novo uzbuđenje na meču. U solidnoj prilici našao se De Pol pred golom Holandije, međutim nije najbolje zahvatio loptu, a traljav pokušaj bez problema odbranio je Noper, ostaje 0:0.

22` Koliko je tvrda utakmica, svedoči odnos šuteva i jedne i druge ekipe. Osim Mesija, niko nije uputio udarac ka golu. Argentinac je pokušao sa velike udaljenosti, ali je lopta preletela daleko iznad prečke Nopera.

13` I dalje bez uzbuđenja na utakmici. Uglavnom se igra na sredini terena uz nešto veću inicijativu Argentine, koja preko bokova pokušava da pripreti Holandiji, ali nedostaje koncentracije u završnom pasu.

7` Ako je suditi po tempu meča u prvih nekoliko minuta, čeka nas dosta monotono prvo poluvreme. Međutim, ulog je veliki i prirodno je da će četvrtfinalisti provesti neko vreme u ispitivanju rivala.

1` Počela je utakmica, loptu sa centra izveli su fudbaleri Holandije.

Stadion: Lusail. Gledalaca: 80.000. Sudija: Matjeu Laoz (Španija)

HOLANDIJA (3-4-3): Nopert – Timber, Van Dajk, Ake – Damfris, De Ron, De Jong, Blind – Bergvajn, Gakpo, Depaj.

ARGENTINA (5-3-2): E. Martinez – Molina, Romero, Otamendi, L. Martinez, Akunja – De Pol, E. Fernandez, Mekalister – Mesi, Alvarez.

 

 

Holandija i Argentina su se do sada na Svetskim prvenstvima sastajali pet puta i uvek je bilo žestoko. "Gaučosi" su trenutno dužnici Holanđanima baš kao što su bili i nakon Svetskog prvenstva 1978. godine kada su ih u finalu savladali sa 3:1 nakon produžetaka. 

Na osvetu su "narandžasti" čekali dve decenije i onda, u Francuskoj 1998. godine najzad im se ukazala šansa. Bio je to takođe duel četvrtfinala, a rasplet je usledio u poslednjim momentima meča. Kod rezultata 1:1, Frenk De Bur je poslao dubinsku loptu u šesnaesterac "gaučosa". Tamo se našao Denis Bergamp, savršeno je primio loptu iskosa sa desne strane, zalomio levog beka Roberta Ajalu i onda perfektnim udarcem desnom spoljnom pogodio suprotan ugao za trijumf.     

Poslednji put ova dva tima su se sastala u polufinalu Mundijala 2014. godine. Nije bilo golova, a bolji na penal ruletu bili su Argentinci. Na klupi "lala", tada kao i sada sedeo je iskusni Luj van Gal kome je tada izmaklo finale i smatra da je vreme da se Mesiju i drugovima naplati dug iz Brazila.

Put do četvrtfinala: 

HOLANDIJA

Senegal – Holandija 0:2 (0:0) VIDEO
/Gakpo 84, Klasen 90+9/

Holandija – Ekvador 1:1 (1:0) VIDEO
/Gakpo 6 - Valensija 49/

Holandija – Katar 2:0 (1:0) VIDEO
/Gakpo 26, De Jong 49/

Holandija – SAD 3:1 (2:0) VIDEO
/Depaj 10, Blind 45+1, Dumfris 81 - Rajt 76/

ARGENTINA

Argentina – Saudijska Arabija 1:2 (1:0) VIDEO
/Mesi 10 penal - Al Šehri 48, S. Al Davsari 53/

Argentina – Meksiko 2:0 (0:0) VIDEO
/Mesi 64, Fernandez 87/

Argentina – Poljska 2:0 (0:0) VIDEO
/Mekalister 46, Alvarez 67/

Argentina – Australija 2:1 (1:0) VIDEO
/Mesi 35, Alvarez 57 - Fernandez 77ag/

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Sport