Fudbal

Nastavlja se Mundijal: Večeras ćemo znati i drugi polufinalni par SP

Komentari

Autor: Euronews

10/12/2022

-

08:00 >> 08:02

Nastavlja se Mundijal: Večeras ćemo znati i drugi polufinalni par SP
FIFA - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Drugi polufinalni par Svetskog prvenstva u Kataru biće poznat večeras, kada budu završeni polufinalni mečevi Maroko - Portugal (16.00, TV Arena 1 premium) i Engleska - Francuska (20.00, TV Arena 1 premium).

Maroko - Portugal 16.00 (TV Arena 1 premium)

Maroko i Portugalija su do sada odigrali samo dva meča i to oba na Mundijalima, što daje posebnu draž četvrtfinalnom duelu u Kataru koji se igra na stadionu "Al Tumama".

Od pre četiri godine, u subotu će u igračkom kadru Portugalije biti devetorica igrača: Kristijano Ronaldo, Pepe, Rafael Gereiro, Rui Patrisio, Bernardo Silva, Andre Silva, Ruben Dijaš, Bruno Fernandeš i Žoao Mario. U sadašnjem sastavu Marokanaca pre četiri godine na Mundijalu su bili: golmani Bono i Tanžauti, igrači Hakimi, Ziješ, Sais, Sofijan Amrabat i En Nesiri.

Portugalci su uz Englesku najefikasnija ekipa na SP (12 golova), a Marokanci su u četiri meča primili samo jedan pogodak i imaju najčvršću odbranu. I on je bio autogol Aguera protiv Kanade. Maroko je već ispisao istoriju plasmanom u četvrtfinale, što je njihov najbolji plasman, ali oni ne žele tu i da se zaustave. Nabildovani samopouzdanjem posle meča sa Španijom u osmini finala, neće biti lako ni Portugalu da uđe među četiri najboilja tima na planeti.

Engleska - Francuska 20.00 (TV Arena 1 premium)

Engleska i Francuska odigrali su od 1923. godine do danas 31, uz 17 trijumfa "Gordog Albiona" pet remija i devet pobeda "trikolora". Imale su dve savezničke zemlje odlične sportske odnose pre Drugog svetskog rata, pa su se sastajali čak devet puta.

Današnji duel biće im tek treći na Mundijalima, ali prvi u nokaut fazi. Do sada je obe pobede na SP u grupnoj fazi odneo "Gordi Albion". Kada su Englezi jedini put bili svetski šampioni 1966. godine u Grupi 1 su za rivala imali Francusku. Golovima čuvenog Rodžera Hanta (38, 75) slavili su 2:0 i kao prvoplasirani prošli dalje, dok su "trikolori" završili takmičenje sa samo jednim osvojenim bodom.

Ove dve selekcije igrale su tri puta i na Evropskim prvenstvima i to opet samo u grupnoj fazi. Prvi duel imali su na EP 1992. u Danskoj, kada su u grupi 1 u drugom kolu odigrali 0:0. Francuzi su golovima Zinedina Zidana (90+1, 90+3 penal) slavili na EP 2004. godine 2:1 iako je Frenk Lampard (38) golom doneo prednost "Albionu". Osam godina kasnije u D grupi Francuska i Engleska odigrali su 1:1 na otvaranju takmičenja. Samir Nasri (39) pogodio je za Francusku, a štoper Leskot (30) za Englesku.

Poslednji meč ovde dve selekcije odigrale su pre pet godina, "trikolori" su slavili 3:2, golovima Umtitija (22), Sidibea (43) i Usmana Dembelea (78), dok je dvostruki strelac za Engleze bio Hari Kejn (9, 48 pen).

Komentari (0)

Sport