Fudbal

Lionel Mesi protiv Luke Modrića 27. put u karijeri, sve je počelo 1. marta 2006. i traje 16 godina

Komentari

Autor: Euronews

12/12/2022

-

13:45

Lionel Mesi protiv Luke Modrića 27. put u karijeri, sve je počelo 1. marta 2006. i traje 16 godina
Lionel Mesi protiv Luke Modrića 27. put u karijeri, sve je počelo 1. marta 2006. i traje 16 godina - Copyright AP Photo/Francisco Seco - LukAP Photo/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

Argentina i Hrvatska će sutra od 20.00 časova (TV Arena Premium 1) učiniti sve da se nađu u velikom finalu Mundijala u Kataru, a posebnu motivaciju imaće kapiteni dveju ekipa Lionel mesi i Luka Modrić. 

Obojica su do sada igrala mečeve za najveći trofej, ali ga nisu i osvojili te im taj trofej i jedini nedostaje u vitrinama. Mesi je izgubio finale 2014. u Brazilu od Nemačke, Modrić ono pre četiri godine u Rusiji i obojica žele poslednju šansu s obzirom da će 2026. godine imari 39, odnosno 41 godinu!

Ali, Mesi i Modrić dobro pamte 1. mart 2006. godine i duel Argntine i Hrvatske u prijateljskom meču na stadionu "Sent Jakob" u Bazelu. Mesi je tada u šestoj utakmici za selekciju "gaučosa" postigao prvi gol za reprezentaciju, a Modrić je na tom susretu debitovao za Hrvatsku! Mesi, tada je nosio dres sa brojem 19, bio je strelac za vođstvo od 2:1, na kraju je Hrvatska slavila 3:2, ali rezultat je bio najmanje bitan. Luka se izašao na teren sa brojem 14, a zatim su obojica debitovala na Mundijalima.

Nije prošlo mnogo vremena od kada su obojica zadužili "desetke" koje su proslavile u 16 godina rivalstva. Sutra će se njih dvojica sastati 27. put kao rivali, Modrić ima 12 pobeda, pet remija, a 9 pobeda pripalo je Argentincu. Oba duela u selekcijama dobio je Modrić.

 

 

Mesi je odigrao 170 mečeva za Argentinu (95 golova), sutra će rekordni 25. puta (10 golova) predvoditi "gaučose" na SP i izjednačiti rekord Lotara Mateusa. Modrić ima 10 nastupa manje za Hrvatsku uz 23 gola, ali i 17 mečeva na SP (dva gola). Mesi je u karijeri sa Barselonom i PSŽ osvojio 36 titula, a Modrić sa Dinamom, Totenhemom i Realom 27. Mesi ima četiri, a Modrić pet Liga šampiona. Mesi je sedam puta osvajao "Zlatnu loptu" namenjenu najboljem igraču sveta, a Luka samo jednu 2018. godine.

Poslednja slika iz četvrtfinala govori i o tome koliko su Mesi i Modrić različiti. Dok je Mesi euforično i neobuzdano proslavljao pobedu nad Holandijom, Modrić je tešio Kazemira i posebno saigrača Rodriga koji je lio suze zbog promašenog penala.

Obojicu veže još jedan podatak - bili su MVP Mundijala a nisu se okitili titulama: Leo Mesi je 2014. godine bio najbolji, a Modrić četiri godine kasnije.

Sutra veče jednom od dvojice asova biće prekinut san o tituli prvaka sveta, onaj pobednik će sanjati veliko nedeljno finale na stadionu "Lusail" (16.00, TV Arena Premium 1) i podizanje najznačajnijeg pehara za možda kraj velike karijere u selekciji.

Komentari (0)

Sport