Fudbal

Četvrtfinalni dueli na EURU 2020: Derbi Italije i Belgije na Alijanc areni

Komentari

Autor: Euronews

02/07/2021

-

08:54

Četvrtfinalni dueli na EURU 2020: Derbi Italije i Belgije na Alijanc areni
Pobednički pehar - Copyright AP Photo/Matthias Schrader, File

veličina teksta

Aa Aa

EURO 2020 ulazi u završnu fazu.

Posle izuzetno zanimljivih utakmica praćenih neizvesnošću i rezultatskim preokretima, među osam ekipa koje su nastavile takmičenje neočekivano su Ukrajina, Švajcarska, Češka i Danska. Kući su se vratile fudbalske velesile poput Francuske, Portugala, Nemačke, Hrvatske i Holandije.

Na Vembliju je Engleska eliminisala Nemačku, dok su Belgijanci otpisali aktuelnog prvaka Evrope Portugal. Očekivano, u igri su i dalje Italija i Španija.

Derbi četvrfinala odigraće se na Alijanc areni u Minhenu između Belgije i Italije.

Sigurne pobede fudbalera Belgije u grupnoj fazi protiv Rusije (3:0), Danske (2:1), i Finske (2:0), a potom i eliminacija aktuelnog prvaka Evrope Portugala u utakmici osmine finala (1:0), svrstali su ih u najozbiljnijeg kandidata za prvaka na Starom kontinentu.

Šanse za prvim mestom će se uvećati ako izabranici Roberta Martineza premoste i najveću prepreku – selekciju Italije koja se u dosadašnjem toku turnira pokazala jednako sposobnom da stigne do same završnice i podigne pobednički pehar.

Parovi četvrtfinala

2. jul

(Sankt Peterburg): Španija - Švajcarska 18.00

(Minhen): Belgija - Italija 21.00

3. jul

(Baku) Češka - Danska 18.00

(Rim) Engleska - Švedska/Ukrajina 21.00 (izbaciti poražene ekipe)

"Azuri" su otvorili EURO 2020 trijumfom nad Turskom od 3:0, isti rezultat i dobru partiju ponovili su protiv Švajcarske, i na kraju su bili bolji i od Velsa (1:0). U nokaut fazi, uz malo više muke, posle produžetaka, savladali su Austriju sa 2:1. Italijani su u seriji od 31 meča bez poraza, imaju 14 trijumfa u nizu, a u ovoj godini, do 114. minuta u osmini finala kada su Austrijanci smanjili na 2:1, nisu primili gol na 12 utakmica za redom. Veliki broj reprezentativaca se nametnuo sjajnim partijama poput vezista Lokatelija i Barele, prodornog Spinacole i Berardija, efikasnog Imobilea i Kijeze...

I uz Belgijance stoje iste brojke od 14 vezanih pobeda i veliki broj raspoloženih prvotimaca koje predvodi najbolji strelac Romelo Lukaku. Pred važan duel u Minhenu, velike brige im zadaju povrede nosioca igre, Kevina De Brujnea i Edena Azara i najava da neće igrati protiv Italije. Za to vreme selektor azura Roberto Manćini nema kadrovskih problema, za tim će konkurisati i opravljeni kapiten Đorđo Kjelini i desni bek Alesandro Florenci.

Tanjug/Marko Ðurica/Pool Photo via AP

 

 

Fudbalske selekcije Španije i Švajcarske će u Sankt Peterburgu otvoriti četvtfinalne duele na EURU 2020. Biće to okršaj trostrukog šampiona Evrope i tima koji se prvi put u svojoj istoriji našao u prilici da se bori za ulazak među četiri najbolja u Evropi.

Španija je nastavila takmičenje na EURU 2020 pobedom nad Hrvatskom od 5:3 u produžecima, a posle 3:3 u regularnom delu, dok su Švajcarci priredili najveće iznenađenje eliminacijom Francuske. Bili su bolji od "trikolora" u penal seriji, pošto je u produžecima takođe bilo 3:3. Španci su protiv "kockastih" ispustili vođstvo od 3:1 u poslednjih pet minuta, a u drugom meču, uporni Švajcarci su takav zaostatak nadoknadili.

Pred četvrfinalni duel na Krestovski stadionu u Sankt Peterburgu, Španija je bliža polufinalu na Vembliju protiv boljeg iz duela Belgija-Italija. Posle bledih izdanja protiv Švedske (0:0) i Poljske (1:1), "furija" je vrlo brzo opravdala svoj nadimak. Slovaci su deklasirani sa 5:0 u grupi E, potom je u epskom duelu i Hrvatska pet puta vadila loptu iz mreže.

Anatoly Maltsev/Pool via AP

 

 

Švajcarska je na svom putu do senzacionalnog trijumfa nad Francuzima stigla kao treća u grupi. Remi protiv Velsa (1:1), poraz od Italije (0:3) i pobeda nad indisponiranim Turcima od 3:1 nije nagoveštavala visoke domete ovog tima.

Dobili su utakmicu u nokaut fazi posle 67 godina i optimizam bi bio znatno veći da selektor Vladimir Petković može da računa na vođu tima, neumornog kapitena Granita Džake, koji će propustiti utakmicu zbog žutih kartona.

Selekcije Danske i Češke prevalile su zanimljiv put do četvrtfinala koje će odigrati na Olimpijskom stadionu u Bakuu. To posebno važi za Dance koji su bili nokautirani već u 42. minutu na prvoj utakmici u grupi B protiv Finske.  

Kristijan Eriksen, njihov kapiten i najbolji igrač je zbog srčanih problema kolabrirao na terenu i jedva ostao živ. Usledili su porazi od Finske (0:1) i Belgije (1:2), i veliki povratak pobedom nad Rusijom od 4:1. Zahvaljujući rezultatima u grupi koji su im išli u korist, Danci su prošli u narednu rundu. Četvtfinale su odigrali kao u transu, nadigrali su Vels sa ubedljivih 4:0. Eriksena nije bilo na terenu, ali upravo to je motivisalo Dolberga, Brajtvajta, talentovanog Damsgarda da sjajnim potezima ostvare dobar rezultat i nadoknade njegovo odsustvo. 

Tanjug/AP Photo/Tony Hicks

 

 

Od fudbalera Češke je malo ko očekivao plasman među osam ekipa posle trećeg mesta u grupi D iza Engleske i Hrvatske i ukrštanja sa Holandijom u nokaut fazi. Sada je jasno da i oni imaju svoje adute, raspoloženog napadača Patrika Šika, strelca četiri gola na EURU 2020, i trojicu Tomaša: golmana Valčeka, univerzalce Součeka i Holeša.

Obe reprezentacije su već imale svoje svetle momente u šest decenija održavanja evropskih prvenstava iako prognoze na to nikada nisu ukazivale.   

Česi su združeni sa Slovačkom i pod imenom Čehoslovačka, trijumfovali na Euru 1976. godine u Jugoslaviji pobedivši prvaka sveta Nemačku na penale. Dvadeset godina kasnije, na EURU u Engleskoj, stigli su do finala gde su ovaj put poraženi od Nemačke sa 1:2.

Na završnicu starog kontinenta 1992. godine u Švedskoj, selekcija Danske je pozvana naknadno, jer je Jugoslavija suspendovana sa takmičenja zbog sankcija koje je izrekao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Potpuno neočekivano, Danci su preskočili sve prepreke i na kraju su u finalu pobedili Nemačku rezultatom 2:0.

Engleska reprezentacija je do četvrtfinala stigla preko svog tradicionalnog rivala Nemačke pobedom od 2:0. Posle višedecenijskih neuspeha u eliminacionim utakmicama sa "pancerima" i uopšte slabim rezultatima na velikim takmičenjima, Englezi su srušili lošu tradiciju i otvoren im je put ka finalu.

Tanjug/(AP Photo/Petr David Josek, Pool)

 

 

U četvrtfinalnom duelu na Olimpijskom stadionu u Rimu, apsolutni su favoriti protiv Ukrajine. U slučaju pobede, ukrštaju sa boljim iz duela Češka–Danska, gde bi "Gordi Albion" takođe bio u prednosti zbog kvalitetnijeg igračkog kadra.

Brzonogi Rahim Steling turnir igra na visokom nivou, postigao je tri od četiri pogotka za Engleze, a važno je i da je njihova uzdanica u napadu, Hari Kejn, proradio i postigao prvenac baš protiv Nemačke. Odbrana Gordog Albiona je najpouzdanija na EURU 2020, na četiri utakmice nije primila gol.

Plasman Ukrajine među osam najboljih u Evropi je ipak najveće iznenađenje, dok bi prava senzacija bila ulazak u polufinale. Velika pobeda ostvarena je protiv Švedske, prvoplasiranog tima u grupi E. Puleni selektora Andreja Ševčenka su u poslednjim momentima produžetka preko Artjema Dovbika postigli pogodak za 2:1.

Najveće uzdanice Ukrajinaca su članovi engleskih klubova, Aleksandar Zinčenko iz Mančester Sitija i Andrej Jermolenko iz Vest Hema. Duel sa Engleskom propustiće Artjem Besedin zbog povrede kolena zadobijene protiv Švedske posle grubog starta Danijelsona, koji je zbog toga zaradio crveni karton.

Komentari (0)

Sport