Fudbal

Argentina u finalu Mundijala, magije rekordera Mesija i Hulijana Alvareza

Komentari

Autor: Euronews

13/12/2022

-

21:55 >> 22:02

Argentina u finalu Mundijala, magije rekordera Mesija i Hulijana Alvareza
Argentina - Copyright Tanjug / AP Photo/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Argentina je prvi finalist Mundijala, golovima Lionela Mesija i Hulijana Alvareza pobedila je Hrvatsku 3:0 (2:0) i šesti put se našla u finalu! Iskoristili su "gaučosi" dve pozicione greške rivala u prvom delu da steknu veliku prednost, a meč-viner bio je mladi Hulijan Alvarez koji je u 34. minutu iznudio penal, zatim spektakularnim prodorom od 50 metara duplirao prednost, a na kraju i lakim golom na pas Mesija fudbalski nokautirao Hrvatsku.

Bilo je ovo i veče Lionela Mesija koji je "ubio" tri rekorda Mundijala: izjednačio se sa Lotarom Mateusom po broju odigranih mečeva (25), a srušio nacionalni rekord Gabrijela Batistute po broju golova na SP (11) i izjednačio se po broju asistencija sa Dijegom Armandom Maradonom (po osam). Argentina će u nedelju od 16.00 časova igrati protiv boljeg iz sutrašnjeg duela Maroko - Francuska (20.00, TV Arena Premium 1), a Hrvati će se boriti za treće mesto u subotu (16.00) sa poraženim. Večeras je Hrvatska u svemu bila nadigrana od Argentine, sem početnih pola sata, sve ostalo je pripalo Argentini i spektakularnom tandemu Meo Mesi - Hulijan Alvarez. Uz sjajnu igru u defanzivi.

Kada se igra šahovska partija dva velemajstora onda odlučuje uglavnom ko prvi napravi grešku, neki previd. Hrvatska je imala sve do 34. minuta bolji plan igre, isključila je Mesija, zaustavila Argentinu, a onda je zaboravila na odbranu. Hulijan Alvarez je primio dobro dubinski pas pored zaspale odbrane izašao sam pred Livakovića koji ga je srušio. Orsato je dosudio penal bez razmišljanja, a Lionel Mesi je pokazao da ipak postoje dobri i manje dobri izvođači penala. Umeo je slavni as da promašuje penale, ali Livakoviću nije dao ni promil nade.

Hrvati su krenuli po izjednačenje i zaboravili kako dobru kontru imaju "gaučosi". Posle ofanzivnog prekida, Hulijan Alvarez je krenuo sam od centra, lomio je trojicu defanuzivaca, imaos reće da mu se lopta odbije tako da je sa pet metara već u 39. minutu nokautirao Hrvatsku. Da nije bilo Livakoviča koji je sjajno odbranio udarac Mek Alistera sve bi se završilo u prvom delu. Argentina je iskoristila svoje prilike, Hrvati su skupo platili ceh greškama.

Nije imao šta da kalkuliše Zlatko Dalić, poslao je trojicu ofanzivaca, ali i ostavio odbranu na vetrometini. Lionel Mesi je pravi mađioničar, bacao je Gvardiola tri puta i asistirajući Hulijanu Alvarzu zatvorio meč u 69. minutu. Upisao je i treći rekord Leo, sa osam asistencija izjednačio se sa Dijegom Maradonom.

Imaće Leo veliki motiv u nedelju da se konačno okiti i tom jedinom titulom koja mu nedostaje. Možda za kraj reprezentativne karijere.

Uživo, Argentina - Hrvatska 3:0

Drugo poluvreme

90+5. minut: kraj meča, zaslužen trijumf Argentine i plasman u šesto finale na Mundijalima u istoriji. Čekaju pobednika Maroka i Francuske.

90. minut: igraće se još pet minuta, nema dileme Argentina je prvi finalista Mundijala.

85. minut: velika prilika za Hrvatsku posle kornera, li Lovren nije uspeo da zahvati loptu na drugoj stativi.

80. minut: Argentina čeka kraj meča, ima kontrolu, Hrvati više nemaju ni snage da uzvrate. Nadigrani su u svakom smislu.

69. minut GOOL, Argentina vodi 3:0, strelac Hulijan Alvarez. Pustio je magiju Lionel Mesi, tri puta je izdriblao Gvardiola, ušao sa krila i Hulijanu Alvarezu nije bilo teško da ubaci loptu u mrežu i trasira put u finale.

 

 

65. minut: mnogo prostora ima Argentina za kontre, međutim u dva navrata nije ih iskoristila sa potpuno zatvori meč.

62. minut: pokušao je Bruno Petković, sa pet metara, međutim, bio je izblokiran, pa su se Argentinci odbranili. Hrvatska se potpuno otvorila, ostavila je samo trojicu defanzivaca, ali su još su bez udarca na gol.

58. minut: Kocka se Hrvatska uvodeći drugog špica, Mesi je imao odličnu priliku ali je Livaković odbranio.

55. minut: Hrvatska pokušava da se brzim golom vrati u meč, ali je i ranjiva u defanzivi. Za sada se Argentinci dobro brane.

Počeo je drugi deo polufinala, Argentinci imaju veliku prednost. Videćemo može li Hrvatska da učini ono što i Holandija u četvrfinalu.

Prvo poluvreme

45+4. minut: kraj prvog dela, Argentina ima velikih dva gola prednosti jer je iskoristila dve krupne greške odbrane Hrvatske koja je do prvog gola imala kontrolu meča.

42. minut: Hrvatska je u nokdaunu, Livaković je čudesno intervenisao posle udarca Mek Alistera. 

39. minut GOOL, Argentina vodi 2:0, strealc Hulaijan Alvarez. Sevnula je kontra Argentine, Hulijan Alvarez je krenuo od centra, lomio je odbranu Hrvatske, srećno mu se odbijala lopta koju je sa pet metara ubacio u mrežu.

 

 

34. minut GOOL, vodi Argentina 1:0, strelac Lionel Mesi. Livaković nije uspeo da odbrani udarac Mesija kome je to 11. gol na SP.

 

 

32. minut: penal za Argentinu. Hulijan Alvarez je pobegao loše postavljenoj odbrani Hrvatske, prebacio je Livakovića koji ga je srušio. Orsato nije imao dilemu.

25. minut: prvi šut na gol na meču. Enco Fernandez je sa 22-23 metra šutirao u sam ugao, ali je Livaković to lako odbranio.

23. minut: sredina prvog dela, nema prilika, Hrvatska je preuzela kontrolu i ostavila Argentinu bezopasnu. Vezni red Argentine za sada je izgubio bitku sa Modrićem, Brozovićem i Kovačićem. Mesi je daleko od gola, bez učinka.

15. minut: šahovska partija u ne baš jakom ritmu. Taktika je sve što je i očekivano jer je ulog finale Mundijala. Defanzivno su obe ekipe stabilne, napadački za sada ništa. Hrvatska je preuzela, vezni red ima veću kontrolu sa Modrićem koji se spustio na 20 metara od Livakovića i započinje akcije.

5. minut: očekivan početak meča, nema rizika u igri, disciplinovano se čuva prostor mada je više lopta u nogama Argentinaca. Hrvatska po tradiciji dobro brani prostor, Mesi se kreće između linija ali još nema upotrebljivu loptu.

 

 

Počeo je prvi polufinalni meč na Mundijalu. Argentinac Lionel Mesi ili Hrvat Luka Modrić? Dva velika svetska asa po 27. put u karijeri ukrstiće koplja na terenu i pokušati svoje selekcije da odvedu u veliko finale Mundijala koje se igra u nedelju od 16.00 časova na ovom istom stadionu Lusail. Mesi večeras izjednačava rekord Lotara Mateusa na Mundijalima jer će odigrati 25. meč na SP, ali za njega je važnije da Argentinu odvede u veliko finale i pokuša u nedelju da donese i treću titulu prvaka sveta.

 

Argentina i Hrvatska treći put igraju na Mundijalima, ali prvi put u nokaut fazi. Ishod je 1:1, ali Argentinci nikad nisu izgubili polufinale. Za sada su pet puta prošli u finale, osvojili su titule 1978. i 1986. godine, a gubili 1930, 1990. i 2014. godine. Hrvatska je izgubila polufinale 1998, a pobedila 2018. godine.

ARGENTINA - HRVATSKA 3:0 (2:0)

Strelac: Lionel Mesi u 34. iz penala, Alvarez u 39. i 69. minutu.

Stadion: "Lusail". Kapacitet: 89.000. Sudija: Danijele Orsato (Italija).

ARGENTINA: Em. Fernandez - Molina (od 86. Fojt), Romero, Otamendi, Taljafiko - De Pol, Paredes (od 62. L. Martinez), Enco Martinez, Mek Alister (od 86. Korea) - Alvarez, Mesi.

HRVATSKA: Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa (od 46. Oršić) - Brozović (od 50. Petković), Modrić (od 81. Majer), Kovačić - Pašalić (od 46. Vlašić), Kramarić (od 72. Livaja), Perišić.

POLUFINALE SP

Utorak

Argentina - Hrvatska 2:0 (2:0)
/Mesi 34 penal, Alvarez 39/

Sreda

Francuska - Maroko 20.00 (TV Arena Premum 1)

ZA TREĆE MESTO

17. decembar, "Kalifa Internasional" - 16.00

FINALE SP

18. decembar, "Lusail", 16.00

Komentari (0)

Sport