Fudbal

Hrvatska pobedila Maroko i osvojila treće mesto na Mundijalu u Kataru

Komentari

Autor: Euronews

17/12/2022

-

17:53 >> 18:09

Hrvatska pobedila Maroko i osvojila treće mesto na Mundijalu u Kataru
Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis - Copyright Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska i Maroko su dan pre finala završili svoje učešće na Svetskom prvenstvu u Kataru. Jedni su se oprostili pobedom, a drugi pak porazom, s obzirom na to da su izabranici Zlatka Dalića slavili sa 2:1 i na taj način osvojili treće mesto na Mundijalu.

I jedni i drugi su u polufinalu ispali relativno lako, ali su ipak pokazali da su potpuno zasluženo stigli do same završnice. Hrvatska je po ko zna koji put pokazala koliko ima iskusan i takmičarski tim, dok se Maroko prezentovao kao ekipa puna potencijala.

Već nakon devet minuta viđena su dva pogotka, po jedan na obe strane. Najpre je u 6. minutu Joško Gvardiol na prelep način doneo prednost "kockastima". Lovro Majer je nabacio loptu u kazneni prostor, a Ivan Perišić je prosledio do Gvardiola koji je u padu glavom poslao u mrežu. 

Samo tri minuta kasnije, usledilo je izjednačenje. Morokanci su iskoristili lošu reakciju Majera, koji je sa ivice svog šesnaesterca glavom loptu poslao pred gol, gde se najbolje snašao Ašraf Dari i poravnao rezultat.

Baš kada je delovalo da će se na poluvreme otići sa nerešenim ishodom, Mislav Oršić je postigao gol za novo vođstvo, a ispostaviće se i pobedu Hrvatske. Marko Livaja je poslao pas ka napadaču Dinama, koji je fenomenalno gađao i prevario loše postavljenog Bonoa.

U drugom poluvremenu nije bilo previše prilika, ali više ih je imao Maroko. Bilo je jasno da su se igrači potpuno istrošili, pa je nekolicina njih sa terena izašla zbog povrede, a nekolicina zbog umora.

Najbolju šansu za izjednačenje Maroko je imao u poslednjim sekundama sudijske nadoknade, kada je Jusuf En Nesiri nadskočio Ivana Perišića i dobro šutirao, ali je lopta završila preko prečke.

Bio je ovo pretposlednji meč Svetskog prvenstva u Kataru, a poslednji nas očekuje sutra od 16.00 (TV Arena 1 premium), kada će Argentina i Francuska voditi bitku za titulu najboljeg na svetu.

Uživo, Hrvatska - Maroko 2:1 (2:1)

kraj

90+6' Ogromna prilika za En Nesirija. Nadskočio je iskusni napadač Ivana Perišića, ali je šutirao malo iznad prečke.

90+5' Mislav Oršić izašao iz igre, ušao Kristijan Jakić.

90' Igraće se još šest minuta.

87' Najbolja šansa za Hrvatsku u drugom poluvremenu. Oršić je uposlio Kovačića, koji je levom nogom jako loše šutirao i lopta je završila pored gola.

84' Prvi žuti karton na meču dobio je Selim Amala.

76' Joško Gvardiol je oboren u protivničkom šesnaestercu i delovalo je kao da je u pitanju čist prekršaj. Međutim, sudija je posle asistencije iz VAR sobe dao znak da se igra nastavi.

67' El Jamik se takođe povredio, pa ga je zamenio Amala.

66' U igru za Hrvatsku ulaze Mario Pašalić i Bruno Petković, a izlaze Marko Livaja i Lovro Majer.

64' Dvostruka izmena Maroka, Dari i Boufal su izašli iz igre, a ušli su Benun i Zaruri.

60' Andrej Kramarić je zadobio povredu i u suzama je napustio igru. Zameniće ga Nikola Vlašić.

54' Marokanci su za nijansu ofanzivniji u drugom poluvremenu, nego što je to u prvom bio slučaj.

47' Odmah na startu odličan pokušaj Oršića. Šutirao je Mislav, ali je jedan od marokanskih defanzivaca uspeo da izblokira i pošalje loptu u korner.

46' Šair zamenio Sabirija.

46' Drugo poluvreme je počelo.

poluvreme

45' Igraće se još dva minuta.

42' Gooool! Mislav Oršić pogađa za drugo vođstvo Hrvatske. Marko Livaja je dodao loptu do napadača Dinama, koji je prevario Bonoa i na prelep način zatresao mrežu.

37' Hrvatska i dalje dominira posedom, dok Maroko svoje šanse stvara iz kontranapada.

29' Prelepa kombinacija Maroka uz desnu aut liniju, ali je Hakimi poslao iza leđa En Nesiriju, tako da napadač nije uspeo da uputi udarac.

24' Odličan pokušaj Modrića, koji je prvo zalomio Sabirija, a onda vrlo lukavo šutirao po zemlji. Međutim, Bono je uspeo da interveniše i ukloni opasnost pre nego što je do lopte došao Marko Livaja.

18' Hrvatska ima inicijativu, ali ne uspeva da dođe do nove ozbiljne šanse.

9' Gooool! Uzvratili su Marokanci, nakon slobodnog udarca, u ptercu je loptu glavom zahvatio Ašraf Dari i sproveo je u mrežu 

6' Gooool! Kakva akcija Hrvatske za vođstvo od 1:0. Uigrana akcija kod prekida, Majer je nabacio loptu u kazneni prostor, glavom je Perišić prosledio do Gvardiola koji je u padu glavom posloa u mrežu. 

3' iskomplikovali su pred svojim golom Marokanci, loptu je u svom poedu imao golman Bono, prešla mu je preko noge i za malo da pouzdani čuvar mreže postigne autogol

1' utakmica je počela prvi napad imali su hrvatski fudbaleri
"Lavovi sa Atlasa" su svakako najveće iznenađenje turnira. Selektor Valid Regragi i njegovi puleni bili su tužni posle poraza od Francuske (0:2), ali daleko od toga da su razočarali. Štaviše, Maroko je zaslužio barem jedan pogodak, a možda i da drugo polufinale uvede u neizvesnu završnicu. Prva afrička selekcija u polufinalima svetskih prvenstava odigrala je fantastičan turnir i jedini poraz im je upravo taj protiv "trikolora".

Maroko i Hrvatska odigrali su na početku turnira bez golova, zatim je afrički tim pobedio Belgiju (2:0), a kasnije i Kanadu (2:1). Pravu senzaciju Maroko je napravio u osmini finala, kada je posle boljeg izvođenja penala eliminisao Španiju, posle 120 minuta nije bilo golova. U četvrtfinalu usledio je još jedan značajan skalp, ovaj put protiv Kristijana Ronalda i njegovog Portugala. Za istorijski uspeh bio je dovoljan trijumf od 1:0.

Put Hrvata do finala bio je daleko stresniji, ako se tako može reći. Nerešen ishod u prvom kolu i pobeda protiv Kanade (4:1) u drugom, izabranicima Zlatka Dalića ostavili su prostor da protiv Belgije i bodom mogu do naredne runde. Tako je i bilo, ali tek pošto se Romelu Lukaku propisno ispromašivao, pa i obrukao. Hrvatska je zatim eliminisala Japan posle penala, pa na isti način i veliki Brazil. Oba susreta su završena 1:1 i u oba su "kockasti" gubili, pa stizali prednost. Jedina razlika je u tome što su osmini finala golovi pali u 90, a u četvrtfinalu u dodatnih 30. minuta.

Do još jednog podviga Hrvatska, ipak, nije mogla. Argentina je u polufinalu bila ubedljiva, pobedivši 3:0.

HRVATSKA – MAROKO 2:1 (2:1)

Strelci: Gvardiol u 6. minutu i Oršić u 43. minutu za Hrvatsku, Dari u 9. minutu za Maroko Stadion: Kalifa Internešnl Gledalaca: 45.000. Sudija: Abdulrahman Al Džasim (Katar).

HRVATSKA (4-3-3): Livaković – Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Perišić – Modrić, Kovačić, Majer (od 66. Pašalić) – Kramarić (od 61. Vlašić), Livaja (od 66. Petković), Oršić (od 95. Oršić).

MAROKO (4-3-3): Bono – Hakimi, Dari (od 64. Benun), El Jamik (od 67. Amalah), Alah – Sabiri (od 46. Šair), El Hanus (od 56. Unahi), Amrabat – Ziješ, En Nesiri, Bufal (od 64. Zaruri).

Komentari (0)

Sport