Fudbal

Mesi je Valdanu nagovestio da bi mogao da braniti titulu prvaka sveta 2026!

Komentari

Autor: Euronews

20/12/2022

-

12:01

Mesi je Valdanu nagovestio da bi mogao da braniti titulu prvaka sveta 2026!
Mesi je Valdanu nagovestio da bi mogao da braniti titulu prvaka sveta 2026! - Copyright Tanjug AP/Gustavo Garello

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji argentinski fudbalski as Horhe Valdano, član zlatne generacije iz 1986. godine, strelac u finalu protiv Zapadne Nemačke (3:2), pred finale je kao komentator i kolumnista više medija. Istakao je za "Klarin" da u finalu očekuje okršaj "sile" koju predsatavlja Kilijan Mbape i "mudrog genija" Lionela Mesija u kojem prednost daje zemljaku.

Priznao je juče Valdano, u razgovoru za "Marku" da mu je bilo teže da gleda finalni meč u Kataru nego da odigra ono u Meksiku pre 36 godina.

"Bilo mi je strašno napeto, uzbudljivo, adrenalinski. Kad igraš meč onda imaš momente i kada otpuštaš emociju, a kada samo gledaš ti akumuliraš sav naboj. Po meni je finale bila utakmica višeg nivoa, bilo je sjajno", rekao je Valdano.

Nekadašnji trener Tenerifa, Reala i Valensije potencirao je značaj selektora Lionela Skalonija.

"Izvanredan je uspeh biti svetski šampion u prvom trenerskom iskustvu te vrste. Skaloni je našao pravi ton, nije ukrao scenu igračima, bio je veoma diskretan. Igrači ga vole, veruju mu, a to je veoma važno za jednog trrenera. Imao je izvanredan osećaj tokom Mundijala da radi prave stvari u prvom momentu, donosio je prave odluke. Predstavio nam je Enca Fernandeza, Hulijana Alvareza i Mek Alistera, igrače koji nisu "postojali" pre šest meseci. Usput ih je pronašao. Impresivno".

Valdano je bio saigrač Dijega Armanda Maradone, svedok je vremena Lionela Mesija i zato nikad nije smatrao da je upitno poređenje njih dvojice.

"Postoje samo sličnosti i razlike. Sličnost je što su Dijego i Leo dvojica fudbalskih genija. Razlika je u tome što je Maradona 1986. godine sa 26 godina bio u najvećem naponu snage, a Leo ima 35 godina i morao je da pokaže genijalnost i mudrost. Njegove igre su bile presudne, pokazao je da spada u red igrača superiorne kategorije. Njih dvojica su geniji koji su obeležavali fudbal svako u svom vremenu".

Pre Mundijala je Valdano intervjuisao Mesija za tv stanicu na kojoj radi. Tada mu je "u ofu" rekao:

"Ako postanem svetski šampion igraću za selekciju Argentine i na sledećem Muindijalu! Videćemo samo hoće li biti sposoban fizički za to. Fudbal je pokazao do sada da je praktično nemoguće igrati na šest Mundijala".

 

 

Mesi će 2026. imati 39 godina što mu daje realne šanse da bude na šestom Mundijalu u karijeri. U Kataru je već postao igrač sa najviše utakmica  na SP (26), oborio je dva nacionalna rekorda Batistute i Maradone, postao je drugi put MVP celog turnira, ima najviše MVP nagrada za igrača utakmice... Ova titula mu je skinula i poslednje breme sa leđa koje je više sam sebi natovario nego što su mu njegovi Argentinci pričom o poređenju sa "El Pibeom". I zato je moguće da ispuni nezvanično obećanje Horheu.

Za Valdana najveće razočarenje je bio Brazil.

"Očekivao sam ih u samoj završnici, ali očigledno oni nisu pazili na sve detalje. Recimo, detalj vezan za Nejmara. Umesto da izvede prvi penal, uzeo je da šutira peti za ličnu slavu i na kraju je završio Mundijal a da nije ni izveo jedanaesterac protiv Hrvatske. Detalji van na Mundijalu donose pobedu ili vas vode u poraz i morate da se posvetite njima. Po meni je Brazil bio najjači tim u Kataru sa trojicom fantastičnih napadača u startnoj postavi i još trojicom na klupi".

Osvrnuo se na kraju razgovora za "Marku" i na selekciju Španije.

"Po meni je Luis Enrike bio idealan selektor za ovako mlad tim. I smatram da Španija mora da zadrži svoju tiki-taka igru jer u fizičkom smislu ne može da se takmiči sa atletskim selekcijama poput Francuske i Engleske", smatra Valdano, ističući da nije dobro što je Luis Enrike otišao s klupe.

Komentari (0)

Sport