Fudbal

Španija je u polufinalu Evropskog prvenstva: Švajcarci pali u penal seriji

Komentari

Autor: Euronews

02/07/2021

-

20:07

Španija je u polufinalu Evropskog prvenstva: Švajcarci pali u penal seriji
Maxim Shemetov /Pool Photo via AP - Copyright Tanjug/Maxim Shemetov /Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Fudbalska reprezentacija Španije savladala je selekciju Švajcarske posle penala sa 3:1, nakon 1:1 u regularnom delu, u četvrtfinalu Evropskog prvenstva.

Španci su bolje otvorili meč i veoma rano došli do vođstva. Igrao se deveti minut kada je levi bek Barselone, Đordi Alba šutirao sa nekih dvadeset metara, lopta je pogodila Denisa Zakariju i prevarila golmana Švajcaraca, Jana Zomera.

Do kraja poluvremena ekipa Luiza Enrikea je diktirala tempo i imala veliki deo poseda, ali nije bilo nekih većih uzbuđenja, pa se na pauzu otišlo za rezultatom iz devetog minuta.

Drugi deo nastavljen je u ritmu prvog, Španci su držali loptu a Švajcarci čekali neku eventualnu grešku, koja se na njihovu sreću i desila. Naime, Emerik Laport i Pau Tores su se nespretno sudarili na svojoj polovini, pa se lopta odbila do Rema Frojlera koji pronalazi Đerdana Šaćirija, a ovaj postiže izjednačujući pogodak u 68. minutu.

Nedogu zatim, asistent kod izjednačujućeg gola Švajcarske, dobija crveni karton, nakon asistencije vara. Frojleru je pobegla lopta kojoj je najbliži bio Đerar Moreno, pa je Švajcarac neoprezno uglizao što je sudija procenio kao veoma opasan start i pokazao mu put u svlačionicu.

Najbolju šansu u prvom produžetku imao je napadač Viljareala, Đerar Moreno u 101. minutu kada je izašao sam pred Jana Zomera, ali nije uspeo da ga savlada, već je čuvar mreže Borusije Menhengladbaha odbio loptu u korner. Nedugo zatim, u 104. minutu je Mikel Ojarzabal sjajno šutirao, ali je fenomenalni Zomer ponovo bio na visini zadatka i ponovo odbio loptu u korner.

U drugom poluvremenu nije bilo takvih šansi kao u prvom, ali je ponovo odbrana Švajcarske bila na velikim iskušenjima. Najveća šansa desila se u poslednjim sekundama, kada je defanzivni vezista Mančester sitija, Rodri glavom šutirao preko gola.

Nakon rezultata 1:1 i bez golova u produžecima otišlo se na penal seriju.

Prvi je šutirao Serhio Buskec, koji je poslao Zomera na suprotnu stranu, ali je pogodio stativu. Potom je Mario Gavranović pogodio za svoju reprezentciju. Zatim je Dani Olmo pogodio, ali je udarac Fabijana Šera pročitao i odbranio Unai Simon. Međutim tu nije bio kraj promašajima, pošto je Zomer odbranio penal Rodriju. Na sreću Španaca, Unai Simon je odbranio šut Manuela Akanđija. Potom je Moreno pogodio, ali Vargas promašio čitav gol. Mikel Ojarzabal je postigao pogodak za pobedu i tako postao junak svoje reprezentacije, donevši Španiji polufinale Evropskog prvenstva.

 

 

Španci će 6. jula igrati protiv pobednika meča Belgija - Italija.

Sastavi:

Švajcarska: Zomer - Elvedi, Akandži, Rodrigez - Vidmer, Frojler, Zakarija, Zuber - Šaćiri (81. Sou), Seferović (81. Gavranović), Embolo (23. Vargas)

Španija: Simon - Aspilikueta, Laport, P. Tores, Alba - Koke, Buskets, Pedri - Sarabija (46. Olmo), Morata (55. Moreno), F. Tores

Komentari (0)

Sport