Fudbal

Preminuo legendarni brazilski fudbaler Pele

Komentari

Autor: AP

29/12/2022

-

20:06

Preminuo legendarni brazilski fudbaler Pele
Preminuo legendarni brazilski fudbaler Pele - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pele, brazilski kralj fudbala koji je osvojio rekordna tri svetska prvenstva i postao jedna od najzaslužnijih sportskih ličnosti prošlog veka, preminuo je danas. Imao je 82 godine.

Čuveni fudbaler lečio se od raka debelog creva od 2021. Poslednjih mesec dana je bio u bolnici zbog više bolesti. Njegov agent Džo Fraga potvrdio je njegovu smrt.

Jedan od najvećih fudbalera ikada, Pele je proveo skoro dve decenije očaravajući navijače i zaslepljujuće protivnike kao najuspešniji strelac sa brazilskim klubom Santosom i reprezentacijom Brazila.

Njegova gracioznost, atletizam i očaravajući potezi oduševili su igrače i navijače. On je orkestrirao brz, tečan stil koji je doneo revoluciju u sport - nalik sambi koji je personificirao eleganciju njegove zemlje na terenu.

Uzneo je Brazil do fudbalskih visina i postao globalni ambasador svog sporta na putovanju koje je počelo ulicama države Sao Paulo, gde bi šutnuo čarapu napunjenu novinama ili krpama.

Rođen je kao Edson Arantes do Nasimento, u malom gradu Tres Korakoes u unutrašnjosti države Minas Žerais 23. oktobra 1940. godine, Pele je odrastao čisteći cipele da bi kupio svoju skromnu fudbalsku opremu. 

Peleov talenat je privukao pažnju kada je imao 11 godina, a lokalni profesionalni igrač ga je doveo u Santosove omladinske ekipe. Nije mu trebalo dugo da se plasira u seniorski sastav jer je uprkos svojoj mladosti lako postizao golove protiv odraslih igrača.

Za brazilski klub je debitovao sa 16 godina 1956. godine i klub je brzo stekao svetsko priznanje. 

Ime Pele potiče od toga što je pogrešno izgovorio ime igrača po imenu Bile.

Otišao je na Svetsko prvenstvo 1958. kao rezerva, ali je postao ključni igrač šampionskog tima svoje zemlje.

Njegov prvi gol, u kojem je prebacio loptu preko glave odbrambenog igrača i okrenuo se oko njega da bi volejem postigao gol, proglašen je za jedan od najboljih u istoriji Svetskog prvenstva. 

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) zvanično ga je proglasila za najboljeg u 20. veku, a časopis "Tajm" među 100 najvažnijih ljudi u prošlom veku.

U klupskoj konkurenciji nastupao je za Santos, od 1956. do 1974. godine, a karijeru je završio u SAD, u njujorškom Kosmosu. Osvojio je šest titula sa Santosom, dva Kupa Libertadores, a tokom karijere postigao je 1.279 golova, što je po Ginisovoj knjizi rekord.

Komentari (0)

Sport