Fudbal

Beograd je video Pelea: Zvezda se oprostila od legendarnog Brazilca

Komentari

Autor: Euronews

29/12/2022

-

21:15

Beograd je video Pelea: Zvezda se oprostila od legendarnog Brazilca
Beograd je video Pelea: Zvezda se oprostila od legendarnog Brazilca - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

​Legendarni Edson Arantes do Nasimento Pele umro je u 83. godini. Velikan svetskog fudbala i jedan od, ako ne i najboljih ikada.

Nedostižan je po broju golova - dao je 1.281 na 1.362 utakmice tokom 21-godišnje karijere, jedini je sa tri trofeja svetskog šampiona, a 2000. je proglašen i za fudbalera veka.

Njegova smrt izazvala je veliku pažnju svetske javnosti, a od Pelea su se oprostili i u Srbiji.

Ljubitelji fudbala sa prostora stare Jugoslavije imali su priliku da vide majstorije Pelea 10. septembra 1969. godine kada se Crvena zvezda sastala sa ekipom Santosa.

Fudbaleri Zvezde su sjajno igrali i uspešno parirali tada najboljem timu na svetu, podsećaju crveno-beli. Pele je tada bio oduševljen atmosferom na stadionu, gostoprimstvom i igrom Zvezdinih fudbalera.

Navodi se da je Pele govorio o trećoj Zvezdinoj zvezdi Draganu Džajiću, za koga je imao samo reči hvale i oslovljavao ga kao fudbalera svetske klase. 

"Legendarni brazilski fudbaler nikada neće biti zaboravljen, a o njegovim majstorijama će se još dugo pričati među ljubiteljima fudbala. Neka mu je večna slava", navode iz Crvene zvezde.

Crvena zvezda i Santos su tada, 10. septembra 1969. godine, odigrali u Beogradu nerešeno 3:3.

Od Pelea se oprostio i Partizan koji je naveo da nas je napustio velikan svetskog fudbala. Fudbalski savez Srbije je takođe odao počast Peleu, uz reči da je umro jedan od najboljih ikada. "Tužan dan za fudbal", naveli su iz FSS-a.

Komentari (0)

Sport