Fudbal

Santos u čast Pelea povlači dres sa brojem 10

Komentari

Autor: Euronews

30/12/2022

-

15:18

Santos u čast Pelea povlači dres sa brojem 10
Pele - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ceo svet sa velikom tugom oprašta se od Edsona Arantesa do Nasimenta Pelea, osvedočenog fudbalskog "Kralja". Brazilac je juče preminuo u 83. godini od posledica raka debelog creva, ali njegovo nasleđe je besmrtno. Postojali su veliki igrači, mašioničari, zvezde, rodiće se i neki novi, ali ono što je Pele dao fudbalu ne može se ni opisati, ostaće nedostižno.

Od Pelea se opraštaju svi: od političara, do običnih ljudi, koje je očaravao na terenu. Fudbalski klub Santos, gde je Pele proveo punih 18 godina igračke karijere, izvesno je da će doneti odluku na Upravnom odboru da više niko ne nosi Peleovu "desetku" koju je proslavio. To je potvtrdio i predsednik kluba Andres Rueda.

 

 

Premijer liga je potvrdila da će na svim mečevima biti održan minut ćutanja u čast Pelea, a svod na stadionu "Vembli" u Londonu svetli u bojama zastave Brazila, dok se na led ekranu prikazuju storije "Kralja fudbala".

 

 

Brazil oplakuje svoju legendu, doneta je odluka o trodnevnoj žalosti, a svi značajni objekti, od statue "Hrista do stadiona "Marakane" osvetljeni su bojama Brazila.

Pele će biti sahranjen 2. januara na groblju "Memorijal Nekropolj Ekumensija", a Bdenje za najvećeg fudbalera svih vremena biće održano na stadionu Urbano Kaldeira, na mestu gde je zadivio svet, objavio je Santos.

Komentari (0)

Sport