Fudbal

Aleksander Čeferin ostaje na čelu UEFA do 2027. godine, nema protivkandidata na izborima u aprilu

Komentari

Autor: Euronews

06/01/2023

-

14:10

Aleksander Čeferin ostaje na čelu UEFA do 2027. godine, nema protivkandidata na izborima u aprilu
Aleksander Čeferin ostaje na čelu UEFA do 2027. godine, nema protivkandidata na izborima u aprilu - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Aleksander Čeferin jedini je kandidat za mesto predsednika UEFA na izborima koji će se održati 5. aprila 2023. godine u okviru Kongresa u Lisabonu. Aktuleni predsednik jedini je podneo kandidaturu za ovu funkciju do 5. januara, kada je bio i zaključen konkurs.

Bilo je jasno i pre šest meseci da će većina Saveza podržati Slovenca da ostane na mestu predsednika i naredne četiri godine, do 2027. godine, jer je od mnogih dobijao i javnu podršku. Čeferin je na mesto predsednika Evropske kuće fudbala stigao 16. septembra 2016. godine, a tri godine kasnije na Kongresu u Rimu dobio je novi četvorogodišnji mandat.

Mnogi se slažu da je unapredio ovbu organizaciju, pogotovo u vreme pandemije koronavirusa jer je pomogao sve Saveze. Reformisao je takmičenja, uveo Ligu Nacija, Ligu konferencije, a implementiraće i novi sistem takmičenja u Ligi šampiona od sezone 2024/25.

 

 

Na Kongresu u Lisabonu glasaće se za još neka upražnjena mesta. Za mesto jendog potpredsednika stigle kandidovali su se Šandor Čanji (Mađarska) i Ari Lahti (Finska), a za drugo rezervisano za teritoriju Velike Britanije Debi Hjuit (Engleska) i Dejvid Martin (Severna Irska).

Kanidati za poziciju u Savetu FIFA (na četiri godine) su Fernando Gomeš (Portugaija) i Noel Le Grat (Francuska), a za istu poziciju na dve godine biće imenovan jedini kandidat Bernd Nojendorf (Nemačka).

Rok za podnošenja kandidaura za mesta u Izvršnom odboru UEFA (osam članova) biće 5. februar ove godine.

Komentari (0)

Sport