Fudbal

Roberto Martinez novi selektor Portugalije, najavio je razgovor sa Kristijanom Ronaldom

Komentari

Autor: Euronews

09/01/2023

-

14:11

Roberto Martinez novi selektor Portugalije, najavio je razgovor sa Kristijanom Ronaldom
Roberto Martinez novi selektor Portugalije, najavio je razgovor sa Kristijanom Ronaldom - Copyright Tanjug/AP Photo/Ana Brigida

veličina teksta

Aa Aa

Španac Roberto Martinez imenovan je i zvanično za novog selektora Portuigalije. Doskorašnji selektor Belgije preuzeo je nacionalni tim posle Fernanda Santoša, koji je osvojio EURO i Ligu nacija, a predvodiće ih do juna 2026. godine.

Martinez je na klupi "crvenih đavola" proveo šest i po godina, na 80 mečeva zabeležio je 56 pobeda, 13 remija i 11 poraza, procentualno je najuspešniji selektor ove zemlje u istoriji. Bio je treći na Mundijalu u Rusiji 2018 i selekciju doveo do četvrtfinala EURO 2020. Debitovaće 23. marta u meču kvalifikacija za EURO 2024. godine protiv Lihtenšatjna.

"Veoma sam uzbuđen zbog novog posla. Verujem u ovaj projekat, kvalitet fudbalera koji Portugalija ima i nadam da ćemo ispuniti zacrtane ciljeve. Ne verujem u sisteme, ali znam da morate da imate talenat da biste pobeđivali", istakao je Martinez na promociji.

Na centralno pitanje, "da li će računati na Kristijana Ronalda", dao je diplomatski odgovor.

"Fudbalske odluke moraju se donositi na terenu. Ja ih ne donosim u kancelariji. Moja polazna tačka je lista fudbalera koji su igrali na Mundijalu u Kataru a Kristijano je na toj listi. On je u reprezentaciji 19 godina i zaslužuje poštovanje da se sa njim sedne i razgovara. A, razgovaraćemo sutra. Ostavljam otvorena vrata njegovom kontinuitetu u Portugaliji", zaključio je novi selektor Portugalije.

 

 

Predsednik FF Portugalije Fernando Gomeš prvo se zahvalio Fernandu Santošu na osmogodiđšnjem uspešnom radu a onda je obrazložio izbor Roberta Martineza.

"Kada smo postavljali profil novog selektora zaključili smo da mora da bude ambiciozan, upućen u rad sa selekcijom i da ima iskustva. U profilu nikad se nisu postavljale godine rođenja. U prvom razgovoru sa Martinezom bilo je jasno da se uklapa u profil. Verujemo da je naša selekcija mogla više na Mundijalu u Kataru i stojimo iza toga da Portugal treba da igra stalno polufinala i finala", istakao je Gomeš.

Gomeš ističe da je jedino sa Martinezom obavio ozbiljan razgovor uprkos vestima da je pričao sa Žozeom Murinjom.

"Razgovarali smo sa mnogim ljudima iz struke i na kraju je Roberto Martinez bio naš jedini predlog. Mi ćemo sve uraditi sa naše strane da mu omogućimo kvalitetan rad", dodao je prvi čovek portugalskog fudbala.

Španac je tek sedmi selektor Portugalije u 21. veku. Pre njega na klupi su sedeli Antonio Oliveira (2001/02), Agostinja Oliveira (2002), Luiz Felipe skolari (2003/08), Karlos Keiroš (2008/10), Paulo Bento (2010/14) i Fernando Santoš (2014/2022).

Komentari (0)

Sport