Fudbal

Barselona na penal ruletu eliminisala Betis, u nedelju protiv Reala igra za trofej Supekupa Španije

Komentari

Autor: Euronews

12/01/2023

-

22:55

Barselona na penal ruletu eliminisala Betis, u nedelju protiv Reala igra za trofej Supekupa Španije
Barselona na penal ruletu eliminisala Betis, u nedelju protiv Reala igra za trofej Supekupa Španije - Copyright AP Photo/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Barselona je dva puta lomila Betis, a slomila ga je tek na penal ruletu (2:2 - 4:2 penalima), pa će u nedelju od 20.00 časova u Rijadu (Saudijska Arabija) igrati protiv Reala za pehar Superkupa Španije. Katalonci i "zeleno-beli" su odigrali muških 2:2 posle produžetaka, bilo je lepih golova, sjajnih odbrana Ter Štegena i Klaudija Brava, a na kraju su, po svemu viđenom opravdano, pobednika odlučivali penali. Penal serija je ovako tekla: Vilijam Žoze 1:0, Levandovski 1:1, Moron 2:1, Kesi 2:2, Hunami 2:2 - brani Ter Štegen, Fati 2:3, Vilijam Karvaljo 2:3 - brani Ter Štegen, Pedri 2:4. 

Barselona je apsolutno kontrolisala prvih 20 minuta meča, imali su posed lopte 80 odsto, Osman Dembele je kreirao dva zicera Robertu Levandovskom koji kao da nije bio na meču, ali je onda umalo u vođstvo došao Betis. Kunde je izgubio loptu na 25 metara od gola, Fekir je predriblao i golmana Ter Štegena, ali ga je sustigao De Jong i poslao loptu u korner.

Dva minuta kasnije Pedri je posle pasa Rafinje ugurao loptu u mrežu, ali je gol na asistenciju iz VAR sobe bio poništen zbog ofsajda. Nije Pedri bio u nedozvoljenoj poziciji već asistent Rafinje i to "za nokat".

Probudio se Betis posle pola sata, pa je bio blizu vođstva. Pecela je vrlo dobro šutirao glavom sa pet metara posle kornera, ali je Ter Štegen intervenisao refleskno kao mačka i sprečio pogodak. Imao je sreće Ter Štegen tri minuta kasnije kada su Borha Iglesias i Rodri zakasnili da uguraju poprečnu loptu u mrežu.

Dembele je po levom krilu prolazio pored Ruibala kao da ne postoji, kada ga je zaobišao pravovremeno je dodao do Levandovskog koji je uz malo sreće, kada mu se lopta odbila od bloka, poslao loptu u mrežu za vođstvo Barselone od 40. minuta. I kad mu ne ide, Leva postigne gol, zato je među najvećim golgeterima 21. veka. 

Betis je pritiskao u finišu,. ali je briljirao ter Štegen braneći dva teška udarca Luiza Enrikea. Katalonci su na odmor otišli sa prednošću zahvaljujući ter Štegenu, Betis je mogao da žali za prilikama.

 

 

Izostao je nešto jači ritam meča u prvih pola sata nastavka. Rafinja je na startu promašio dobru priliku, pa je i Dembele dva puta bio nadomak pogotka. Kao i prvom delu, Betis je u poslednjih 20 minuta davao sve da stigne do izjednačenja i to im je uspelo u 77. minutu. Dugo je lopta bila u nogama Enrikea, napravio je dva lažnjaka i na kraju dodao do Fekira koji je pogodio bliži ugao! 

Bio je to uvod u triler završnicu. Robert Levandovski je tri minuta kasnije obradovao navijače Barselone, ali je gol bio poništen zbog ofsajd pozicije asistenta Ferara Toresa. Mogao je Miranda da donese preokret Betisu, ali je ponovo Ter Štegen bio na visini zadatka. Na kraju je golman Betisa Klaudio Bravo odbranio zicer Fatiju, pa se ušlo u produžetke.

Možda je Bravo sprečio Fatija da postigne gol u nadoknadi, ali u trećem minutu produžetka mogao je samo da mu aplaudria. Talentovani napadač Barselone je volej udarcem iskosa sa leve strane pogodio suprotan ugao za novu prednost Katalonaca u polufiunalu. Nije se predavao Betis, a izjednačio je u 101. minutu sjajnim golom petom Lorena Morona. Sjajno se snašao na dva metra i petom poslao loptu u mrežu. Do kraja meča nije bilo golova pa su drugog učesnika finala Superkupa odlučivali penali.

Superkup Španije, polufinale

Sreda 

Real Madrid - Valensija 1:1 (1:1, 1:0) - 4:3 penalima
/Benzema 39 pen - Lino 46/

Četvrtak

Betis - Barselona 2:2 (1:1, 0:1) - 2:4 penalima
/Fekir 77, Moron 101 - Levandovski 40, Fati 93/

Finale, 15. januara u Rijadu

Real - Barselona 20.00 (TV Arena Premium)

Komentari (0)

Sport