Fudbal

Fudbalski svet video je istorijski momenat: Beli karton prvi put pokazan u Portugalu

Komentari

Autor: As

25/01/2023

-

19:36

Fudbalski svet video je istorijski momenat: Beli karton prvi put pokazan u Portugalu
Fudbalski svet video je istorijski momenat: Beli karton prvi put pokazan u Portugalu - Copyright Twitter/@VarskySports

veličina teksta

Aa Aa

Navikli smo na žute i crvene kartone u fudbalu i oni su uvek označavali neku kaznu - da li upozorenje ili isključenje, zavisilo je od boje kartona. I sada je boja kartona, ali bela, zauvek promenila neke ustaljene navike u fudbalu. FIFA je želela da nešto ulepša u fudbalu i uveden je beli karton kao pohvala, nagrada, a ne kazna. 

Sudija Katarina Branko se u subotu upisala u knjigu fudbalske  istorije postavši prvi sudija koja je na utakmici pokazala beli karton, prenosi sportski list As.

Ali šta to znači?

U utakmici Kupa Portugala za žene između gradskih rivala Benfike i Sportinga, jedna osoba se onesvestila, a medicinski tim je pritrčao u pomoć i pomogao onesvešćenoj. Publika na čuvenom stadionu "La Luž" je ovacijama pozdravila medicinsku ekipu, a sudija Branko je prepoznala inicijativu koja bi trebalo da donese "fer-plej" u igru pokazala - beli karton i to ne igraču ili nekom s klup već medicinskom timu zbog brze intervencije.

Twitter/@VarskySports

 

Tako je u istoriji fudbala, karton koji je pokazao sudija prvi put bio priznanje, a ne kazna.

Sada ostaje da se vidi da li će i ostale lige slediti primer Portugala, pionira belog kartona.

Nezaboravni fudbalski momenti koji su zaslužili beli karton

U dosadašnjoj istoriji fudbala bilo je više prilika u kojima su sudije bez dileme mogle da pokažu belli karton da je postojao.

 

 

Svetsko prvenstvo u fudbalu 1982. Kapiten Francuza Mišel Platini dozvolio je golmanu protivničke ekipe Haraldu Šumaheru da postigne gol nakon što se Šumaher povredio tokom meča.

Olimpijske igre u Londonu 2012.  Ženska fudbalska reprezentacija SAD dala je svoje zlatne medalje japanskom timu kao simbol solidarnosti nakon razornog cunamija koji je pogodio Japan nešto ranije te iste godine.

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2014. Kolumbijac Džejms Rodrigez prišao je da uteši  golmana Urugvaja Fernanda Musleru nakon što je Muslera napravio katastrofalnu grešku koja je doprinela eliminaciji Urugvaja sa turnira. 

Copa America Centenario 2016. -  Argentinski igrač Lionel Mesi uručio je dres koji je nosio   mladom čileanskom navijaču koji je neutešno plakao nakon što je Čile izgubio u finalnoj utakmici od Argentine.

Engleska Premijer liga 2000. Italijanski igrač Paolo Di Kanio koji je tada nastupao za londonski Vest Hem napravio je jedan od najpoznatijih humanih poteza u istoriji fudbala. Na utakmici protiv Evertona, video je da se golman Evertona Pol Džerard povredio i kada je lopta išla prema njemu, a gol bio prazan. Italijan je džentlmenski uhvatio loptu rukama i prekinuo igru. Taj potez Di Kania mnogi će pamtiti duže nego njegovo veliko fudbalsko umeće na terenu.

 

Komentari (0)

Sport