Fudbal

Italijani u finalu Evropskog prvenstva: Španci pali u penal seriji

Komentari

Autor: Euronews

06/07/2021

-

23:43

Italijani u finalu Evropskog prvenstva: Španci pali u penal seriji
Radost italijanskih fubdalera - Copyright Tanjug AP/Justin Tallis

veličina teksta

Aa Aa

Fudbalska reprezentacija Italije savladala je selekciju Španije sa 4:2 u penalima, nakon 1:1 u prvih 90 minuta i tako se plasirala u finale Evropskog prvenstva.

Španci su fenomenalno otvorili meč i bili bolji rival čitavo poluvreme. Držali su loptu i bili jako sigurni, dok to nije pokvario golman Atletik Bilbaa, Unai Simon, koji je opet, umalo, napravio glupost, kada je nerezonski istrčao na dvadeset metara od gola, ali Italijani nisu uspeli to da kazne.

U drugom poluvremenu je selekcija Roberta Manćinija podigla nivo igre i dobila inicijativu. Ritam Španaca je malo opao, što su Italijani sjajno iskoristili. Vodeći gol postigao je fudbaler Juventusa, Federiko Kijeza u 60. minutu kada je uneo loptu sa leve strane, namestio se pored Erika Garsije, šutirao i sjajno pogodio.

Ipak, Španci su u 80. minutu uspeli da izjednače golom Alvara Morate na asistenciju Danija Olma. Ova dva fudbalera su odigrali fenomenalan dupli pas, posle kog je Alvaro izašao sam pred Donarumu i rutinski je spakovao loptu u gol mladog Italijana.

Do kraja nije bilo previše uzbuđenja, pa su usledili produžeci.

Selekcija Luiza Enrikea bila je sjajna u prvom produžetku, stvorila nekolicinu ozbiljnih šansi, ali nije uspela da dođe do gola. Drugi produžetak obe ekipe odigrale su tvrdo i zatvoreno, bez mnogo rizika spremajući se za penal seriju, koja je i usledila.

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein, Pool)

 

Prva dva penala nisu realizovana jer je Unai Simon odbranio Manuelu Lokateliju, dok je Dani Olmo Šutirao preko gola. Potom se pogodili Beloti, Moreno, Bonući, Tijago i Bernardeski. Onda je na scenu stupio Alvaro Morata, koji je šutirao jako loše i Donaruma mu je bez mnogo muke odbranio jedanaesterac. Peti penal za Italiju šutirao je Žoržinjo i pogodio u svom stilu, poslavši tako svoju reprezentaciju u finale, gde će se sastati sa pobednikom duela Engleska-Danska.

 

 

Sastavi:

Italija: Donaruma – Di Lorenco, Bonuči, Kjelini, Emerson (Toloi od 74) – Verati (Pesina od 74.), Barela (Lokateli od 85.), Žoržinjo – Kjeza, Insinje (Beloti od 85.), Imobile (Berardi od 61.)

Španija: Simon – Azpilikveta (Ljorente od 85.), Laport, Garsija, Alba – Buskets, Koke (Rodri od 70.), Pedri – Olmo, Ojarzabal (Moreno od 70.), Tores (Morata od 62.)

Komentari (0)

Sport