Fudbal

Srbija mora da pobedi Litvaniju, svi hoćemo na EURO posle 24 godine

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2023

-

13:20

Srbija mora da pobedi Litvaniju, svi hoćemo na EURO posle 24 godine
Srbija mora da pobedi Litvaniju, svi hoćemo na EURO posle 24 godine - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Fudbaleri Srbije okupili su se danas u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi uoči mečeva kvalifikacija za EP 2024. protiv selekcija Litvanije i Crne Gore. Selektor Srbije Dragan Stojković od starta upozorava da put do Nemačke nije lak.

"Moramo da budemo spremni na jedno, a to je da će svaka utakmica biti finale. Ne želimo da razočaramo. Ako je neko bolji, mi ćemo čestitati, ali od nas puno toga zavisi. Prvi korak je pobediti Litvaniju i to je ono čime smo najviše okupirani i najviše razmišljamo. Ne možemo da pričamo o utakmici koja je peta po redu. Svi znamo da nas 24 godine nije bilo na EP, taj podatak je zabrinjavajući", istakao je Stojković na konferencije za medije u Staroj Pazovi.

Selektor Srbije je naveo da ga uoči mečeva sa Litvanijom i Crnom Gorom raduje zdravstveni bilten igrača.

"Učinićemo sve da napravimo prvi korak, a to je da pobedimo Litvaniju. Znamo gde smo grešili i šta treba popraviti. Pretpostavljam da to svi znaju, da ta naša defanziva bude bolja. Ali, kada govorimo o njoj, ne možemo govoriti individualno. Ceo tim mora da se brani i napada. Imali smo puno analiza, znamo gde su bile greške i šta treba popraviti. Verujem da smo na dobrom putu da rešimo probleme. Neću nikome da dozvolim da kažem da je laka grupa. Za mene najteža grupa. Ko pomisli da je utamica protiv Litvanije laka, taj je u velikom problemu. Večeras ćemo imati sastanak na kom želim da igračima objasnim neke stvari".

Srbija će u petak u Beogradu igrati sa Litvanijom, dok će se tri dana kasnije sastati sa Crnom Gorom u Podgorici. Pored Srbije, Litvanije i Crne Gore u grupi G kvalifikacija za EP 2024. nalaze se još Mađarska i Bugarska.

"Treba da se plašimo svakog tima u grupi, ali ne onaj strah koji će nam oduzeti noge. Meni će svaka utakmica biti ista, kao i našim igračima. Nevažno kako se protivnik zove. Veliki je ulog. Kao što sam rekao, svaka utakmica je finale i tako ćemo se spremati. Samo se sa tim pristupom možemo nadati nečemu. Svi ostali će vam reći da će se boriti za jedno od dva mesta. Da li će nas gledati kao favorite ili autsajdere, to je manje bitno. Mi ćemo utakmicu sa Crnom Gorom ispratiti na najsportskiji mogući način. To je samo jedna utakmica u nizu i tu se sve završava. O Crnoj Gori je zabranjeno da se priča i priča se samo o Litvaniji".

Stojković je naveo da očekuje podršku navijača na meču sa Litvanijom, koja će biti odigrana u petak od 20.45 sati u Beogradu na stadionu Crvene zvezde.

"Podrška je uvek rado viđen gost kod nas, uvek je potrebna, znam da su ljudi razočarani, ali okrećemo novu stranicu. Kvalifikacije za EP su mnogo važne, isto kao za prošli Mundijal. Na nama je da radimo, trčimo, da se borimo i to je jedini lek kako bismo učinili ljude zadovoljni. Svako ko dođe na stadion mora da ima utisak da su momci dali sve od sebe".

On je podsetio da je duži period bio u kontaktu sa Lazarom Samardžićem, koji je na kraju pristao da igra za Srbiju.

"Međutim, ja sam neko ko ne želi da stvara pritisak nikome. Pre godinu sam otišao da gledam utakmicu Udinezea i Milana. Ja sam otišao ne zbog Milana nego zbog Samardžića da se uverim u njegove kvalitete. Pred kraj godine smo imali još jedan kontakt, da se pred kvalifikacije u martu čujemo i vidimo. Sa svoje strane sam uradio sve što sam mogao, razgovarajući sa njim i sa njegovim ocem. Mislim da je to lepa stvar za srpski fudbal i da će njemu biti lepo kada bude deo našeg tima".

Prokomentarisao je i crveni kartona napadača Fulama Aleksandra Mitrovića na meču četvrtfinala FA kupa protiv Mančester junajteda.

"Nepotreban potez. Mitrović će pretrpeti sankcije. Šteta što se desilo, ali dođu momenti kada izgubi kontrolu. Naravno da je svestan toga, pričaćemo o tome. Kada su svi igrači u pitanju, mora da postoji doza respekta i dostojanstvo pre svega i da se takve situacije ne dešavaju".

On je izjavio i da duguje izvinjenje naciji za neuspeh na Svetskom prvenstvu u Kataru. Srbija je takmičenje na Mundijalu u Kataru završila u grupnoj fazi. Srbija je osvojila poslednje mesto u grupi G sa samo jednim bodom. Srbija je odigrala nerešeno sa Kamerunom (3:3), a izgubila je od Brazila (0:2) i Švajcarske (2:3).

"Ja dugujem ili dugujemo, kako god hoćete, ali reći ću za sebe da dugujem izvinjenje naciji za očekivanja u Dohi. Dugujem najveće izvinjene za one koji su bili tamo za rezultat koji smo ostvarili. Vidim ove kvalifikacije kao nešto što može da povrati ugled i reputaciju za ono što smo stvarali dve godine", rekao je Stojković.

Komentari (0)

Sport