Fudbal

Počinju kvalifikacije za EP: Ronaldo juri rekord u Lisabonu, Italijani dočekuju Engleze

Komentari

Autor: Euronews

23/03/2023

-

11:45

Počinju kvalifikacije za EP: Ronaldo juri rekord u Lisabonu, Italijani dočekuju Engleze
Kristijano Ronaldo - Copyright Tanjug/ AP Photo/Armando Franca

veličina teksta

Aa Aa

Ovog četvrtka počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u fudbalu, gde će svoje učešće na smotri u Nemačkoj 2024. godine, tražiti 53 reprezentacije. Mesta ima još za 23 selekcije, s obzirom da su "panceri" zbog domaćinstva već obezbedili plasman, a 20 preostalih "karata" će biti dodeljeno kroz kvalifikacije.

Zbog sukoba na teritoriji Ukrajine, Rusije neće biti na Evropskom prvenstvu, koji se održava od 14. juna do 14. jula naredne godine. UEFA je za ove kvalifikacije rasporedila ekipe u 10 grupa, gde će u sedam biti pet timova, a u preostale tri po šest. Kartu za kontinentalni šampionat obezbediće dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe.

Srbija je osvajanjem svoje grupe u B Diviziji Ligi nacija, osigurala baraž, dok će u kvalifikacijama igrati u Grupi G sa Bugarskom, Mađarskom, Crnom Gorom i Litvanijom, sa kojom će prvo odmeriti snage i to već sutra od 20:45 u Beogradu uz direktan prenos na Arena 1 Premium.

Što se tiče današnjih duela, prvi će na teren igrači Kazahstana i Slovenije (16:00, Arena 1 Premium), koji se sastaju u sklopu Grupe H, a osim ovog meča na našim kanalima možete pratiti još osam sedam utakmica kvalifikacija za kontinentalni šampionat.

U prvom danu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, videćemo reprizu finala prošlog kontinentalnog šampionata, u kom se sastaju Italija i Engleska. Susret prvog kola Grupe C kvalifikacija odigraće se večeras od 20:45 u Napolju, uz direktan prenos na Arena 1 Premium.

Pored ovog duela, očekuje nas još jedan susret u grupi, gde se sastaju Severna Makedonija i Malta, a meč iz Skoplja možete pratiti na Areni sport 1 od 20:45.

Glavni favoriti za prva dva mesta u grupi koja vode direktno na završni turnir, bez sumnje su Italijani i Englezi, a osim pomenutih reprezentacija, za plasman na šampionat u Nemačkoj, konkurisaće i Ukrajina, koja je poslednji učesnik u Grupi.

Kartu za Evropsko prvenstvo "azuri" mogu da obezbede i putem Lige nacija, gde su prošle godine u grupi A3 osvojili prvo mesto, dok je "Gordi albion" neslavno završio takmičenje na poslednjoj poziciji.

Upravo su na ovom takmičenju, ove dve ekipe odigrala svoja poslednja dva međusobna duela, gde, "ruku na srce", nije bilo previše uzbuđenja. U prvom meču u Vulverheptonu nije bilo strelaca, dok je krajem septembra Italija slavila u revanšu minimalnim rezultatom i to golom Đakoma Raspadorija na San Siru.

Engleska se još uvek nije osvetila "azurima" za poraz u finalu prošlog Evropskog prvenstva, gde je trofej izgubila nakon jedanaestearaca. U međusobnim duelima ne zna za pobedu u prethodnih šest utakmica u svim takmičenjima, a poslednji put je slavila protiv Italije pre više od 10 godina, kada je u prijateljskom meču pobedila 2:1 golovima Fila Anjelke i Džermejna Defoa. Jedini gol za "azure" postigao je Danijele De Rosi.

Kvalifikacije za EP, prvo kolo, grupa C.

Četvrtak

Engleska - Italija 20:45 (Arena 1 Premium)

Severna Makedonija - Malta 20:45 (Arena sport 1)

Reprezentacija Danske dočekuje Finsku (20:45, Arena sport 2) u prvom kolu Grupe H kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje će se od 14. juna do 14. jula održati naredne godine u Nemačkoj.

Pored ovih reprezentacija, u Grupi se u još i selekcije Kazahstana i Slovenije, koji će otvoriti program kvalifikacija od 16 časova (Arena 1 Premium), kao i San Marino i Severna Irska, čiji susret počinje u nešto kasnijem terminu (20:45, Arena sport 4).

Što se utakmice večeri tiče, ovo će biti prvi duel Danske i Finske još od onog sa prošlog Evropskog prvenstva, kada je Kristijen Eriksen doživeo zastoj srčanog mišića. Susret na "Parkenu" završen je minimalnom pobedom Finaca, a i ovaj duel će biti odigran na istom stadionu u Kopenhagenu, gde će domaćin imati lepu priliku da se revanšira komšijama.

Danci su izraziti favoriti u ovom duelu, iako danas na terenu neće biti Kristijana Eriksena i Andreasa Skov-Olsena. Pod znakom pitanja je i nastup Andreasa Kornelijusa, dok će Finska biti u punom sastavu sa najboljim strelcem svih vremena Temuom Pukijem.

Kvalifikacije za EP, prvo kolo, Grupa H.

Četvrtak

Kazahstan - Slovenija 16:00 (Arena 1 Premium)

Danska - Finska 20:45 (Arena sport 2)

San Marino - Severna Irska 20:45 (Arena sport 4)

Na kanalima TV Arene sport danas ćete imati priliku da pratite tri utakmice Grupe J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a susret koji najviše privlači biće odigran u Lisabonu, gde će od 20:45 časova Portugalija dočekati Lihtenštajn, uz direktan prenos na TV Arena 3 Premium.

Osim ovog meča, na programu je susret Bosne i Hercegovine i Islanda (20:45, Arena 2 Premium), kao i duel Slovačke i Luksemburga (20:45, Arena sport 3).

Susret u Lisabonu biće posebno pod "okom javnosti" ne zbog same borbe sa Lihtenštajnom, koji je poznat kao nešto slabiji rival, već zbog činjenice da će Kristijano Ronaldo oboriti rekord po broju nastupa u nacionalnom dresu. 

Ako Portuglac dobije šansu novog selektora, Ronaldo bi time zabeležio 197. nastup za reprezentaciju čime bi oborio rekord kuvajtsog napadača Badera Al-Mutave (196), koji nije dobio poziv za prijateljske utakmice njegove selekcije sa Filipinima i Tadžikistanom.

Kvalifikacije za EP, prvo kolo, Grupa J.

Četvrtak:

Bosna i Hercegovina - Island 20:45 (Arena 2 Premium)

Portugalija - Lihtenštajn 20:45 (Arena 3 Premium)

Slovačka - Luksemburg 20:45 (Arena sport 3)
 

Komentari (0)

Sport