Fudbal

Italija je novi šampion Evrope

Komentari

Autor: Euronews

11/07/2021

-

23:56

Italija je novi šampion Evrope
Italija je šampion Evrope - Copyright Tanjug/Michael Regan/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Fudbalska reprezentacija Italije osvojila je Evropsko prvenstvo savladavši u finalu selekciju Italije posle boljeg izvođenja penala (3:2), nakon 1:1 u regularnom delu. "Azuri" su konačno, prvi put posle 1968. godine, uspeli da se domognu trona na Euru, a u međuvremu su izgubili dva finala.


S druge strane, Vembli ni ovaj put, kao ni 1996. nije bio srećan za "Gordi Albion". U svom prvom finalu od 1966, kada su se ujedno poslednji put borili za veliki trofej, tada na Svetskom prvenstvu, Englezi su ostali praznih šaka.

A i igra tima Gereta Sautgejta bila je ispod nivoa, tako da trofej zasluženo ide Italiji i sjajnom Robertu Manćiniju, čoveku koji je posle katastrofe u kvalifikacijama za Mundijal 2018. uspeo da složi šampionski tim.

Prva drama odigrala se u penal seriji, posle koje je Luiđi Donaruma izrastao u junaka meča i zvanično najboljeg igrača prvenstva. Odbranio je dva penala, Sanču i Saki, dok je Rašford pogodio stativu. Kod Italijana su neprecizni bili Beloti i Žoržinjo.

Englezi su fenomenalno ušli u meč i vrlo rano došli do vođstva. Sjajna kontra koja je krenula preko levog boka, išla je do Harija Kejna koji je loptu prebacio na desnu stranu, sa koje je Kiran Tripije ubacio loptu na drugu stativu, gde se našao sjajni Luk Šo i smestio loptu u mrežu Donarume u drugom minutu meča.

 

 

Čitavo prvo poluvreme su Englezi bili daleko bolji tim i delovalo je da Azuri zaista ne mogu ozbiljnije da ugroz gol Džordana Pikforda. Tek u 36. minutu je ''gostujući'' tim pripretio nakon udarca Federika Kijeze, koje je izašao kao pobednik iz duela sa Deklanom Rajsom i šutirao sa nekih dvadesetak golmana, međutim lopta je završila malo pored leve stative.

 

Tanjug/Andy Rain/Pool Photo via AP

 

 

Drugo poluvreme je izgledalo dosta drugačije od prvog. Naime, Italijani su imali inicijativu i bili u konstantnom napadu, što su i iskoristili u 66. minutu, kada je mrežu Engleza zatresao Leonardo Bonući. Posle jednog kornera je najpre Verati šutirao glavom, Pikford uspeo da odbrani, a lopta se odbila od stative pravo na nogu Bonućija, koji je uspeo da postigne izjednačujući pogodak.

Regularan deo završen je sa 1:1, pa se otišlo u produžetke. U prvom delu Italijanu su pokazivali više želje za postizanjem gola, dok su Englezi bili dosta rezervisani. Igrao se 103. minut kada je Italija ozbiljno pripretila nakon ubačene lopte Emersona Palmijerija, kojie se lako oslobodio Kajla Vokera, potom ubacio loptu, na koju je krenuo Federiko Bernardeski. Međutim, Pikfoird je ponovo bio na pravom mestu i uspeo je da otkloni opasnost.

 

 

Pošto u produžecima nije bilo golova, usledila je penal serija:

Prvi je pucao Berardi i pogodio.Potom je isto uradio i Hari Kejn. Napadač Torina, Andrea Beloti šutirao, ali je Pikford pročitao stranu i odbranio mu. Sledeći je na red došao Hari Megvajer i izvanrednim udarcem matirao Donarumu koji nije imao nikakve šanse.

 

Tanjug/John Sibley/Pool Photo via AP

 

 

Bonući je takođe dobro šutirao i poluvisoko poslao loptu u mrežu. Ipak, tu nije bio kraj drame, jer je Markus Rašford poslao Donarumu na drugu stranu, ali je pogodio stativu. Bernardeski je zatim tukao po sredini gola i tako prevario Pikforda. Ni Džejdon Sančo, drugi igrač koga je Sautgejt uveo zbog finala (njega i Rašforda) nije uspeo da zatrese mrežu, već je Donaruma dobro porecenio i odbranio. Još veća drama usledila je kada je Žoržinjov udarac zaustavio neverovatni Džordan Pikford.

 

Tanjug/Mike Egerton/PA via AP

 

 

Ali onda je na scenu stupio Bukajo Saka, koji je imao šansu da odvede penale u šestu seriju, međutim sjajni Donaruma je ponovo bio neverovatan, bacio se u prvu stranu i Italiju poveo na tron.

 

 

Sastavi:

ITALIJA (4-3-3): Donaruma – Di Lorenco, Kjelini, Bonući, Emerson (118. Florenci) - Barela (54. Kristante), Žoržinjo, Verati (96. Lokateli) - Kijeza (85. Bernardeski), Imobile (54. Berardi), Insinje (91. Beloti)

ENGLESKA: (3-4-2-1): Pikford – Voker (119. Sančo), Stouns, Megvajer – Tripije (71. Saka), Rajs (74. Henderson, 119. Rašford), Filips, Šo – Maunt (99. Griliš), Sterling - Kejn

Komentari (0)

Sport