Fudbal

Liga Evrope - finale: Sevilja i Roma u borbi za trofej u Budimpešti

Komentari

Autor: Euronews

31/05/2023

-

08:15

Liga Evrope - finale: Sevilja i Roma u borbi za trofej u Budimpešti
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Utakmica koja odlučuje šampiona UEFA Lige Evrope na programu je večeras od 21.00 (TV Arena 1 Premium) kada će na "Puškaš areni" rekorder po broju trofeja pomenutog takmičenja, Sevilja, odmeriti snage sa aktuelnim prvakom Lige konferencija, Romom.

Andalužani u borbu ulaze kao najuspešniji klub u pomenutom takmičenju, s obzirom na to da su trofej Lige Evrope osvajali čak šest puta (2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020.).

Izabranici Hozea Luisa Mendilibara su sezonu počeli u Ligi šampiona, gde su završili trećeplasirani u grupi iza Mančester sitija i Dortmunda. Na putu do finala su eliminisali Mančester junajted, ukupnim rezultatom 5:2, a zatim Juventus u polufinalu sa 3:2:

"Istorija je tu i ne laže, jer je Sevilja najtrofejniji klub u ovom takmičenju u poslednje dve decenije. Igrali smo dobro kroz nokaut fazu, prošli smo teške prepreke i sutra idemo sa našim oružjem da pobedimo. Obe ekipe su zasluženo stigle do meča za trofej. Biće teško, budžeti ne igraju ulogu, ko bude pravio manje grešaka i imao mirniju glavu bliži je trofeju", rekao je Mendilibar.

Sa druge strane, aktuelni šampion Lige konferencija, Roma nikada nije osvajala Ligu Evrope, ali jeste igrala finale. Bilo je to sada već davne 1991. godine kada je Roma u finalu poražena od Intera ukupnim rezultatum 2:1 i tako ostala bez trofeja, tada, Kupa Uefa.

Ekipa Žozea Murinja je bila drugoplasirana iza Betisa u grupi C, a potom je u četvrtfinalu bila bolja od Fejenorda 4:2, a zatim i od Leverkuzena u polufinalu 1:0:

"Imali smo dug put do finala, drugačiji od našeg rivala koji je stigao iz Lige šampiona. Odigrali smo 14 utakmica i zaslužili smo da budemo ovde", istakao je na početku Murinjo, pa dodao da za njega istorija ne igra nikakvu ulogu:

"Ja kažem - istorija ne igra, moj kolega misli drugačije. On misli da je Sevilja favorit jer istorija to govori i ja to poštujem. Za njih je igranje finala Lige Evrope skoro normalna pojava, za nas je specijalan događaj. Za njihove navijače je putovanje na finala skoro isto kao i mečevi u Primeri, za naše je - istorijski. Sevilja ima 25 odličnih igrača, mnogo opcija, ali oni ne poznaju moje momke i ne poznaju moj tim. A, on ume da pobeđuje".

Pravdu na ovom duelu deliće engleski arbitar Entoni Tejlor, a pomagaće mu Geri Besvik i Adam Nan, dok će u VAR sobi sedeti Kris Kavana, Stjuart Atvel i Bastijan Danker.

Potencijalni sastavi:

Sevilja: Bono - Navas, Bade, Gudelj, Telješ - Fernando, Rakitić - Okampos, Tores, Hil - En Nesiri

Roma: Patrisio - Manćini, Smoling, Ibanjez - Matić, Kristante, Spinacola, Čelik - Dibala, Pelegrini - Ejbraham

Komentari (1)

Milen

31.05.2023 10:02

Fudbal umire sa ovakvim timovima koji igraju na rezultat koji se valjaju po travi,prave prekide kad ih nema kako uopste se dovuku dovde znak pitanja je, dok u svojim su ligama totalno beznacajni Neverovatno UUUUUUUUUUAAAAA Murinjo.

Sport