Fudbal

Erling Haland sanja trofej: Da završimo posao u Istanbulu

Komentari

Autor: Euronews

09/06/2023

-

17:24

Erling Haland sanja trofej: Da završimo posao u Istanbulu
Erling Haland - Copyright Tanjug/AP Photo/Dave Thompson, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Red Bul Salcburg 27 mečeva - 29 golova. Borusija Dortrmund 89 mečeva - 86 golova, Mančester siti 52 meča - 52 gola! Od 2019. godine u tri kluba 168 mečeva a 167 golova! Tri reči suj u pitanju - Erling Braut Haland.

Imali su Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo i Robert Levandovski možda i efikasnije vezane četiri sezone, ali ne u tinejdžerskom dobu, a Halandu su tek 22 godine. Kada je Mančester siti platio 60 miliona evra Borusiji iz Dortmunda (a kažu platiće još 15 miliona kroz bonuse ako osvoji i Ligu šampiona) samo je priželjkivao da će Haland nastaviti da teroriše odbrane i cepa mreže kao u Lajpcigu i Dortmundu.

Druga titula najboljeg strelca Lige šampiona

Erling Haland je ove sezone postigao 12 golova u Ligi šampiona na 10 mečeva i pre finala je praktično osvojio titulu najboljeg strelca jer je sledeći na listi aktivnih u sezoni Edin Džeko sa četiri pogotka. Norvežanin je sa 10 golova bio najbolji strelac Lige šampiona u sezoni 2020/21 igrajući za Borusiju iz Dortmunda

A, Norvežanin se naljutio posle početnih kritika i komentare da je "zelen sa Premijer ligu" pa je srušio sve moguće rekorde na Ostrvu, postao je najefikasniji igrač u sezoni u istoriji (36), uz osam asistencija izjednačio je rekord Tjerija Anrija (44 gol-asistencija), pred finale Lige šampiona u subotu stigao je do gola po meču 52/52, uz devet asistencija.

"Biće posebno, uvek sam sanjao da igram u finalu Lige šampiona i biće mi čast da zaigram u Istanbulu. Ali, imam i nedovršena posla. Imali smo neverovatnus ezonu, osvojili smo dva trofeja i moramo je završiti na najbolji mogući način. Inter je veliki klub, dobar tim, ali mi ćemo dati sve od sebe da pob edimo ovo finale i završimo posao", istakao je Haland za UEFA.

Za golgeterski učinak u ovoj sezoni zaslužniji su saigrači:

"Kada imate toliko neverovatnih igrača oko sebe koji vam pružaju priliku za postizanje gola onda ćete uvek imati priliku da završite posao. Za moje golove zaslužniji su oni. Ja znam da uvek moram mnogo da radim kako bih bio spreman da koristim prilike koje mi se stvaraju. Uvek gledam napred, ka sledećem meču".

Najproduktivniji igrač Lige šampiona - 1,21 gol po meču

Erling Haland je do sada u karijeri odigrao 29 mečeva u Ligi šampionan u dresovima Salcburga, Dortmunda i Sitija i postigao je čak 35 golova. Sa prosekom od 1,21 gol po meču, najproduktivniji je igrač u istoriji LŠ, trenutno je 21. na večnoj listi golgetera sa pogotkom manje od Ferenca Puškaša!

Imao je Erling uz sebe sjajnog pedagoga Pepa Gvardiolu koji je stao ispred njega i brutalno ga branio posle loše partije na startzu sezone i poraza od Liverpula u Superkupu Engleske. Poverenje je počeo da vraća več od prvog kola protiv Vest Hema, dva pogotka su bila uvod neverovatno putovanje, pet het-trikova, i jednom eksplozijom sa pet plotuna u slavlju protiv Lajpciga od 7:0 i to za samo 63 minuta.

Erlingu Halandu je duel protiv Intera prvi meč u borbi za "Sveti gral" fudbala i prilika da jednu neverovatnu sezonu završi golom, pobedom i trećim peharom u sezoni.

Komentari (0)

Sport