Fudbal

Golman Traford odbranio penal u nadoknadi, mladi fudbaleri Engleske novi prvaci Evrope

Komentari

Autor: Euronews

08/07/2023

-

20:08

Golman Traford odbranio penal u nadoknadi, mladi fudbaleri Engleske novi prvaci Evrope
Engelska - Španija - Copyright Tanjug/AP Photo/Tamuna Kulumbegashvili

veličina teksta

Aa Aa

Mlada selekcija Engleske osvojila je EURO pobedivši u finalu Španiju 1:0 (1:0), golom Kola Palmera u četvrtom minutu nadoknade. "Gordi Albion" je zasluženo stigao do treće titule u ovoj konkurenciji, a prve posle 1984. godine, jer na šest mečeva nije primio gol, a postiga je 11! A, junak finala je pored strelca Palmera sjajni golman Mančester sitija Džejms Traford koji je u osmom minutu nadoknade odbranio penal Abelu Ruizu, a zatim i odbitak Rikelmeu! 

Engleska i Španija su opravdali kvalitet i u finalu EURO do 21 godine. Bila je to prava bitka za trofej, taktička sa mnogo kretanja i traženja rupa. Englezi imaju sjajnu odbranu, nisu primili gol na čitavom turniru, a Španci su u prvih 45 minuta dva puta bili blizu da matiraju Tarforda. Udarci Aleksa Baene i Aitora Paredesa (glavom) završavali su tik pored desne stative.

Englezi su koristili raspoloženog levononog Kola Palmera koji je uspevao  da prođe levog beka Mirandu i šutira, ali je Tenes uspevao da odbrani. Imao je golman Španije i sreće u 44. minutu kada je Levi Kolvil glavom uspeo da pogodi levu stativu, ali je nije imao u četvrtom minutu nadoknade kada su Englezi poveli. Palmer je bio zaustavljen na 18 metara. Izveo je slobodan udarac, lopta je pogodila igrača u živom zidu, promenila pravac i odsela u mreži. 

Posle gola je došlo do gužve, sudija Eskas je pokazao Špancu Sanketu prvo crveni karton, ali je konsultovao VAR i dodelio mu samo žuti, kao i Kolvilu.

Napadali su Španci u nastavku, Abel Ruiz je postigao gol u 51. minutu ali je on bio poništen zbog ofsajda. Isti igrač je imao veliku priliku u 69. minutu, sa nekoliko metara glavom je poslao loptu pored gola. Rikelme je osam minuta kasnije prokockao zicer, baš kao i Veiga u 83. minutu. Slabi sudija Espen Eskas iz Norveške dosudio je panal u sedmom minutu nadoknade posle duela Kolvila i Abela Ruiza. Gledao je VAR i procenio da je duel bio za najstrožu kaznu. Ipak, Džejms Traford je pročitao Abela Ruiza i odbranio penal, turnir je završio bez primljenog gola.

Komentari (0)

Sport