Fudbal

Čak i da nije prestigao Milera, Ronaldo je najveći fudbalski kolekcionar rekorda: Neke i Ginis priznao

Komentari

Autor: Euronews

01/08/2023

-

12:00

Čak i da nije prestigao Milera, Ronaldo je najveći fudbalski kolekcionar rekorda: Neke i Ginis priznao
Ronaldo - Copyright Tanjug/(AP Photo)

veličina teksta

Aa Aa

Al Nasr je dobio prvi meč arapske Lige šampiona, a gol Kristijana Ronalda protiv turskog Monastira (4:1) podelio je ljubitelje statistike, jer jedni tvrde da je fantastični fudbalski reprezentativac Portugala pretekao legendarnog Gerda Milera u skoru golova postignutih glavom (145:144), dok drugi barataju podatkom da ga je "samo" izjednačio, pa čak i da mu nedostaju još dva za pribijanje magične granice. Međutim, neki drugi impresivni podaci iz neverovatne karijere ovog 38-godišnjaka su svuda priznati. 

Primera radi, Ronaldo je jedini u istoriji fudbala skupio 200 nastupa za nacionalni tim, što mu je posle junske utakmice sa Islandom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine donelo i mesto u čuvenoj Ginisovoj knjizi rekorda. U istom štivu je notiran i podatak da je jedino on 11 puta u nizu bio strelac na mečevima Lige šampiona.

Niko pre njega nije imao skor od 134 gola u najjačem UEFA klupskom takmičenju, datih na 175 utakmica, pri čemu je čak 105 postigao kao napadač madridskog Reala. Prvo mesto u broju het-trikova u LŠ deli sa svojim večitim rivalom Lionelom Mesijem, jer su i on i Argentinac osam puta dali po tri vezana gola u borbi za evropsku titulu.

Popularni CR7 deli i vrh Top liste strelaca najviše pogodaka u jednom evropskom takmičenju u istoj sezoni - 17, pri čemu je Portugalac te golove nacifrao u Ligi šampiona (sezona 2013/2014), a Kolumbijac to učinio u nižerazrednoj Ligi Evrope.

Takođe, Kristijano je najstariji vlasnik het-trika u analima Mundijala, što je postao sa 33 godine i 130 dana. Uz to, njegovo prezime je iznad vih u kategoriji - najbolji golgeteri šampionata Evrope, čak i iznad čuvenog Francuza Mišela Platinija, jer je te 2020. godine stigao do 14 preciznih hitaca u metu.

Portugalac je i najplaćeniji fudbaler sveta svih vremena, od prelaska u Saudijsku Arabiju, kao i najpraćeniji sportista na Tviteru i Instagramu, ali i neko čije je nime najčešće pretraživano na Vikipediji u konkurenciji muških sportista. Već neko vreme mu nema ravnih ni u ukupnom broju golova u karijeri (857).

Komentari (0)

Sport