Košarka

Nanelijeva trojka za spas, ipak nedovoljna za pobedu Partizana: Olimpijakos slavio nakon produžetka

Komentari

Autor: Euronews

19/10/2023

-

22:50 >> 23:40

Nanelijeva trojka za spas, ipak nedovoljna za pobedu Partizana: Olimpijakos slavio nakon produžetka
Nanelijeva trojka za spas, ipak nedovoljna za pobedu Partizana: Olimpijakos slavio nakon produžetka - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Uprkos nestvarnom preokretu u trećoj četvrtini i sjajnoj košarkaškoj predstavi Alena Smailagića, igrači Partizana izgubili su od Olimpijakosa u 4. kolu Evrolige. Srpski tim imao je 14 poena prednosti pred kraj treće deonice. Potom je bio na rubu poraza u finišu regularnog toka, kada je Džejms Naneli pogodio trojku za spas uz zvuk sirene. Da bi na kraju, igrači Partizana ipak pognute glave napustili dvoranu "Mira i prijateljstva", nakon nešto slabije igre u produžetku - 98:94 (28:21, 21:22, 10:26, 26:16, 12:9).

Partizan je u poslednji minut reguarnog toka ušao sa poenom prednosti (82:81). Napad je tada predvodio Panter, koji promašio trojku, a potom i šut sa poludistance, nakon ofanzivnog skoka Dožira. Da bi u novoj borbi za loptu, bivši igrač Denvera napravio faul nad Larencakisom, koji je realizovao oba penala na drugoj strani na 18 sekundi do kraja (83:82). U narednom napadu Panter je ponovo pogrešio. Crno-beli su izgubili posed, pa je opet fauliran Larencakis. Ponovo je bio siguran sa penala (85:82). Beograđanima je ostalo šest sekundi do kraja, a uz zvuk sirene Naneli je pogodio trojku za produžetak - 85:85.

 

 

Ništa manje uzbuđenja nismo videli ni u dodatnih pet minuta. Teško se dolazilo do poena. Zbog činjenice da crno-beli nisu imali nijednog slobodnog centra na raspolaganju zbog faulova, lopte su se spuštale na Milutinova. A, srpski reprezentativac znalački je koristio razliku u visini da dođe do zlatnih poena. Mahom, sa linije penala. A, ključni trenutak dogodio se na 17 sekundi do kraja kada je Vilijams-Gos pogodio iz tranzicije i odveo Pirejce na +3 (94:91). Ušlo se potom u penal završnicu, gde su srećnije ruke bili Volkap i Larencakis od Avramovića, koji je na četiri sekunde do kraja promašio sa jedno slobodno bacanje i time, praktično potpisao treći poraz Partizana u takmičenju.

Ostaje žal za porazom, pošto su crno-beli pred ulazak u poslednju deonicu imali 10 poena prednosti, nakon odlične igre Smailagića, Ledeja i Anđušića u trećoj četvrtini (26:10), kada su uspeli da anuliraju zaostatak od 12 poena. Ali, zbog nedostatka visokih igrača u finišu i pojedinih diskutabilnih odluka na obe strane terena, platili su danak u poslednjih 15 minuta... Glavni igrači grčkog tima bili su Larencakis i Milutinov, koji su postigli veliki broj poena sa "crte". A, dobra relizacija šuta sa penala, bila je i ključ pobede domaće ekipe večeras (33/36).

Partizan je tako završio duplo kolo Evrolige sa dva poraza, dok se Olimpijakos iskupio za utakmicu u Milanu i upisao drugu pobedu u takmičenju. Najefikasniji u pobedničkom taboru bili su Larencakis i Milutinov sa 19 i 16 poena, dok su listu strelaca Partizana večeras predvodili Ledej (18), Panter (17) i Smailagić (16).

TOK MEČA:

Utakmica pred punim tribinama dvorane "Mira i prijateljstva" počela je solidno po crno-bele. Panter je bio raspoložen u uvodnim minutima, ali visoka petorka grčkog tima ubrzo zaigrala na nivou i razliku u centimetrima pošteno počela da naplaćuje na ofanzivnom delu terena. Gde je zahvaljujući velikom broju skokova (6) i dobrom igrom iza linije 6.75 uhvatila priključak. U režiji Pitersa i Fola napravila je 8:0 seriju sredinom deonice (13:8), pa je Obradović bio prinuđen da promeni gotovo kompletnu petorku. Da bi ulaskom Dožira i Ledeja, Partizan koliko-toliko povratio konce igre u svoje ruke i u finišu četvrtine prišao na poen zaostatka (20:21). Ali, ispostaviće se, samo na kratko, pošto su ubrzo Milutinov i Larencakis dobrim rešenjima u napadu doneli Olimpijakosu "+7" pred odlazak na mali odmor - 28:21.

Početak druge deonice, neodoljivo je podsećao na uvodnu. Partizan se upisivao na semafor poenima sa penala i ponekom trojkom, održavajući priključak za rivalom (29:33). Ali su ofanzivni skokovi, kao i u prethodnom susretu sa Barsom, bili "rak-rana" crno-belih u Pireju. Olimpijakos je lako dolazio do drugih šansi, ali i otvorenih pogleda sa distance. Pa su sredinom druge deonice Grci stekli i 12 poena prednosti (43:31), da bi 10:2 seriju domaćeg tima prekinuli Ledej i Kaminski sa nekoliko učinkovitih napada do kraja poluvremena - 49:43.

 

[Unknown Object]

 

Blagi predah poslužio je crno-belima da regrupišu svoje misli u svlačionici, što se jasno moglo videti po rezultatu iz treće četvrtine, koju su Beograđani dobili 26:10. A, predvodnik neverovatnije serije bio je sjajni Smailagić. Momak iz Koteža postigao je prvih 11 poena u drugom poluvremenu. Vezao je dve trojke, a onda i pravim rešenjima pod košem, uz maksimalan učinak iz igre, doneo preokret gostima (52:49). I ko zna gde bi se zaustavio, da zbog problema sa faulovima nije morao da napusti parket. Ipak, i bez Smailagića, Partizan je nastavio da igra po njegovim notama. Anđušić se probudio, Ledej takođe, a Beograđani su 15:2 serijom otišli na maksimalnih "+14" (67:53) na dva minuta do kraja treće četvrtine, posle koje je na semaforu pisalo 69:59 u korist momaka Željka Obradovića.

Za razliku od prethodne, odlučujuća deonica nije počela po meri Beograđana. Stare "boljke" u defanzivi, poput loše odbrane na skoku i diskutabilne odluke u napadu, ostavile su traga na semaforu. Olimpijakos je malo po malo "krckao" razliku, da bi nakon poena Larencakisa sa penala, stigao do egala na dva minuta do kraja (79:79). Usledio je potom hladan tuš za goste. Niko osim Pantera nije bio raspoložen da pogodi koš, a kontra ritam Obradovićevih momaka iskoristio je grčki velikan, koji je ključnim poenima Larencakisa sa penala prišao na korak od pobede (85:82). Da bi Naneli trojkom u samoj završnici regularnog toka doneo produžetak. Međutim, crno-beli se nisu najbolje snašli u dodatnih pet minuta. Falili su centri da pariraju visokim igračima Olimpijakosa. Možda malo više i stabilnosti u igri, dok gosti takvih problema nisu imali. Nošeni pesmom sa tribina pogađali su kada je trebalo, a zahvaljujući dobrim procentima šuta za "crte" 33/36, na kraju su došli i do zaslužene pobede. Druge u takmičenju...

Evroliga, 4. kolo

Četvrtak

Fenerbahče - Asvel 101:86
Olimpijakos - Partizan 98:84pp
Baskonija - Žalgiris 82:99
Real Madrid - Olimpija Milano 88:71

Petak

Monako - Alba Berlin 19.00
Anadolu efes - Valensija 19.30
Panatinaikos - Makabi TA 20.15
Barselona - Bajern 20.30
Virtus - Crvena zvezda 20.30

 

Standings provided by Sofascore

 

Komentari (0)

Sport