Košarka

Kaminski i Avramović potpisali pobedu Partizana protiv Zvezde i u AdmiralBet ABA ligi

Komentari

Autor: Euronews

30/10/2023

-

22:16

Kaminski i Avramović potpisali pobedu Partizana protiv Zvezde i u AdmiralBet ABA ligi
Kaminski i Avramović potpisali pobedu Partizana protiv Zvezde i u AdmiralBet ABA ligi - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Partizan je za četiri dana dva puta dobio derbi protiv Crvene zvezde. Ako je onaj u Evroligi došao posle preokreta i drame, ovaj večerašnji u petom kolu AdmiralBet ABA lige stigao je posle bolje igre, sjajne odbrane, ali i propuštene prilike da se meč reši i ubedljivije 98:87 (17:25, 30:11, 25:27, 26:24). Ni 16. uzastopni derbi u ABA ligi gost nije uspeo da dobije, nastavlja se dominacija uslovnog domaćina. 

Partizan je bez Pantera, Ponitke bio u većem delu ubedljiviji, Zvezda bez Lazića, Nedovića i Hange "svetlucala" je samo u prvoj četvrtini i u nekim delovima kada je jurila ubedljivu prednost crno-belih. Stizala je na "minus šest", ali ne i da susret uvede u dramatičnu završnicu, jer nije imala lek za Frenka Kaminskog, najboljeg strelca i aktera derbija. Amerikaanc je blistao, prvi promašaj imao pet minuta pre kraja, susret je okončao sa 22 poena i tri skoka. Uz odličnog Aleksu Avramovića, kao i doprinos većine igača, crno-beli su dobili i drugi derbi u sezoni.

Crvena zvezda je bolje otvorila derbi nego pre četiri dana, koristila je prednost pod košem, bolji ofanzivni skok, raspoloženost Bolomboja i Geddraitisa i posle šest minuta stigla do dvocifrene prednosti (11:21). Crno-beli su morali da dupliraju petice (Kaminski i Smailagić), ta odluka trenera Željka Obradovića je davala rezultat, pogotovo kada je na parket ušao Aleksa Avramović.

 

 

Zvezda je ušla sa plus osam u drugu četvrtinu i potonula pred odbranom crno-belih, ali i efektinim ulazima Avramovića koji je topio prednost gostiju kao "sneg majsko sunce". Kaminski je odlično koristio asistencije, doneo je prvo vođstvo 33:32, a zatim je do kraja prvog dela Partizan sa minus osam otišao na odmor sa plus 11 (47:36). Miloš Teodosić i Šabaz Nejpir ponovo su bili zaustavljeni od strane Jaramaza, Avramovića, Anđušića i Doužera, Zvezda je pogodila pet trojki iz 15 pokušaja, Partizan tri iz 14, ali su domaćini imali više skokova i 10/12 šut za dva poena, uz 12 asistencija, tri više od gostiju.

Partizan je sjajno ušao u drugo poluvreme, ispalio je tri trojke (Anđušić, Smailagić, Avramović) i posle minut igre odlepio se na plus 17 (56:39) imao i maksimalnih plus 19 (68:49). Međutim, Šabaz Nejpir se razigrao, ubacio je prve poene iz igre u 27. minutu i poveo seriju 11:0 koju je Zvezdu vratio meč (72:63) pred poslednju deonicu.

Pokušavala je Zvezda da se vrati, stizala je na "minus šest" (82:76), ali nije imala mirnoću da napravi neizvesniju završnicu jer nije imala lek za Frenka Kaminskog, najboljeg i najefikasnijeg igrača utakmice. Na kraju je i Aleksa Avramović sa dve ukradene lopte, dva prodora i asistencijom Ledeju zakucao pobedu crno-belih.

Uživo, Partizan - Crvena zvezda 98:87 (17:25, 30:11, 25:27, 26:24)

Četvrta četvrtina 26:24

Teodosić je trojkom otvorio poslednju deonicu (72:66), a zatim promašio drugu. Crno-beli su preko Kaminskog i Jaramaza vratili dvocifrenu prednost, a koristili su slaba preuzimanja gostiju za lake poene.

Uspavala je Zvezda u nekoliko navrata da dođe na minus sedam. Frenk Kaminski je igrao bez promašaja i pogađao kad god je trebalo. Jago je trojkom smanjio prednost Partizana na šest poena (82:76). Promašio je Kaminski prvo bacanje na 5:38 pre kraja, kao i Avramović pre njega zbog tehničke greške. Međutim, Zvezda nije bila mirna, Nejpir i Jago su upropastili dva napada "suludim" prodorima i dali šansu prvaku ABA lige da ima penal završnicu jer su gosti na pet minuta do kraja bili u bonusu.

Doužer je vratio prednost na 85:76, uz tri mala faula koji su imali na raspolaganju. Nije Zvezda imala mirnoću, ali ni način da zaustavi Frenka Kaminskog, najefikasnije i najboljeg aktera meča. Avramović se ponovo bio "iks" faktor crno-belih, ukrao je loptu Nejpiru, pogodio iz dva ulaza i zakucao pobedu crno-belih. 

Treća četvrtina 25:27

Partizan je sjajno ušao u drugo poluvreme, ispalio je tri trojke (Anđušić, Smailagić, Avramović) i posle minut igre odlepio se na plus 17 (56:39). Razigrao se i Naneli, sa pet poena doneo je plus 18 (64:46). Nejpir i Teodosić su slabo organizovali napade, Partizan je pogađao bez problema, imao i maksimalnih plus 19 (68:49). 

Šabaz Nejpir je prvi koš iz igre postigao u 27. minutu, pa je pogodio i trojku i smanjio prdnost na 68:56 na 2:20 do kraja! Ipak, čak 15 izgubljenih lopti gostiju su i kreirali ovaj rezultat. Napravila je Zvezda seriju 11:0, vratila se na minus osam (68:60). Partizan je uspeo preko Kaminskog da prekine seriju, ali je Ledej napravio četvrti prekršaj na 1:02 pre kraja. Na kraju je Partizan sačuvao plus devet (72:63).

Druga četvrtina 30:11

Slabo je Zvezda otvorila drugu deonicu, tri faula, dve izgubljene lopte u dva minuta, ali Partizan to nije adekvatno kažnjavao (dve promašene trojke Smailagića). Dva i po minuta gosti nisu postigli koš, Ledej je pogodio trojku za 22:25 i Sferopulos je morao da zatraži tajm-aut.

Paritzan je bio u naletu, Kaminski je pogodio trojku za prvo vođstvo crno-belih na meču 27:26. Mučila se Zvezda u napadu, teško su gradili akcije pored agresivne odbrane crno-belih. Mitrović je vratio prednost u 15. minutu (27:28). Igralo se koš za koš, Kaminski je sa četiri koša doneo crno-belima najveću prednost 33:30. Nije šut za tri poena služio ni jedne, ni druge, pokušavalo se i prodora, a Gedraitis je naterao Kaminskog da napravi treći faul. Partizan je poporavio skok, pre svega u napadu, pa je Doužer pogodio uz faul za (38:34) na dva i po minuta pre kraja.

 

 

Seriju grešaka Zvezde u kontri iskoristio je Ledej za plus šest, da bi Davidovac napravio grešku u koracima, a Avramović sa penala doneo plus osam (42:34). Teodosić je bio van ritma, izgubio je ponovo loptu što Partizan nije kaznio da ode na dvocifrenu prednost. Avramović je lako prolazio kroz odbranu (44:36), Gederatis je napravio faul u napadu a Doužer pogodio trojku za 47:36, da bi Ledej pogodio obruč sa pola terena. Zvezda je imala plus osam, a Partizan na poluvremenu vodi 47:36!

Prva četvrtina 17:25

Za razliku od evroligaškog derbija, gde nije postigla koš tri minuta, Zvezda je dobro otvorila meč. Koristili su prednost ispod koša, pa je Obradović morao pored Kaminskog da uvede i Smailagića. Bolmoj i Gderaitis su pogađali, Zvezda je imala prednost 11:4 u trećem minutu.

Minut odmora crno-belih je urodio plodom, boljom odbranom uspeli su da naprave seriju 7:0 i izjendače na 11:11 u petom minutu. Šabaz Nejpir je igrao za ekipu, koš iz prodora, pa alej-up za Bolomboja i Zvezda je opet otišla na plus četiri (11:15). Ušao je Miloš Teodosić i pokazao da mu je stalo da ispravi propuste od pre četiri dana. Pogodio je trojku, pa asistirao Gedraitisu za novu "trojku" i Zvezda je otišla na plus 10 (11:21). Alen Smailagić je vratio jednu trojku, pa pogodio jedno od dva bacanja (15:21).

 

 

Procene sudija u dve situacije oko Smailagića podigli su puls igračima Partizana i treneru Obradoviću, ali sve je proteklo bez tehničkih grešaka. Jago je pogodio dva bacanja za (17:25), Avramović je promašio trojku, pa je Zvezda imala poslednji napad. Tobi je promašio zicer.

Počeo je duel košarkaša Partizana i Crvene zvezde u meču petog kola AdmiralBet ABA lige.

Košarkaši Partizana Mozzart bet u neizvesnoj završnici i posle preokreta pobedili su Crvenu zvezdu Meridianbet u Evroligi, a večeras se posle četiri dana sastaju na istom mestu (Štark Arena), od 20.00 časova u derbiju petog kola AdmiralBet ABA lige.

Crno-beli će biti hendikepirani odsustvom Kevina Pantera (loža) i Mateuš Ponitka (rame), koji se povredio u evroligaškom duelu, dok za crveno-bele ponovo ne igraju Nemanja Nedović i Branko Lazić. Sava Drezgić je u satsavu Partizana, obe ekipe imaju nekoliko "rovitih" igrača (Smailagić, Hanga...), ali za ovaj duel je važan i statistički podatak da gostujuća ekipa nije pobedila u ABA ligi pune tri godine!

 

 

Poslednji trijumf kao gost ostvarila je Crvena zvezda 23. novembra 2020. godine (86:85) i to u hali "Ranko Žeravica" na Novom Beogradu, a od tada do danas odigrano je 15 mečeva, uz osam trijumfa Zvezde i sedam Partizana. Uslovno rečeno, domaćin je uvek koristio prednost "svog terena".

Aleksa Avramović je bo ključni igrač preokreta crno-belih koji su nadoknadili "minus 13" i slavili, dok je na kraju Miloš Teodosić promašio dva od tri slobodna bacanja i uslovno bio tragičar crveno-belih.

Komentari (0)

Sport