Košarka

Košarkaši Partizana imali dvocifrenu prednost posle tri četvrtine, pa "nestali" u zadnjih deset minuta meča sa Efesom

Komentari

Autor: Euronews

24/11/2023

-

20:12

Košarkaši Partizana imali dvocifrenu prednost posle tri četvrtine, pa "nestali" u zadnjih deset minuta meča sa Efesom
Košarkaši Partizana imali dvocifrenu prednost posle tri četvrtine, pa "nestali" u zadnjih deset minuta meča sa Efesom - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Bez povređenog kapitena Pantera i, iz istog razloga, sveže odsutnog prvog plejmejkera Avramovića, Partizan je posle tradicionalnog ljubljanskog poraza od Cedevita Olimpije u AdmiralBet ABA ligi izgubio i utakmicu 10. kola Evrolige od Anadolu Efesa u Istanbulu - 100:94 (22:22, 28:23, 14:29, 36:20). Plativši ceh za previše oscilacija i očajnu četvrtu četvrtinu, kada je umesto da dokrajči Turke prosuo prethodno stečeni kapital i napravio korak u nazad u borbi za elimininacionu rundu EL. 

Prva četvrtina duela kadrovski oslabljenih timova, sa identičnim skorom u dosadašnjem toku elitnog takmičenja (4-5), protekla je u egal borbi, mada su je gosti bolje otvorili (0:6) i sve do pred sam kraj bili u manjoj ili većoj prednosti u odnosu na tim sa Bosfora (6:11, 8:13, 11:16...).

Frenk Kaminski i Bruno Kaboklo vukli su trojkama "parni valjak", ali je domaćin bio "tu negde", dok 180 sekundi pre mini pauze nije anulirao minus (16:16), a onda dalekometnim šutem Vilisa pobegao na trokorak od rivala (21:18). Naneli i Ledej nisu, ipak, dozvolili da se "ćurak" sasvim okrene na suprotnu stranu.

Kada je Anđušić dalekometnim šutem ispisao 24:27 na semaforu "Sinan Erdem" dvorane činilo se da će šampiona ABA lige u drugoj dekadi opet preuzeti konce utakmice u svoje igre. Desilo se suprotno, pošto je Efes skupio odbranu i agresivnim napadima na igrače s loptom u rukama sekao akcije i nervozio šutere, a Larkin, Klajbern, Tompson... punili kontra koš. 

Ni dva tajm-auta Željka Obradovića nisu zaustavila Efesov nalet, domaćin je u jednom trenutku napravio seriju 9:2, a tri munuta pre poluvremana stekao je i dvocifrenu razliku (44:34), u dobroj meri zahvaljujući tome što je samo Kaminski bio ofanzivno konstantan. Tek kada su mu se pridružili Smailagić i Doužer moglo je da zatitra svetlo na kraju tunela, odnosno zaostatak bude spušten na podnošljivih -5 (44:39, 46:41, 49:44, 50:45). 

Mogli su problemi u defanzivi i slabe reakcije na ofanzivne skokove turske ekipe i skuplje da koštaju nesuđenog učesnika poslednjeg plej-ofa Evrolige, ali uz malo sreće i buđenje u finišu tog dela susreta izbegnut je gori scenario. Kaminski dobio vreme da dođe do vazduha, a saigrači Amerikanca da se saberu i više mu pomognu posle novog izlaska na parket. 

Doužer i Naneli su ga maksimalno rasteretili u trećoj četvrtini, a njihovo uzdizanje do dvocifrenog učinka poklopilo se sa Partizanovim prilaženjem na pola koša u više navrata, prvo sitnim vođstvom (58:59), a onda i osetnijom zalihom (60:67), da bi Ponitka sa linije slobodnih bacanja doneo najveći plus crno-belima (63:71). 

Jedno vreme im je parirao Žižić, pa su Larkin i Tompson pokušavali da vrate ekipu Erdema Kana u kolosek, međutim sve je to bilo nedovoljno. Razgoropađeni crno-beli nisu se dali destabilizovati, šta više, strašnom trojkom Kaminskog, uz sam zvuk sirene, otvorili su sebi put ka drugom vezanom trijumfu u Evroligi (64:75). 

Samo, uvek se mora skočiti pre nego što se vikne hop, a crno-beli su se umesto da navale ukopali u zemlju. Svi osim Danila Anđušića, čiji su poeni čuvali vođstvo, dok raspucali Žižić i Klajbern nisu izrežirali novu promenu odnosa snaga (78:78). Uzvratili su Naneli i Doužer, ubacivao se povremeno i Kaminski, ali to je sve bilo premalo da se spreče rafalna paljba Efesa i još jedan veliki rezultatski kiks crno-belih.

Ovaj su "potpisali" Larkin, sa 27 poena, Tompson (18), Žižić (12) i Klejbern (12), pre svih, dok su se u poraženom taboru izdvojili Kaminski (24), Doužer (21) i Naneli (19). Sledeću evropsku utakmicu crno-beli igraju 30. novembra, kada im u Beograd dolazi Panatinaikos. 

Komentari (0)

Sport