Košarka

Košarkaši Crvene zvezde samo jedno poluvreme parirali Milanu: Olimpija slavila na krilima Loa

Komentari

Autor: Euronews

24/11/2023

-

21:39

Košarkaši Crvene zvezde samo jedno poluvreme parirali Milanu: Olimpija slavila na krilima Loa
Lazarević i Teodosić - Copyright AdmiralBet ABA liga/Igokea/Nikola Vuruna

veličina teksta

Aa Aa

Posle "gaženja" Fenerbahčea u Beogradu, košarkaši Crvene zvezde vratili su se na gubitnički kolosek u Evroligi, jer ih je posle Olimpijakosa, prošle nedelje u Atini, večeras na njihovom terenu savladala i Olimpija Milano - 71:93 (19:20, 20:18, 17:25, 15:30). Očekivano, imajući u vidu viđeno, obzirom na to da su Italijani veći deo meča vodili glavnu reč, a Maodo Lo radio šta je hteo pod košem tima sa Malog Kalemegdana. 

Pre početka susreta u dupke punoj i hladnoj "Štark areni", domaći navijači su aplauzima i ovacijama pozdravili Milana Tomića, ne zaboravljajući vreme kada je trener italijanskog kluba predvodio crveno-bele i posle sezone pauze vratio ih u elitno takmičenje, a naklon sa tribina dobio je i Nikola Mirotić, nesuđeno letošnje pojačanje Partizana, a onda je na scenu stupio Dejan Davidovac. 

Što sa linije slobodnih bacanja, što iz igre, reprezentativac Srbije ubacio je prvih sedam poena svog tima, da bi posle košgeterska štafeta išla od ruke do ruke Luke Mitrovića i Miloša Teodosića, uz povremena "ubacivanja" Simonovića i Nedovića. Gosti su se hranili koševima Nikola Melija i Maoda Loa, čije su nadahnuće i podešene nišanske sprave promenile odnos snaga na semaforu.

Posle 7:5 u 7. minutu srpski prvak skliznuo je u minus, iz kog se nije izvadio do kraja uvodne četvrtine. Srećom, ne velikog, jer je zaostatak varirao između lako dostižnih dva i tri poena u korist Armanijevih "manekena" sa severa Apenina. Do -1 (19:20) pre prvog "brejka", na koji je Zvezda otišla bez ijedne pogođene trojke (0/6).

Drugi kvartal otvoren je dvojkom Nedovića, za 21:20, međutim to nije poljuljalo italijanski sastav. Sa manje ili više napora uspevao je da brani ili uvećava kapital, na plećima nemačkog reprezentativca Loa stizao dva puta do +8 (26:34, 29:37), da bi Teodosić prelepom trojkom, šest sekundi pre kraja tog dela borbe, sa 30:29 izazvao delirijum na tribinama.

Sledećih 10 minuta tas je šetao sa jednog na drugi kraj rezultatske vage, s tim da je Olimpija Milano posle još jednog bljeska Davidovca, čijih su pet poena doneli najveću razliku našem timu (47:41), krenula da podriva temelje domaćinove igre. "Probuđeni" Mirotić i standardno raspoloženi Mo, uz podršku Šildsa, izrežirali su novi preokret na meču, a serijom 12:0 gosti su očas posla iz uloge jurišnika (47:41) ušli u kožu jurenog (47:53).

Nedović je jedno vreme sam držao ekipu iznad "površine vode", da bi mu tek pred kraj Mitrović pritekao u pomoć, što je sve skupa bilo nedovoljno da puleni Janisa Sferopulosa rivalu stanu na "rep". Posebno u njihovim trojkaškim završnicama, jer su svaki drugi put pogađali sa 6,75 metara (11/20). 

Kao da više od svih želi četvrtu evroligašku pobedu, Nedović je nastavio gde je stao, njegovim košem razlika je spuštena na podnošljivih četiri poena u zadnjoj deonici (65:69), nepunih šest minuta pre sudijskog zvižduka za razlaz. Međutim, umesto da joj to bude impuls da još više zapne i zabašuri otvorene rupe u igri, Zvezda je srljala iz greške u grešku, tonula sve dubre i na kraju potonula.

Nedopustivo lakim nizom poena, gosti su stigli do +20 (67:87), posle čega su rutinski ubijali svaku pomisao protivnika u preokret i (sa)čuvali kaparisanu pobedu. Iskreiranu poenima nezaustavljivog Loa, koji je meč završio sa 32 poena. 

Posle njega najefikasniji su bili Šilds (19) i Meli (11), dok je prvi košgeter Zvezdine ekipe ovog puta bio Davidovac (18, uz šest skokova). Nedović je ubacio 16, a Mitrović 11 poena. Novu priliku za popravljanje evroligaškog plasmana crveno-beli će imati 1. decembra, kada će na istom mestu dočekati Anadolu Efes. 

 

Komentari (0)

Sport