Košarka

Umorni košarkaši Crvene zvezde upali u zamku Cedevita Olimpije: Poraz lidera ABA lige

Komentari

Autor: Euronews

06/01/2024

-

19:11

Umorni košarkaši Crvene zvezde upali u zamku Cedevita Olimpije: Poraz lidera ABA lige
Umorni košarkaši Crvene zvezde upali u zamku Cedevita Olimpije: Poraz lidera ABA lige - Copyright AdmiralBet ABA liga/Cedevita Olimpija/Ales Fevzer

veličina teksta

Aa Aa

Posle pobede u evroligaškom "večlitom derbiju" sa Partizanom i bitnog koraka napred u elitnom takmičenju, Crvena zvezda je otišla u rikverc u AdmiralBet ABA ligi, jer je umesto da potvrdi svoju lidersku poziciju u regionalnom košarkaškom takmičenju doživela poraz na terenu Cedevita Olimpije - 96:86 (23:21, 26:16, 21:28, 26:21). 

Ljubljančani su u prvom ovosezonskom duelu sa crveno-belima doživeli pravi debakl u Beogradu (94:51), da bi večeras već u sedmom minutu okrenuli vodu na svoju vodenicu. Tako što su očas posla, iz minus 5 otišli na +1 (12:11), serijom od 7:1 u duelu sa favorizovanim sastavom Janisa Sferopulosa. 

Nisu se dali crveno-beli, uzvratili su se preokretom, ali je domaćin na kraju bio taj što je sa sitnom zalihom počeo drugu deonicu. Pa, nastavio u ubitačnom poenterskom ritmu. Dok su gosti imali probleme u defanzivi i forsirali šut iz ne baš dobrih pozicija, "zeleni" su produžavali distancu. Do čak +17 u jednom trenutku (38:21).

Zvezda je tek četiri minuta pre odlaska na veliki odmor provukla loptu kroz mrežicu, kada je Nedović povukao seriju 8:2 za srpski tim i napravio pritisak na slovenačku ekipu. Spuštali su bivši srpski reprezentativac i saigrači zaostatak na jednu cifru, ali su na pauzu ipak otišli sa dve (49:37).

Ni u trećoj četvrtini štošta nije išlo od ruke Zvezdinim igračima, ali su na kraju uspeli da budu efikasniji u tih 10 minuta, mada je Cedevita Olimpija zadržala vođstvo, koje je u jednom trenutku ponovo išlo do +18 (56:38). Na kraju trojkaškog obračuna u tom delu utakmice, crveno-beli su ipak prišli na obećavajuću blizinu rivalu (70:65).

U biti ili ne bidi dekadi, u par navrata su još jače zaduvali za vratom slovenačkom sastavu, ali ovaj je uvek odbijao te atake, nalazio način da se stabilizuje i vrati u pobednički ritam. Posle opasnog tanjenja poenterskog kredita na 84:80, Kobs i Glas su ugasili odveli Olimpijin "brod" na bezbednu daljinu (91:80) i dali razloga domaćin navijačima da počnu sa slavljem, jer nije mala stvar skinuti "skalp" jačem i boljem od sebe.

Očigledno umornog od još jednog u nizu duplih kola u Evropi i velike bitke sa Partizanom. Ljubljančani su znali to da iskoriste, sa Karlom Matkovićem u ulozi prvog timskog strelca (23). Iz suparničkog tabora najviše mu je parirao Jago Mateus (24). 

AdmiralBet ABA liga, 15. kolo

četvrtak

Igokea - Split 77:80

petak

Budućnost - Mornar 103:100 

FMP - Cibona 72:77

subota

Cedevita Olimpija - Crvena zvezda 96:86

Partizan - Krka 19.00 (TV Arena 1 Premium)

ponedeljak

Borac - Mega 18.00 (TV Arena sport 1)

utorak

Zadar - SC Derbi 18.00 (TV Arena sport 1)

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Sport