Košarka

Novi, čudesni tripl-dabl Jokića, uz odlično poentersko veče Bogdanovića: Pogađali i Micić, Marjanović i Pokuševski

Komentari

Autor: Euronews

03/02/2024

-

09:39

Novi, čudesni tripl-dabl Jokića, uz odlično poentersko veče Bogdanovića: Pogađali i Micić, Marjanović i Pokuševski
Novi, čudesni tripl-dabl Jokića, uz odlično poentersko veče Bogdanovića: Pogađali i Micić, Marjanović i Pokuševski - Copyright Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

veličina teksta

Aa Aa

Na Zapadu ništa novo - Denver pobeđuje, a Nikola Jokić nastavlja da niže blistave partije u NBA, na nivou dvostrukog dobitnika sezonske MVP nagrade u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Na prelazu između petka i subote po srednjeevropskom vremenu, Nagetsi su dobili meč sa Portlandom (120:108), a Somborac mu kumovao sa 27 poena, 22 skoka i 12 asistencija. 

Navikao je košarkašku planetu na tripl-dabl učinak, ali noćašnji ili ranojutarnji (zavisi u kom ste delu sveta) nije isti kao svi ostali, jer je učinkom u pobedi Denvera protiv Portlanda još jednom postavio standarde u igri pod obručima. 

Problemi sa leđima i meč pauze ne da nisu ostavili traga na 28-godišnjem centru nego je za 37 minuta ubacio 27 poena, ostvario 22 skoka i upisao 12 asistencija, čime je postao prvi košarkaš još od ere Vilta Čejmberlena koji je imao učinak od najmanje "20-20-10" u tri najvažnije statističke kolone. 

Takođe, povremeni reprezentativac Srbije se 120. tripl-dablom nastavio primicati legendarnom Medžik Džonsonu na večnoj listi igrača s trostrukim duplim ciframa u ubacivanju koševa, nameštanju istih i dobijanju vazduđnih duela. Panzionisana legenda ih je skupila 138 dok je harala američkim dvoranama. 

Ovo je 18. put u 21. veku da je zabeležen učinak "20-20-10", a Nikola je vlasnik trećine takvih utakmica. Dakle, Somborac sam protiv svih, pa ne čudi što je trener Nagetsa, Majk Meloun, izrekao novi hvalospev na račun svog glavnog aduta i apsolutnog miljenika. 

"Kakav je bio život pre nego što je Nikola došao ovde? Mislim da ljudi ne misle o tome. Ponašaju se kao da je uvek bilo ovako. Ne, nije. Ne, nije. Ne radite to. Ne lažite sebe", reči su šefa stručnog štaba branioca titule. 

Aktuelni šampion Sjedinjenih Američkih Država poveo je u prvom minutu, pa s puno rutine čuvao i sačuvao prednost do kraja nastupa pred svojim navijačima, a na isti način je i Somborac gradio 120. tripl-dabl učinak u karijeri preko okeana, krcatoj individualnim priznanjima. 

Do brojke od 27 poena Nikola je stigao šutem iz igre 11/16 (10/15 za dva, 1/1 za tri), uz 4/4 s linije za slobodna bacanja, za 37 minuta na parketu. Uz Jokića, čak šest igrača Denvera imalo je dvocifreni broj koševa. Eron Gordon ih je dao 18,  Kentavijus Koldvel Poup 16, Pejton Votson 14, a Džamal Marej, Majkl Porter Džunior i Redži Džekson po 13. 

Mareju je samo jedan skok falio za tripl-dabl, pošto je pored 13 poena, imao 10 asistencija i devet skokova, dok se as Portlanda, Skot Henderson, zaustavio na 30 poena u porazu gostujuće ekipe. 

Inače, isti timovi će novi duel odigrati već u noći između ponedeljka i utorka (02.30) i to ponovo u "Bol Areni". Nagetsi su trenutno četvrtoplasirani u Zapadnoj konferenciji uz skor 34-16, dok je Portland pretposlednji s 15-34.

Košarkaši Atlante pobedili su ekipu Finiksa - 129:120, u poslednjem kolu NBA, čemu je srpski košarkaš Bogdan Bogdanović doprineo sa 23 poena, četiri skoka i pet asistencija. 

U strelce se upisao prvi put početkom druge četvrtine, a sredinom iste, kapiten reprezentacije Srbije pokrenuo je novu seriju svoje ekipe od 15:5, kojom su Hoksi otišli na do tada najvećih 11 poena prednosti u duelu sa žilavim protivnikom. 

Domaćin je tokom većeg dela meča rezultatski bežao gostima, ali ta razlika nijednog trenutka nije bila dramatično velika, pa je potonji gubitnik u naletima pokušavao da anulira minus i izbegne novi poraz na strani. Jeste nakratko, tokom 3. deonice, okrenuo "ćurak", ali nije mu pošlo za rukom da zadrži sitnu prednost. 

Do novog trijumfa Houkse je predvodio Jang sa 32 poena i 15 asistencija, dok je naš as bio drugi najkorisniji u redovima Atlante. Durent se sa 35 postignutih poena izdvojio u sastavu Sansa. 

Vasilije Micić, njegov klupski kolega iz Oklahome, Aleksej Pokuševski, te Hjustonov centar Boban Marjanović nisu na nivou Jokića i Bogdanovića, ne mogu da se pohvale ni redovnim dobijanjem minutaže ove NBA sezone, pa su svaki njihov ulazak na parket i poen vredni beleženja. Kao što je to bio slučaj u noći između petka i subote po srednjeevropskom vremenu. 

Oklahoma je bila bolja od Šarlota (125:105), a u redovima Tandera plajmejker Micić je postigao dva poena i ubeležio četiri asistencije, dok je klupski kolega Pokuševski utakmicu završio s četiri poena i jednim skokom.

Majanović je ubacio šest poena i imao četiri skoka za kratko vreme, a njegov Hjuston je ubedljivo savladao Toronto (135:106), na čijoj trenerskoj klupi sedi srpski stručnjak Darko Rajaković. 

NBA

Detroit - LA Klipers 125:136

Vašington - Majami 102:110

Atlanta - Finiks 129:120

Indijana - Sakramento 122:13

Hjuston - Toronto 135:106

Memfis - Golden Stejt 101:121

Minesota - Orlando 106:108

Oklahoma - Šarlot 126:106

San Antonio - Nju Orleans 113:114

Denver - Portland 120:108

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Sport